Laat ze niet (ver)zuipen

Voetbal en bier horen bij elkaar, zoals een potje bij een deksel. Alhoewel bier hoort ook meer bij katholieken dan bij protestanten. Die laatsten mogen graag een borreltje drinken, een jonge. Jenever hoort bij wat zwaardere protestanten zoals bier hoort bij de katholieken. Bierploegen kennen we allemaal. Hier op Schouwen komen er steeds meer. Ze voetballen in de kelder van het voetbal, net zoals vroeger de houten kratjes in de koele kelder stonden.

Veel jongeren die lid van een voetbalclub worden, komen in de kantine in aanraking met alcohol.Omdat het laagdrempelig is en ploeggenoten het ook doen drinkt de jonge voetballer wellicht meer dan goed is. De club dient dan zijn verantwoordelijkheid te beseffen en regels ten aanzien van alcoholverstrekking te handhaven. Geen drank of alcoholhoudende dranken onder de 16 jaar of 18 jaar. Geen alcoholreclame langs de velden. Pas schenken en tappen als de jongeren niet meer aan het sporten zijn.

Daarom is het goed te zien dat SKNWK in dit kader van de Laat ze niet verzuipen campagne
(een bewustingwordingsproject per kern)op 17 augustus een voetbal open dag organiseert samen met de mensen, die zich inzetten voor deze bewustwording voor de gevaren van alcoholmisbruik ( LZNV). Laat ze niet (ver)zuipen zoals de man op de vakantieboot.

‘Hoe vindt u het op deze reis?’ vroeg ik aan oudere van de twee. Slecht verstaanbaar zei hij dat hij genoot van alle dingen, maar dat het vermoeiend was. Zijn veel jongere metgezel c.q. begeleider vond deze vaarvakantie een verademing. Ik sprak ze in het restaurant, waar ik als vrijwilliger met anderen deze reis meehielp, van de Zonnebloem vakantieboot op de Rijn in Duitsland. Wat dagen later vertelde de jongen dat z’n vader het syndroom van Korsakov had en dat hij z’n vader nu begeleidde en verzorgde. Ik schat dat de vader begin vijftig was en zijn zoon was vijfentwintig.

Het syndroom van Korsakov is een hersenaandoening ten gevolge van ernstig en langdurig drankmisbruik. De jongen vertelde dat z’n vader zelfstandig het huishouden niet meer kon runnen. Hij was vergeetachtig, onthield niets en had last van paniekaanvallen. Hij had z’n hersenen verzopen en overleefde nu in de marge. Opvallend was dat er relatief veel jonge mannen met Korsakov op deze reis waren.

Als SKNWK-verzorger maakte ik ooit dit mee. Deze slungelachtige jongeman, die uitstekend kon voetballen, maar altijd met een excuus kwam als hij weer eens iets niet nakwam, was vrij ernstig geblesseerd. Wij, hij en ik, deden onze best om hem weer zo snel mogelijk fit te krijgen, want er waren meerdere aanvallers om diverse redenen niet inzetbaar in z’n team. Na het testen van zijn inzetbaarheid kwamen we toch tot de conclusie dat hij nog niet kon spelen in het weekeinde. Die zaterdagmiddag om precies te zijn. Het was donderdagavond en de selectie, waar hij deel van uit maakte, trainde die avond. Ik sprak met hem af dat hij persoonlijk, na de behandeling, naar het trainingsveld zou gaan om de trainer te zeggen dat hij niet mee kon spelen dat weekend.

Blijkbaar is hij aan het eind van de straat linksaf geslagen in plaats van rechtsaf. Linksaf naar de kroeg, want de trainer die ik die zaterdag sprak voor de wedstrijd wist nergens van. Hij was niet op het trainingsveld geweest die avond. Hij had hem in elk geval niet op de hoogte gesteld. De verlokkende stem van Bacchus was sterker geweest, zoals zo vaak, dan die van Nike.

Als je voetbalt kan je winnen en verliezen, als je heel veel blijft drinken verlies je het uiteindelijk toch van de drank!

De bijgevoegde afbeelding is van de Zeeuwse schilder John Beerens, die in de brouwerij van Heineken deze schitterende wandschildering heeft gemaakt.


Veld van hoop en liefde Johnny Beerens.

Jan de Jonge,
juli 2013