44e editie Jan’s Column: Meisjesvoetbal

De redactie heeft de 44e bijdrage in de rubriek Jan’s Column mogen ontvangen. Uiteraard willen we Jan de Jonge weer hartelijk danken voor zijn bijdrage.

Deze zomer is er geen EK of WK voetbal, maar wel het WK vrouwenvoetbal in Canada. Nederland is daar ingedeeld in een poule met Nieuw Zeeland en China. Onze Oranjeleeuwinnen strijden daar mee en kunnen nog voor een grotere boost zorgen van het meidenvoetbal bij een goed resultaat.

Het meisjesvoetbal groeit al enorm. Het is de snelst groeiende sporttak van Nederland. Gingen meiden op tennis, paardrijden, dansen, judo of op hockey nu kiezen steeds meer meiden voor voetbal. Meisjes- of meidenvoetbal heet dat nu. Vroeger heette het damesvoetbal. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw gingen oudere meisjes voetballen.

Daarvoor was voetbal alleen voor jongens en mannen. “Voetbal is alleen een sport voor vrouwen als ze op de tribune zitten,” hoorde je dan. Of: “Vrouwen moeten hun man z’n voetbalvreugd gunnen en zelf het stille leed der eenzaamheid dragen op zaterdag- en zondagmiddagen.  Dat stille leed zal wel meegevallen zijn, want dan konden de voetbalvrouwen zich in iets anders uitleven. Maar aan het eind van de jaren zestig gooiden de vrouwen hun pumps of naaldhakken uit en trokken hun kicks aan. Begin jaren zeventig waren er al snel 550 dameselftallen.

Bij SKNWK gaf Jan Tierie training aan een groep meiden. Na verloop van tijd waren ze zo ver dat ze aan de Zeeuwse damescompetitie mee te kunnen doen. Dat was een succes en na zeven seizoenen promoveerden ze naar de eerste klasse afdeling Zeeland. Ik kwam ergens een foto tegen van dat damesteam met de speelsters met Meubelrama reclame op de shirts en als begeleiders/trainers Jan Tierie en Arie Folmer.

Jaap Goud is daarna nog trainer geweest. In 1984 echter was het gebeurd met dit elftal. Door zwangerschappen, werk/studie en het stichten van een gezin verwaterde het damesvoetbal bij SKNWK.

In 1990 kwam er weer een meisjesteam. Arie Don was de stuwende kracht hierachter en ook trainer/ begeleider van dit team. Door zijn internationale voetbalnetwerk maakten het team een enerverende reis naar Amerika. Adrie Matthijsse heeft de dames in die periode ook nog training gegeven. Na enkele seizoenen – door niet nader te noemen oorzaken – viel dit meisjes/damesteam ook uiteen.

jans_column_april_2015

In 1990 kwamen de dames van SKNWK bij elkaar voor het 20-jarig jubileum.

Anno 2014 voetballen landelijk ruim 138.000 meisjes bij ongeveer 1500 amateurvereningen en dit aantal groeit nog steeds. In Zeeland speelt  Zeelandia Middelburg  daar op in en deze club wil hét meisjesvoetbalbolwerk van Zeeland worden. Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland ( JVOZ) gaat volgend seizoen met meisjesteams meespelen in de competitie.

Landelijk zien we dat clubs in behoudende plaatsen als Rijssen, Spakenburg, Veenendaal, Werkendam ook volop meisjesteams hebben. Meisjes die met Nike-hoofddoekjes op hun wedstrijden spelen komt men o.a. in de Randstad tegen. In het mannenbolwerk ziet men steeds meer lange haren en paardenstaarten. Eén op de tien leden is vrouw.

Dankzij de successen van het Nederlands vrouwenteam is voetbal onder meisjes erg populair geworden. Topspeelsters als Vivianne Meidema zijn meer en meer een rolmodel voor meisjes.

Misschien wordt het in de toekomst zo dat het vrouwenvoetbal evenwaardig is aan het mannenvoetbal, zoals we dat ook bij het hockey zien. Daar is nu het nationale vrouwenhockeyteam succesvoller en populairder dan het mannenteam. Vergeet niet dat meiden ambiteuzer zijn dan jongens. Meer vrouwelijk bestuurders en kader zullen er komen om de talentvolle meiden te begeleiden. Eén van die talentvolle meiden is jeugdinternational Jessie Eikenhout uit Middelburg. Met lichte trots kan ik zeggen dat haar roots in mijn geboortedorp liggen.

Heel goed dat de jeugd – of het nu jongens of meisjes zijn- het sportveld opzoekt. Bewegen na dat geswaap, gestaar en getik op de wel haast onmisbare eerste levensbehoefte de iphone of het spelen van FIFA 15 is goed voor het opgroeiende lijf. Een meisje zei toen haar gevraagd werd waarom ze voetbalde: “Ik vind het saai naar voetbal op tv te kijken. Het is leuker het zelf te doen.”

Jan de Jonge, april 2015.