Historische, heerlijke en heugelijke voetbalavond Schouws elftal

Logo Wereldregio

De kratten bier werden aangesleept en de stereo ging op tien. Bij het gerstenat en rondom de muziek breeduit lachende voetballers die zojuist eerstedivisionist FC Dordrecht met 2-1 hadden verslagen.

De zeer verrassende zege op de betaald voetballers was meteen goed voor een primeur voor het Schouwse elftal. Een keer kwam Excelsior op sportpark Van Zuijen, zaterdagavond ook het decor voor het treffen tussen de eilandelijke amateurs en de profs uit Dordrecht, niet verder dan een gelijkspel. Maar een overwinning op voetballers die er hun brood mee verdienen, was nog nooit vertoond. De lach van de spelers heeft zaterdagavond nog lang op de gezichten gestaan en bij het opstaan op zondagmorgen wordt er ongetwijfeld weer aan gedacht. En geglimlacht. Voor één speler kon het helemaal niet op. Nu had Ronald Zwager al eens eerder keer gescoord tegen profclubs, maar winnen en tweemaal – waarvan de tweede een beauty – scoren, was hem nog nimmer gegeven.

,,Dit is waar je het voor doet. Dat snap je zeker wel”, lachte Zwager. ,,Ik had het helemaal niet verwacht. Je verwacht wel dat je zo lang mogelijk de nul houdt en dat het spannend blijft.” Met het afzeggen van spelers van Bruse Boys en MZC’11 had het Schouws elftal ontegenzeggelijk aan kwaliteit ingeboet. Zwager: ,,Dan hadden we nog mee tegenstand kunnen bieden, maar zo kan het ook. Het maakt mij niet uit.” De tweede goal van Zwager verdient een aparte vermelding. Een blijvend lachende Zwager (foto) omschrijft ‘m zelf. ,,Het was een hele goede actie van Julius Bliek die fysiek sterk door kwam. Met een beetje geluk komt de bal bij mij. Ik dacht niet na en stiftte de bal gewoon over de keeper. De bal ging echt heel langzaam. Dat is toch schitterend tegen dit soort tegenstanders in zo’n ambiance.”

Thomas de Ridder, coach en trainer van het Schouws elftal, glom ook al helemaal. ,,Complimenten aan de jongens de er hebben gestaan. Ze hebben een klasse prestatie geleverd.” In drie trainingen heeft hij zijn team dus redelijk ‘klaargestoomd’ voor FC Dordrecht. ,,In de trainingen is het ritme op doen en met de bal bezig zijn. Ik heb ook niet de illusie dat ik ze in drie trainingen fit krijg als Dordrecht in drie weken. Ik weet ook niet in hoeverre ze in de voorbereiding zitten en wat het plan erachter was.”
Gokje: het plan was waarschijnlijk om niet te verliezen van een elftal dat bij elkaar een paar niveaus lager speelt. Echter, dat elftal bezorgde de ongeveer vierhonderd toeschouwers wel een heerlijke, historische en heugelijk avond.