Het amateurseizoen in cijfers: Wedstrijden

Bron: www.knvb.nl

In een vierdelige reeks blikken we deze week op KNVB.nl terug op het amateurseizoen 2016/’17, in cijfers. In deel één: het aantal wedstrijden.

In vrijwel iedere gemeente werken zich van zaterdagmorgen tot zondagmiddag mannen, vrouwen, jongens en meisjes in het zweet om samen een zo’n goed mogelijke teamprestatie neer te zetten. Het afgelopen seizoen werden er in het land maar liefst 765.224 bij de KNVB geregistreerde voetbalwedstrijden georganiseerd.

Het gros van die duels wordt afgewerkt in de buitenlucht. Op het kunstgras of op de echte groene sprieten klonk 713.182 keer het beginsignaal voor een wedstrijd, waarvan 499.105 keer bij een jeugdwedstrijd en bij 214.077 seniorenwedstrijden. In de zaal zijn 52.042 wedstrijden gespeeld.

Wedstrijden per gemeente

De grootste gemeentes qua inwonersaantal (Amsterdam en Rotterdam) zijn ook de gemeentes waar afgelopen seizoen de meeste wedstrijden op het veld werden gespeeld. Teruggerekend naar het aantal inwoners per gemeente, worden er in de Gelderse gemeente Rozendaal met afstand de meeste wedstrijden gespeeld. De op één na kleinste gemeente van Nederland qua inwonersaantal (de gemeente heeft 1.498 inwoners) was dit seizoen gastheer van 1.043 wedstrijden; een gemiddelde van 0,696 per inwoner. Nummer twee op die lijst, Zoeterwoude, volgt op grote afstand: daar werden gemiddeld 0,156 wedstrijden per inwoner gespeeld (8.119 inwoners).

 

Top vijf aantal wedstrijden per gemeente: 

Gemeente Aantal
1. Amsterdam 19.512
2. Rotterdam 16.175
3. Utrecht 12.591
4. ‘s-Gravenhage 12.453
5. Haarlemmermeer 6.805

Top vijf gemiddeld aantal wedstrijden per inwoner per gemeente

Gemeente Aantal
1. Rozendaal 0,696
2. Zoeterwoude 0,156
3. Wijdemeren 0,123
4. Tubbergen 0,12
5. Beemster 0,103

 

CLUB MET DE MEESTE WEDSTRIJDEN

VV De Meern

Het organiseren van al die wedstrijden is ieder weekeinde opnieuw een uitdaging. Maar bijna nergens is die puzzel zo lastig te leggen als bij voetbalvereniging De Meern. Op het sportpark aan de Loenenseboslaan zijn afgelopen seizoen 1.348 wedstrijden gespeeld. Geen enkele andere club in Nederland was zo vaak gastheer tijdens een competitie- of bekerwedstrijd.

“We hebben het er gezellig druk mee, ja”, lacht bestuurslid John van Wegen. “Onze wedstrijdsecretaris werkt de hele vrijdag aan het programma voor het weekeinde, zodat er zoveel mogelijk wedstrijden kunnen worden gespeeld.”

Van dorpsclub tot megavereniging

De Meern was tot het jaar 2000 een dorpsclub, maar door de bouw van de Utrechtse Vinex-wijk Leidsche Rijn is het ledenaantal in een paar jaar tijd extreem snel gestegen. Waar de club in 2005 nog een kleine 600 spelende leden had, is dat aantal anno 2017 opgelopen tot ruim 1.600 leden. Hun wedstrijden moeten verdeeld worden over de zes velden die de accommodatie van de vereniging heeft. Van Wegen: “We hebben in totaal 120 elftallen. Daarvan spelen er negentig op de zaterdag, de rest komt op zondag in actie. In totaal kunnen we 45 wedstrijden op een zaterdag handelen. Dan wordt er van 8.30 uur tot 18.30 uur gevoetbald, met pauzes van maximaal vijf minuten tussen de wedstrijden.”

Bij VV De Meern werden dit seizoen 1.348 wedstrijden gespeeld.

Van Wegen legt uit dat het monnikenwerk is voor de wedstrijdsecretaris, om ieder weekeinde weer een passend programma te maken. “Ook omdat hij vanuit de club soms bijzondere verzoeken krijgt. Bijvoorbeeld om de JO15-2 ’s morgens te laten spelen, zodat er dan later bij de JO15-1 nog iemand wissel kan zitten. Maar soms past de puzzel ook gewoon niet omdat we simpelweg teveel wedstrijden hebben. Dan moet een zaterdagwedstrijd op zondag worden gespeeld, of wijken we uit naar een doordeweekse speeldatum. Dat moet in overleg met de bezoekende club. Het komt soms voor dat zij niet op een ander moment willen spelen. Op bestuurlijk vlak hebben we daarom met verschillende andere clubs een convenant gesloten waarin staat dat zij meewerken.”

Maatschappelijke plicht

We zien het als onze maatschappelijke plicht om de jeugd te laten sporten

Voetbalvereniging De Meern zit vrijwel aan de grenzen van haar mogelijkheden. De aanleg van extra velden is niet mogelijk, terwijl de club zelf een ledenstop niet ziet zitten. “Daar kun je wel voor kiezen, maar wij vinden dat we dat niet kunnen maken”, zegt Van Wegen. “Er ligt hier een sportcomplex van 6 miljoen euro. Daar willen wij kinderen op laten voetballen. We zien het als onze maatschappelijke plicht om de jeugd te laten sporten.”

Top vijf verenigingen met meeste thuiswedstrijden

SAS SOFTWAREDe KNVB gebruikt SAS Software voor de analyse van voetbaldata.