Duiveland krijgt titel niet cadeau van de buurman

OOSTERLAND – Het hele seizoen was het niet de vraag of, maar wanneer Duiveland kampioen zou worden. Dat kon afgelopen zaterdag bijvoorbeeld. Dan moest ‘aartsrivaal’ SKNWK nog wel verslagen worden. De bezoekende buurman gaf het niet cadeau, maar de titel kwam er. Het werd een krappe 2-1.

Van tevoren was alles geregeld. De platte kar om de beste selectie van de vierde klasse B door het dorp te rijden. De geel-zwarte vlaggen. Extra biervaten. Gele rookbommen. DJ Pim. Voorzitter Hans van der Have had speciaal een gele trui aangetrokken. Later kwam daar een zwart leren jack overheen. Alles in de clubkleuren geel-zwart. De scenario’s waren uitgeschreven. Bij winst was Duiveland kampioen. Bij een gelijkspel of nederlaag afhankelijk van de resultaten van FC de Westhoek en Vrederust.

,,We waren misschien wel té gemotiveerd”, vertelde topscorer Joran Maliepaard, die zijn ploeg met twee doelpunten aan een krappe zege hielp. ,,Bij sommige spelers proefde ik de zenuwen. Alles voor het feest stond klaar. Dan moet je hem nog wel winnen.” Trainer Rohan de Geus zag dat ook. ,,Normaal beginnen we scherp. Nu veel te zenuwachtig. Dat is er de laatste wedstrijden ingeslopen. Alsof de jongens naar het einde toe leefden. Het valt SKNWK te prijzen dat ze gewoon aanvallend wilden voetballen.”

De ploeg van Ralph Zegers kwam vol bravoure naar deze kampioenswedstrijd toe. De historie gaf daar absoluut geen reden toe. In totaal speelden de clubs 46 wedstrijden tegen elkaar. Duiveland won er daar 29 van, SKNWK slechts acht. Negen keer werd het gelijk. De eerste wedstrijd dit seizoen eindigde in een 0-6-overwinning voor de geel-zwarten. Maar kanonnenvoer? Dat niet, dacht SKNWK.

De beginfase was juist voor de bezoekers. In de 18e minuut maakte Remco van de Berge bijna de 0-1. Het opgeschoten groepje jeugd uit Nieuwerkerk, staand achter het doel van Simon de Bruine, zong treffend; ‘Keepertje wordt zenuwachtig’. SKNWK, met een uitblinkende Dominique Prins, speelde beter. Maliepaard deed bij zijn eigen bank beklag. ,,Het liep niet bij ons. Zelf miste ik ook grote kansen. Normaal maak ik die wel.”

Mopperen

Toch maakte hij de openingstreffer. Robert Padmos zorgde zes minuten later alweer voor de gelijkmaker. De ruststand deed het publiek, dat stond te vernikkelen aan de lijn, mopperen. ‘Klote wedstrijd. Het zal toch niet?’ Ook daar sloeg het bibberen toe. De platte kar was trouwens weer afbesteld door een dodelijk ongeluk van een familielid van het bedrijf dat de kar regelt.

In de tweede helft moest het gaan gebeuren. De zucht van opluchting na de daverende knal van Joran Maliepaard een kwartier na rust (2-1) was tot in Nieuwerkerk te horen. De wedstrijd was echter niet gespeeld. SKNWK drong aan, kreeg goede kansen, maar kwam niet tot scoren. Voor het eerst werd er getrommeld. Het ging gebeuren voor Duiveland. Scheidsrechter Rob Houdé moest de touwtjes in handen houden, anders werd het nog een ordinaire schoppartij. De tackles werden scherper. Maar gelukkig snerpte daar het eindsignaal door de Oosterlandse lucht. Einde. Kampioen.

,,Terecht”, zei trainer De Geus, tien minuten na afloop met een biertje in de hand. ,,Een gelijkspel zat er ook in, maar de klus is geklaard. Waar is de Bacardi? Dat vind ik lekkerder. Volgend seizoen gaan we in de derde klasse door met ons goede spel.” Maliepaard had de blik een kwartier na afloop ook op volgend seizoen. ,,Ik speel dan ook hier. De interesse van Kloetinge en Nieuwenhoorn heeft geen vervolg gekregen. Ik ben hier komen spelen om Duiveland kampioen te maken. Blij dat dat nu gelukt is. In de derde klasse wil ik dat ook. Het voelt nog niet als af.”