Schouderklopje ‘herintreder’ Backx voor belangrijke MZC’11-goals

Logo Wereldregio

De drie punten waren het belangrijkst voor MZC’11 in het duel met DBGC waarin Martijn Backx een onverwacht belangrijk aandeel had.

Meteen maar ter zake: de Zierikzeese formatie is er nog niet in de tweede klasse E na de 2-0-zege op de ploeg van oud-Bruse Boys-coach Wim Nieuwland, maar heeft op de 24e speeldag wel hele goede zaken gedaan. Zelf winnen en na afloop vernemen dat ploegen onder MZC’11, Tholense Boys en Axel, niet konden winnen. Het tot zaterdag met MZC’11 gelijk staande Krabbendijke kreeg er bij kampioen Terneuzense Boys met 4-0 van langs. Het ‘feest’ op sportpark Den Hogen Blok was dus compleet met tweevoudig doelpuntenmaker Martijn Backx als ‘middelpunt’.
Dat MZC’11 er nog niet is, heeft alles te maken met het verschil met FC Axel dat nu vijf punten bedraagt. Met nog twee wedstrijden te gaan, kan MZC’11 nog steeds in de gevarenzone geraken maar dan moeten in de slotronden alle uitslagen tegen zitten en MZC’11 geen punt meer pakken. Het kan want voetbal blijft een raar spelletje.

De wedstrijd tussen MZC’11 en DGBC, zaterdag op sportpark Den Hogen Blok, was redelijk doodgewoon. Weinig spectaculaire aanvallen, nauwelijks (zware) overtredingen en niet zoveel uitgespeelde kansen. DBGC loerde zo nu en dan op de counter en hanteerde regelmatig een lange bal om de MZC11-defensie te ontwrichten. Op haar beurt voetbalde MZC’11 – in Oude-Tonge wonnen de Zierikzeeënaren ook met 2-0 – wat beter maar tot echte, vloeiende combinaties kwam het zelden.

In de beginfase was DBGC tweemaal op rechts redelijk gevaarlijk weg en kwam Tim de Looze verkeerd uit met zijn passen bij een goede voorzet van Rody Vermue. Dezelfde De Looze kreeg na ruim een kwartier nog een kans. DBGC stelde daar wat later een schot net naast het doel van Mike Bakker tegenover en Sven Heijboer testte op zijn beurt, maar zonder succes, de goalie van DBGC.

Na rust waren de meest opmerkelijke momenten voor de doelen op één hand te tellen. Eén van die momenten was het invallen van Martijn Backx, die vorige week tegen Terneuzense Boys de eer redde, in de 63e minuut voor De Looze. Toen kon nog niemand bevroeden dat hij ruim vijfentwintig minuten later als matchwinnaar van het veld zou stappen. Voordat Backx zijn eerste maakte, moest Bakker nog een noodzakelijke redding verrichten. Tien minuten voor tijd rondde de ‘herintreder’ uit Nieuwerkerker, die in augustus 2015 voor de laatste keer voor Bruse Boys speelde maar vanwege een vervelende schouderblessure zijn schoenen enkele jaren opborg, een assist van Kyle van Tiggelhoven af: 1-0.

In de laatste drie minuten van de officiële speeltijd gebeurde er toch nog wat meer. In de 88e minuut schoot DBGC slecht rakelings over de lat van het MZC’11-doel, in de 89e minuut kwam DGBC met tien man te staan vanwege een tweede gele kaart voor één speler en weer een minuut later speelde Heijboer de bal naar Backx die de 2-0 (foto) zeer fraai in de linkerhoek krulde. ,,Het was een lekkere invalbeurt”, stelde Backx. ,,Ik ben weer op de weg terug. Maar dat het zo goed zou gaan, had ik niet verwacht. Het is super natuurlijk om weer terug te zijn. En zo twee keer scoren is helemaal lekker.”