Spelregelwijzigingen pupillenvoetbal seizoen 2019/’20

Bron: www.knvb.nl

Net als tijdens het seizoen 2017/’18 zijn de nieuwe wedstrijdvormen in het pupillenvoetbal ook het afgelopen seizoen op twee momenten geëvalueerd door middel van een online enquete. Mede op basis van de uitkomsten uit deze evaluaties zijn voor het seizoen 2019/’20 enkele spelregelwijzigingen doorgevoerd in zowel de 6 tegen 6 als 8 tegen 8 wedstrijdvorm.

PUPILLENVOETBAL

Sinds het seizoen 2017/’18 speelt het gehele amateurvoetbal met aangepaste wedstrijdvormen voor pupillen. De wedstrijdvormen zijn aangepast om zo de betrokkenheid van spelers te verhogen en jongens en meiden in een wedstrijdvorm te laten spelen die beter aansluit bij hun ontwikkelingsfase.

De Onder 8 tot en met Onder 10-pupillen spelen op een (bijna) kwart veld (42,5m x 30m) 6 tegen 6 wedstrijden. Deze staan onder leiding van een spelbegeleider die de spelers zoveel mogelijk de ruimte geeft het spel zelf te ontdekken en te spelen. De Onder 11- en Onder 12-pupillen spelen op een (bijna) half veld (64m x 42,5m) 8 tegen 8 wedstrijden. Deze  staan onder leiding van een pupillenscheidsrechter.

Informeren betrokkenen

Het is essentieel om alle betrokkenen in het pupillenvoetbal volledig te informeren over spelregels en andere informatie van de wedstrijdvormen, om zo het plezier en de ontwikkeling van de kinderen te realiseren. Om de vereniging in staat te stellen om deze belangrijke doelgroepen te voorzien van de correcte informatie, is er een online ‘toolbox’ ontwikkeld, met daarin alle flyers, posters en andere documenten voor zowel de trainers/coaches, spelbegeleiders, ouders en andere betrokkenen. Deze toolbox is hieronder te downloaden. Indien er vragen zijn, kan de vereniging contact opnemen met de KNVB Technisch Jeugdcoördinator in hun regio. Klik hiervoor op het linklok ‘Verenigingsondersteuning’ onderaan deze pagina.

TOOLBOXDownload hier de toolbox met daarin diverse handige communicatiemiddelen.

Spelplezier

Door op kleinere velden en in kleinere teams te spelen komen kinderen vaker aan de bal en gaan ze meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Het spelen op een kleiner veld sluit bovendien beter aan op de belevingswereld van deze kinderen. Dit alles draagt bij aan het uiteindelijke doel: het vergroten van het spelplezier en de ontwikkeling van deze pupillen.

ONDER 6Kijk hier voor meer informatie over Onder 6.

ONDER 7Kijk hier voor meer informatie over Onder 7.

ONDER 8, 9 EN 10Kijk hier voor meer informatie over Onder 8, 9 en 10.

ONDER 11 EN ONDER 12Kijk hier voor meer informatie over Onder 11 en Onder 12.

PUPILLEN ZAALVOETBALKijk hier voor meer informatie over het pupillen zaalvoetbal.

Meer weten? Kijk hier!

VRAGEN EN ANTWOORDEN PUPILLENVOETBALBekijk hier de veelgestelde vragen over het pupillenvoetbal.

HET MDWF VOOR PUPILLENLees hier meer informatie over het gebruik van het mDWF in het pupillenvoetbal.

VERENIGINGS-ONDERSTEUNINGDe adviseurs van de KNVB staan klaar om jouw vereniging te ondersteunen en adviseren bij de organisatie van het pupillenvoetbal.

Evaluaties wedstrijdvormen