Deze feiten maken elke (jeugd)voetballer uniek

Bron: www.knvb.nl

Elk kind en dus ook elke jeugdspeler is uniek. Bij het begeleiden van jeugdspelers tijdens het trainen of de wedstrijden is het van belang hiervan goed op de hoogte te zijn. Veel factoren spelen een rol in de ontwikkeling van jeugdspelers, waardoor deze nooit met een rechte lijn omhoog loopt. Die begeleiding is een enorm mooie, maar ook uitdagende taak. Als je dit goed doet kun jij het verschil maken voor al jouw spelers. Onderstaande video en uitleg helpen je daarbij.

 

Dé Voetballer, bestaat niet…

Naast dat er individuele verschillen zijn, zijn er zeker ook overeenkomsten tussen kinderen. Door goed naar de kinderen te kijken en luisteren, ga je deze overeenkomsten ook herkennen. Dit maakt het in sommige gevallen overzichtelijker voor jou als trainer hoe te handelen. De aanname die nogal eens gedaan wordt is dat de verschillen gebaseerd zijn op sekse, maar er zijn bewezen meer overeenkomsten in de groep jongens en meiden dan binnen de groep jongens of binnen een groep meiden alleen.

Verschillen binnen leeftijden

De ontwikkeling van ieder individu verloopt op zijn of haar eigen en onvoorspelbare wijze. Zo is het goed om rekening te houden met verschillen die er binnen dezelfde leeftijden zijn. Deze verschillen kunnen groter of juist kleiner worden met de tijd. De verschillen hebben gevolgen voor de wijze waarop de spelers het spel (kunnen) spelen, beleven en ook hoe ze zich gedragen. De zogeheten kalenderleeftijd, biologische leeftijd en voetballeeftijd die hier onder andere aan ten grondslag liggen, worden hieronder nader toegelicht.

VERSCHILLEN BINNEN LEEFTIJDENBekijk hier de informatie over kalenderleeftijd, biologische leeftijd en voetballeeftijd.

Intrinsieke motivatie

Elke voetballer begint met voetballen om dat hij of zij dit ‘leuk’ vindt. Om te bevorderen dat voetballers met plezier (blijven) voetballen en gedreven zijn om zich te ontwikkelen is het van groot belang om de intrinsieke motivatie blijvend te stimuleren. Dit kun je doen door te voldoen aan de drie psychologische basisbehoeften die gelden voor ieder mens en dus ook voor jouw jeugdspelers. Dit zijn de behoeften aan: autonomie, relatie en gevoel van competentie. Deze behoeften kun je als trainer op allerlei manier stimuleren. Hieronder wordt dit onderwerp toegelicht.

INTRINSIEKE MOTIVATIE, DE BASIS OM TE (BLIJVEN) VOETBALLENBekijk hier alle informatie over intrisieke motivatie en hoe jij kunt bijdragen aan het bevorderen van de drie psychologische basisbehoeften.