Vijf gouden tips voor nieuwe trainers

Bron: www.knvb.nl

Wekelijks zijn vele duizenden trainers actief bij hun vereniging. Maar aan het begin van het seizoen zijn er ook weer veel nieuwe vrijwilligers die bij hun club aan de slag gaan als trainer. Een aantal ervaren trainers delen hun vijf gouden tips dan ook graag met hun nieuwe collega’s.

Zorg dat je weet wat de vereniging van jou verwacht

Geen voetbalteam kan zonder een trainer. Je bent een centrale figuur in het team die langs de lijn, in de kantine en via e-mail contact onderhoudt met alle ouders en spelers. Maar ook met de club én met andere teams en trainers. Om dat alles goed te kunnen combineren is het belangrijk te weten wat ervan je verwacht wordt, bijvoorbeeld:

  • Heb je een functieprofiel?
  • Welke verantwoordelijkheden en taken heb je?
  • Wat is de visie op (leren) voetballen van de vereniging?
  • Wat zijn de geldende missie, visie en de clubwaarden?

Bij wie binnen de vereniging kun je terecht?

Zorg er ook voor dat je weet wie je aanspreekpunt is voor vragen op randvoorwaardelijk/ organisatorisch en voetbalinhoudelijk niveau. Hoe is de vereniging georganiseerd?

Maak afspraken met (ouders en) spelers

Maak aan het begin van het seizoen afspraken met je spelers en de ouders.

HET TEAMBekijk dit artikel om te zien hoe je afspraken met ouders kunt maken.

Verdiep je in het team dat je traint

Ieder team is anders. Je zult je, als je een nieuw team gaat trainen, moeten verdiepen in de kenmerken van de leeftijdscategorie, de ontwikkelingsfase waarin de spelers zich bevinden en de betekenis daarvan voor de begeleiding van jouw team, de inhoud van de training en het coachen van de wedstrijd.

Bereid je training (en wedstrijd in de toekomst) voor met RINUS, de online assistent-trainer

Rinus is een online tool ontwikkeld voor alle jeugdtrainers in Nederland. Het bevat oefeningen, trainingen en meerweekse programma’s, allemaal ontwikkeld vanuit de voetbalvisie die de KNVB omarmt: met plezier beter leren voetballen in een veilige omgeving. Je kunt op dit platform terecht voor al jouw voetbaluitdagingen. Of je nu voor het eerst een team gaat trainen, coachen en begeleiden, of al meer ervaren en in het bezit van een diploma bent.

RINUSGa meteen aan de slag met Rinus, de online tool voor trainers.

KNVB ASSIST TRAINERSKNVB Assist Trainers is hét kennisplatform voor trainers.