Vijf gouden tips voor nieuwe scheidsrechters

Bron: www.knvb.nl

Wekelijks zijn vele duizenden scheidsrechters actief bij hun vereniging. Maar aan het begin van het seizoen zijn er ook weer veel nieuwe vrijwilligers die bij hun club aan de slag gaan als scheidsrechter. Een aantal ervaren arbiters delen hun vijf gouden tips dan ook graag met hun nieuwe collega’s.

Wees fit

Elke wedstrijd op welk niveau dan ook heeft recht op een gemotiveerde en fitte scheidsrechter. Zorg dat je een goede conditie hebt en hou die op peil gedurende het seizoen (vergeet de warming-up niet, want een blessure is ook als scheidsrechter snel opgelopen). Als scheidsrechter wordt er van jou verwacht dat je 70, 80, 90 en soms zelfs via een verlenging in de nacompetitie 120 minuten het spel goed kan blijven volgen. Een beslissing verkoop je ook beter van 15 meter dan van 30 meter.

Bereid je goed voor

Doe vooraf je huiswerk. Hoe staan beide ploegen ervoor op de ranglijst, wat is de wedstrijdhistorie, op welk type veld wordt er gespeeld, waar kun je parkeergelegenheid of welke OV-route is het beste? Zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent en een representatieve vertegenwoordiger bent in kleding en gedrag. En zorg ervoor dat je uitrustig op orde is: tenue/schoenen, goedwerkend horloge met stopwatch, fluit, notitiemateriaal.

Ook goed om voorafgaand aan de wedstrijd duidelijke afspraken te maken met de assistent-scheidsrechters. Dat is niet altijd even leuk, maar tijdens de wedstrijd heb je er profijt van. Je kunt dan zelfs bij de assistent-scheidsrechter op de afspraken terugkomen. Het schept duidelijkheid in wat jij wel, maar ook zeker niet verwacht van een assistent-scheidsrechter.

Zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent en een representatieve vertegenwoordiger bent in kleding en gedrag.

Doe ervaring op en sta open voor feedback

Fluiten is ervaring op doen en dit doe je voornamelijk door zelf veel te doen. Pak vriendschappelijke wedstrijden dan ook lekker aan en doe je ervaring op. Ga ook waar mogelijk eens kijken bij een collega. Ervaar hoe een collega met diverse facetten van het fluiten omgaat. Hoe volgt deze collega, hoe gaat deze collega met weerstand om, enz… Haal de dingen waarvan je denkt hier heb ik iets aan eruit en neem dit mee. En geef hem/ haar ook feedback. Net zoals je zelf ook feedback zult ontvangen. Ga er vanuit dat feedback vanuit collega-scheidsrechters, trainers, coaches, rapporteurs en coördinatoren altijd bedoeld is om de scheidsrechter zich verder te laten ontwikkelen en beter te maken. Sta hier dan ook voor open, ook wanneer je eventueel van mening bent dat de gegeven feedback niet helemaal strookt met jouw beleving bij dat moment.

Blijf altijd jezelf

Als scheidsrechter ben je geen acteur, je bent de leider van een spel. Je bent het sterkste wanneer je jezelf bent. Daar ben je namelijk vertrouwd mee en van daaruit kan je het beste handelen. Blijf vooral jezelf. Je fluit uiteraard binnen de regels, maar er is een grijs gebied. Gebruik dat. Een eigen stijl wordt op prijs gesteld.

Straal daadkracht en vooral plezier uit.

Daadkracht en plezier

Tot slot; straal daadkracht en vooral plezier uit! Durf beslissingen te nemen. Dat voorkomt escalatie. Als je een buitensporige overtreding ziet, durf dan een rode kaart te tonen. Voor te wild inkomen, is soms een vermaning afdoende, maar die vermaning is dan wel nodig. Laat dus duidelijk zien waar je de grenzen trekt. Maar vooral; heb zelf ook veel plezier in het leiden van wedstrijden en straal dat ook uit: het maakt de wedstrijd meestal gemakkelijker.

KNVB ASSIST SCHEIDSRECHTERSKNVB Assist Scheidsrechters is hét kennisplatform voor scheidsrechters.