Wetenschappelijk bewezen: van teveel sporten word je een naar persoon

Bron: www.dekelderklasse.nl

Wetenschappelijk bewezen: van teveel sporten word je een naar persoon

EÉN KEER TRAINEN IS GENOEG

Wetenschappelijk bewezen: van teveel sporten word je een naar persoon

Kun jij die teamgenoot die altijd maar loopt te pushen dat er getraind moet worden ook niet zien of luchten? Nou, daar is een reden voor. De beste kerel is in een vicieuze cirkel beland. Van teveel sporten word je namelijk een onaardig en naar persoon. Zo is gebleken uit een onderzoek van een Frans academisch ziekenhuis.

Sporten mag dan goed zijn voor de hersenen, maar sport je teveel, dan word je een een botte lul. Faqt.nl schrijft dat medische wetenschappers van het Parijse ziekenhuis Hôpital de la Pitié-Salpêtrière voor een bepaalde tijd 37 duursporters hebben gevolgd, terwijl zij zich onder gecontroleerde omstandigheden overtrainden. De resultaten van een serie testjes en onderzoeken met behulp van een hersenscanner brachten de wetenschappers tot de conclusie dat de testpersonen zich steeds onuitstaanbaarder gingen gedragen.

Maar waarom dan? Hoe kan het dat teveel sporten je een prikkelbaarder, gefrustreerder en minder geduldig persoon maakt. Volgens de wetenschappers is het vrij simpel te verklaren. Het hersengebied dat actief is tijdens het sporten is hetzelfde als het gebied dat de cognitieve controle regelt. Laat je dit hersengebied te hard werken, dan is het uitgeput op het moment dat je je in een sociale situatie bevindt. Klachten die zich dan voordoen, lijken op die van een burnout.

Mocht je zeurende, fanatieke en veel sportende teamgenoot dus weer eens aan je kop zeiken dat je te weinig traint, zeg dan dat door de weeks één keer op de club verschijnen meer dan genoeg is. En dat hij dat zelf ook eens zou moeten proberen.