Het Zeeuwse voetbalweekeinde in cijfers

Bron: www.pzc.nl

Het Zeeuwse voetbalweekeinde in cijfers

RUDESTATSHet was een versnipperd Zeeuws voetbalweekeinde. De één speelde competitievoetbal, de ander bekervoetbal en weer een ander vriendschappelijk of zelfs helemaal niet. Uit elke wedstrijd zijn gelukkig bijzondere cijfers, feiten of mijlpalen te destilleren.

Vandaag een terugblik op een Thoolse primeur van Kloetinge, penaltykoning ZSC’62, een onbeantwoorde reeks van Hoek, het ongeslagen Luctor Heinkenszand dat wordt uitgeschakeld en de gedroomde loting van De Meeuwen.

1

Zijn doelpuntentotaal staat al in de drie cijfers (106), maar toch beleefde Daan Esser zaterdag een primeur. De speler van Kloetinge scoorde voor het eerst in zijn carrière tegen een Thoolse club. Hij bepaalde de eindstand tegen Tholense Boys op 1-5. Niet zo heel vreemd natuurlijk dat hij niet vaak tegen Zeeuwse teams scoort, want hij speelt doorgaans tegen niet-Zeeuwse teams. Niettemin is het opmerkelijk dat hij precies de helft van zijn ‘Zeeuwse’ goals tegen Zeeuws-Vlaamse teams heeft gemaakt: 13 van de 26 goals.

2

ZSC’62 won ook de tweede strafschoppenserie uit zijn bestaan in de districtsbeker. Twee seizoenen geleden schakelde de club uit Scharendijke het grote Bruse Boys vanaf de stip uit in de tweede ronde, zaterdag moest FC de Westhoek eraan geloven. Sinds 1990 zijn er maar weinig andere clubs met een 100 procentscore vanaf de stip. Jong Ambon spant de kroon met vier gewonnen series. Daarnaast hebben de twee voorgangers van FC Axel – AZVV en VV Axel – allebei drie gewonnen series op hun naam staan.

7

© PZC

De Meeuwen staat in de derde ronde van de districtsbeker. In Oost-Souburg vilde de tweedeklasser het één klasse lager spelende RCS met 2-4. De ploeg uit Zoutelande hield daarmee een knappe reeks in stand. Sinds 1996 verloor De Meeuwen nog nooit een uitwedstrijd in de knock-outfase. Die reeks betreft inmiddels zeven wedstrijden. Donderdag zal de ploeg bij de loting vast hopen op een uitwedstrijd…

9

Na negen onbeantwoorde doelpunten beet Hoek zaterdag pas terug. Op de 4-0-zege tegen ONS Sneek volgde een 6-0-nederlaag bij Harkemase Boys en zaterdag tegen Sparta Nijkerk de vertrouwde 3-0-achterstand na een halfuur. Dat waren dus negen opeenvolgende tegendoelpunten. En toen deed Ruben de Jager iets terug. Slechts twee keer eerder sinds 1989 (debuut op het hoogste niveau) kreeg Hoek meer opeenvolgende goals tegen. In dat debuutjaar keek Hoek tegen een serie van 14 onbeantwoorde tegengoals aan (zie hieronder). De andere reeks bestond uit elf tegendoelpunten. Dat was de start van het seizoen 2015/2016 met twee 4-0-nederlagen (een 0-0-gelijkspel) en een 3-0-nederlaag. Dat kostte trainer Ruud Pennings destijds de kop.

Reeks van 14 tegengoals in seizoen 1989/1990
30 sept. 1989: Hoek-Rijnsburgse Boys 2-1 (na 2-0) => 1 tegengoal
14 okt. 1989: Spakenburg-Hoek 5-0 => 5 tegengoals
21 okt. 1989: Hoek-ARC 0-2 => 2 tegengoals
28 okt. 1989: Vitesse Delft-Hoek 5-0 => 5 tegengoals
4 nov. 1989: Hoek-Quick Boys 0-1 => 1 tegengoal
18 nov. 1989: Kozakken Boys-Hoek 0-1 (Bert Dutree 0-1)

11 (1)

Luctor Heinkenszand sneuvelde zaterdag na strafschoppen in de districtsbeker. Duiveland was vanaf elf meter beter. Dat is overigens niet de verklaring van het cijfer 11. Dat heeft ergens anders mee te maken. De fusieclub heeft in zijn nog prille bestaan nog nooit een bekerwedstrijd verloren in de reguliere speeltijd. Elf (daar is-t-ie) bekerduels heeft de club sinds 2017 op de teller staan. Daarvan werden er zeven gewonnen en eindigden er vier in een gelijkspel. Twee keer werd de club na strafschoppen uitgeschakeld (in 2017 door Oranje Wit en nu door Duiveland). Vorig seizoen eindigde het bekeravontuur in de poulefase, op doelsaldo.

11 (2)

Gijs van Duijvenbode zette FC De Westhoek zaterdag op een veilig ogende 2-0-voorsprong in het bekerduel met ZSC’62. Het liep anders… (zie cijfer 2). van Duijvenbode blijft daardoor staan op 11 doelpunten dit bekerseizoen. Hij is daarmee momenteel Zeeuws topscorer in de districtsbeker. En echt veel kapers zijn er niet op de kust. De top 11 bestaat volledig uit spelers die al uitgebekerd zijn. De hoogst geplaatste nog actieve spelers zijn Michael Cristina (FC Axel), Nicky van Merrienboer en Thomas de Rijke (beiden van Vlissingen dat dinsdagavond tegen Hontenisse speelt).

Zeeuws topscorer in de beker
1. Gijs van Duijvenbode (FC De Westhoek) 11
2. Dylan Davidse (RCS) 8
3. Bart van den Hemel (Groede) 7
4. Willem Cleys (Hulsterloo) 7
5. Martijn Simonse (Luctor Hkz) 6
6. Kevin van Iersel (Nieuwdorp) 6
7. Stefan van de Klooster (Nieuwdorp) 6
8. Yordi Nijland (RCS) 6
9. Jarno van Nieuwenhuize (SKNWK) 6
10. Douwe Zeegers (Tern. Boys) 6
11. Guus de Leeuw (Yerseke) 6
Deze spelers zijn allemaal al uit de beker met hun team.