‘Voetbal is het doel en het middel, maar het gaat om veel meer dan dat’

Bron: www.knvb.nl

Zorg en aandacht hebben voor mensen die dat anders misschien niet krijgen en kijken wat je wat je kunt zijn en betekenen voor je omgeving. Daar gaat maatschappelijk verantwoord verenigen over volgens Loek Stam. Bij Always Forward in Hoorn zette hij met nog tien anderen met dat doel een speciale commissie op. “Voetbal is het doel en het middel, maar het gaat om veel meer dan dat.”

Kinderen die kunnen blijven voetballen ondanks de geldproblemen van hun ouders, ouderen met dementie die toch als vrijwilliger actief blijven op de club of mensen met een migratie-achtergrond die via het voetbal de taal en cultuur van Nederland leren; zo maar wat voorbeelden uit de praktijk bij Always Forward. “Door maatschappelijk verantwoord bezig te zijn kun je je functie als vereniging verstevigen. De voetbalclub is geen buurthuis, maar wel een laagdrempelige plek waar mensen graag samenkomen. Waar iedereen welkom is en je wat kunt betekenen.”

Steeds groter takenpakket

Jaren geleden kwam Stam voor het eerst met het voetbal in contact toen zijn zoontje op 6-jarige leeftijd ging voetballen bij Always Forward. Al snel zette hij zich in binnen de vereniging. Eerst was dat nog op kleine schaal. “Limonade schenken, veters strikken; dat soort dingen. Er moet een hoop gedaan worden binnen de club”, zo leerde hij.

Je ziet dat het besef toeneemt dat een vereniging groter en sterker kan worden wanneer je breder kijkt dan het voetbal

In de jaren die volgden werd zijn takenpakket aanmerkelijk groter. “We zagen dat er een heleboel gebeurde binnen een club, vaak met de beste bedoelingen, maar dat het overzicht ontbrak. Daar hebben wij meer structuur in proberen te brengen.” Daarna bleef hij zich zelf vooral bezighouden met het sociale aspect. “Met name met de vraag; waar staat de vereniging voor?” Daar ontstond het maatschappelijk verantwoord verenigen uit. “Het bestond voor een gedeelte al wel, wij hebben het formeel gemaakt door het predicaat maatschappelijk verantwoord ondernemen erop te plakken.”

Samenwerken in de buurt

In de afgelopen jaren werd er contact gelegd met andere instellingen, verenigingen en clubs uit de buurt. Het leverde mooie samenwerkingen op, vertelt Stam. “We hebben in samenwerking met een zorginstelling een project gedaan met dementerende ouderen om hen zo lang mogelijk te blijven betrekken bij de vereniging. Of kijk naar het Walking Football, waarbij ouderen op hogere leeftijd nog samen een balletje trappen. Zo blijven ze in beweging en houden ze sociale contacten.”

Neem je een bal mee naar een groep mannen uit Syrië, dan heb je zo een gespreksonderwerp

Maar ook voor de jongere jeugd zette de club zich in. “Voor kinderen van de praktijkschool bijvoorbeeld. Dat zijn kinderen met leer- en gedragsproblemen, die dan bij ons hun stage konden lopen. Maar je moet ook denken aan kinderen met gedragsproblemen die binnen hun elftal zorgen voor lastige situaties. Door onze contacten opgebouwd in de buurt hebben we trainers – vaak goedwillende vrijwilligers – daarin kunnen begeleiden door professionals.”

Breder kijken dan voetbal alleen

Inmiddels vloeide uit het vrijwilligerswerk binnen de club een tijdelijke opdracht als sportformateur bij de gemeente Hoorn voort voor Stam. “Dit is in het verlengde van wat ik bij Always Forward deed. Je ziet dat het besef toeneemt dat een vereniging groter en sterker kan worden wanneer je breder kijkt dan het voetbal; wanneer je verbinding en samenwerking zoekt. Een positieve ontwikkeling als je het mij vraagt.”

Want hoewel het voetbal centraal staat bij een voetbalclub, gaat het om zo veel meer dan dat, weet Stam. “Het voetbal is een mooie ijsbreker. Neem je een bal mee naar een groep mannen uit Syrië, dan heb je zo een gespreksonderwerp. En dat gaat vervolgens over veel meer dingen dan over voetbal alleen. En door breder te kijken kun je ook andere mensen betrekken bij de club. Dat verrijkt je vereniging. Wij horen ook de verhalen over een gebrek aan vrijwilligers, maar bij Always Forward is dat helemaal niet aan de orde.”

MAATSCHAPPELIJKVerenigingen spelen een steeds belangrijkere sociaal-maatschappelijke rol in de omgeving. Op veel verschillende gebieden kan de club iets bijdragen aan de maatschappij.