Kabinet: Alle samenkomsten tot 1 juni verboden, boetes op overtreden regels

Bron: www.ad.nl

Het wordt voor burgemeesters een stuk eenvoudiger om drukke plaatsen – zoals bouwmarkten, stranden en parken – te sluiten als er te veel mensen komen. Ook worden alle samenkomsten tot 1 juni verboden. De politie kan op bepaalde plekken forse boetes opleggen aan mensen die buiten met meer dan twee personen dicht bij elkaar staan.

Dat is vanavond bekendgemaakt door premier Rutte en de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), De Jonge (Volksgezondheid) en Van Rijn (Medische Zorg). Het kabinet scherpt de bestaande maatregelen tegen het coronavirus aan. Burgemeesters kunnen  makkelijker een noodverordening uitvaardigen. Van een totale lockdown is voorlopig geen sprake. Volgens Rutte zitten we nu in een ‘intelligente lockdown’.

Alle samenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Dat gold tot nu toe tot 6 april voor samenkomsten vanaf honderd personen. Die grens geldt niet meer: nu zijn ook kleinere samenkomsten verboden. Mensen mogen op bepaalde plekken niet meer met meer dan twee personen samen zijn. Dat geldt niet voor mensen uit hetzelfde gezin. Ook geldt de regel niet voor uitvaarten en kerkelijke huwelijken. Boetes kunnen oplopen tot 400 euro. Gemeenten kunnen zelf beslissen voor welke locaties dit samenscholingsverbod gaat gelden.

Ook winkels en bouwmarkten, die nu nog open zijn, moeten beter in de gaten houden of er niet te veel mensen in hun zaak zijn en of klanten 1,5 meter afstand houden. Als bedrijven de richtlijnen overtreden, kunnen zij een boete krijgen die kan oplopen tot 4000 euro.

De regels voor thuisquarantaine worden ook wat strenger: als één gezinslid koorts heeft, moet het héle gezin nu thuisblijven. Dat geldt niet voor ouders met een vitaal beroep. Voor kappers, schoonheidsspecialisten en nagelstylisten geldt dat zij in ieder geval tot 6 april hun zaak moeten sluiten. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten is de regel: werk zoveel mogelijk via beeldbellen. Voor scholen en horeca blijft de situatie hetzelfde: die blijven ook in ieder geval tot 6 april dicht.

‘Gebruik je gezonde verstand’

Denk niet: het zal wel loslopen. Je leeft niet alleen voor jezelf, doe het voor de ouderen en zwakkeren

Mark Rutte, premier

,,Sinds een week geldt de afspraak om het aantal sociale contacten te beperken en 1,5 meter afstand tot elkaar te houden’’, zegt Rutte. ,,Ik zeg het nog een keer, vooral tegen jongere mensen: denk niet, het zal wel loslopen. Je leeft niet alleen voor jezelf, doe het dan voor de oudere mensen en mensen met een zwakkere gezondheid.’’

Grapperhaus: ,,Gebruik je gezonde, maatschappelijke verstand. Ga zo min mogelijk naar buiten. Ga alleen de deur uit voor je werk als je niet thuis kunt werken. Doe alleen boodschappen, niet met een heel gezin.’’ Er mogen thuis niet meer dan drie personen op bezoek komen.

Het kabinet kwam om 17.00 uur bij elkaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) besprak de nieuwste RIVM-adviezen om het coronavirus in te dammen. Bij het overleg waren onder meer ook de ministers Grapperhaus, Blok (Buitenlandse Zaken) en Van Rijn aanwezig. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was erbij.

De persconferentie, maandagavond in Den Haag.

De persconferentie, maandagavond in Den Haag. © Robin Utrecht

Veeg uit de pan

De verwachting was al dat de Nederlandse bevolking een veeg uit de pan zou krijgen na het afgelopen weekeinde, waarin Nederlanders zich massaal naar parken en stranden begaven. Lang niet iedereen hield zich aan het advies om minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Premier Rutte deed afgelopen vrijdag al een dringende oproep om dat wél te doen. Dat herhaalde hij vanavond nog eens.

Burgemeesters

Vanavond stond ook een overleg van het Veiligheidsberaad gepland. Daar bespraken de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio’s de actuele situatie. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vroeg het kabinet gisteren om meer middelen om de coronamaatregelen te kunnen handhaven. Een contactverbod of een samenscholingsverbod zoals in Duitsland, waarbij niet meer dan twee personen buiten bij elkaar mogen zijn, zou volgens Aboutaleb kunnen helpen.