Schoffelen, komkommers oogsten: deze Zeeuwen doen even héél wat anders

Bron: www.pzc.nl

Schoffelen, komkommers oogsten: deze Zeeuwen doen even héél wat anders

Wat moet je, als je thuis komt te zitten door de coronacrisis? Deze drie Zeeuwen zoeken het niet in het klussen of thuis tuinieren, maar gaan gewoon een tijdje ergens anders aan de slag. Willem schoffelt, Thomas zoekt het in de komkommers en Pieter leegt vuilcontainers.

Willem van Kooten: ,,Zet mij maar daar waar het nodig is.”

Willem van Kooten: ,,Zet mij maar daar waar het nodig is.” © Dirk-Jan Gjeltema

‘Het onderlinge begrip en de solidariteit groeien’

Willem van Kooten (61) schoffelt met plezier op de begraafplaats in Middelburg. Normaal geeft hij vanuit het stadskantoor leiding aan de medewerkers van de afdeling Wijk & Bestuur. Maar dinsdagmiddag en woensdag niet. Dan zorgt hij er samen met enkele andere collega’s voor dat het onkruid niet te dominant wordt. En hij vindt dat echt niet vervelend. ,,Lekker weer om buiten te werken.” Maar hij wijst er ook op dat het nodig is om de begraafplaats goed te onderhouden, nu de vaste ploeg van Orionis het werk niet doet wegens vrees voor besmetting met het coronavirus. Van Kooten vindt het niet meer dan normaal dat ambtenaren van de gemeente bijspringen waar ze nodig zijn. ,,Op kantoor droogt het werk op, hier buiten is volop te doen. Dus mij mogen ze inzetten waar het nodig is.” Bijkomend voordeel, aldus Van Kooten, is dat het onderlinge begrip en de solidariteit groeien. Hij weet nu al dat hij binnenkort mag bijspringen bij de reinigingsdienst. ,,Ook daar hebben ze nu extra mensen nodig”, zegt hij, terwijl hij met rake klappen het onkruid te lijf gaat. ,,Ik heb een grote tuin, dus ik heb hier wel wat ervaring mee.”

Thomas de Ridder tussen de komkommers.

Thomas de Ridder tussen de komkommers. © Thomas de Ridder

Gasten zijn er niet, daarom nu tussen de komkommers

Normaal gesproken staat Thomas de Ridder als trainer op het veld bij vv Kruiningen. En is hij freelancer in de recreatie. Maar nu even niet. Hij werkt nu in de komkommers. ,,Ik ben freelance bedrijfsleider bij de Paasheuvelgroep in Ossendrecht. Maar er zijn nu geen groepen, dus vallen voor mij veel werkzaamheden een beetje stil.  Daarnaast heb ik een eigen verhuurplatform voor vakantiehuizen en een platform waar ik geannuleerde reizen doorverkoop. Ook dat ligt nu stil.”

Om toch geld te verdienen is hij vorige week begonnen in de komkommers, waar hij in het verleden ook heeft gewerkt.  ,,Thuiszitten vind ik ook niks en uiteindelijk zal de schoorsteen moeten roken. En de komkommers groeien goed met dit weer, vandaar dat ze mensen zochten”, zegt hij. ,,Als dit zo blijft klaag ik niet.” Hij heeft zich ook aangemeld voor de steunregelingen van de overheid voor mensen zoals hij, die nu zonder werk zitten. ,,Maar ik weet niet of dat iets wordt. Ik heb me wel aangemeld, maar de kleine lettertjes maken het soms lastig, zoals dat je bedrijf niet gevestigd mag zijn op je woonadres.”

Ambtenaar Piet Wielhouder helpt mee bij het ophalen van oud papier.

Ambtenaar Piet Wielhouder helpt mee bij het ophalen van oud papier. © Marcelle Davidse

De mensen zijn gewoon blij als de container wordt geleegd

De oud-papiercontainers in Goes wordt vanaf deze week door ambtenaren geleegd. Ze vervangen vrijwilligers van verenigingen die door de coronamaatregelen tijdelijk niet kunnen worden ingezet. Eén van hen is Pieter Wielhouwer. Na een korte instructie van de chauffeur liep hij maandag samen met een andere collega van kantoor achter de vrachtwagen door de straten van Goes-Noord. Zijn tijdelijke functie bevalt hem uitstekend. ,,De mensen zijn gewoon blij als de container geleegd wordt!”

Een paar ochtendjes vrijmaken was geen probleem voor de 50-jarige beleidsmedewerker grondzaken. ,,Het werk gaat gewoon door, maar het aantal vergaderingen is teruggebracht tot nul.” Bovendien is werken met collega’s in de buitenlucht een welkome afwisseling op de thuiswerkplek waar hij al drie weken toe veroordeeld is.

Wielhouwer is ook lid van de ondernemingsraad en kon nu eens aan den lijve ondervinden waar collega’s van Openbare Ruimte zoal tegenaan lopen. ,,Soms zitten de kliko’s zo vol zitten dat het deksel niet meer dicht kan. Dat is niet handig, want dan heb je de kans dat de helft eruit valt. Dan zie je meteen dat je thuis je container ook niet al te vol moet doen.”