Sport doet iets met je

Bron: www.nocnsf.nl

Dat sport je fitter maakt weten we allemaal. Maar het geeft je ook meer zelfvertrouwen. Het maakt je socialer. Sport verbroedert. Het creëert nieuwe vriendschappen.

Op het veld. Maar ook ernaast. Sport haalt het beste in mensen naar boven. Het leert je grenzen stellen. En er overheen te gaan. Door sport zit je lekkerder in je vel. Het maakt je gelukkiger.

Sport maakt je gezonder

Sport maakt je gezonder

Sport maakt je gezonder. Met minimaal een halfuur beweging per dag zorg je zelf al voor een enorm positief effect op je lichaam. Dat merk je op de lange termijn en zeker ook veel sneller: als jij vandaag sport heb jij morgen meer energie!Door te sporten zorg je voor het onderhoud van je lichaam voor de toekomst. Met beweging hou je je hart en bloedvaten in conditie en verlaag je je bloeddruk. Met een gezonde leefstijl, waar beweging een belangrijk onderdeel van is, verklein je daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Regelmatig bewegen zorgt ook dat je botontkalking tegengaat.Dat zijn de voordelen die je misschien niet direct merkt. Gelukkig voel je veel positieve kanten van sport al gelijk in je dagelijkse leven. Wist je bijvoorbeeld dat je door beweging je spijsvertering verbetert? Het zorgt ook dat lichamelijke spanningen van bijvoorbeeld veel computerwerk minder worden en dat je beter slaapt. Daardoor kun je weer met meer energie aan de nieuwe beginnen.

Als je iets zal merken aan je gezondheid door het sporten is het wel dat je weerstand met sprongen vooruit gaat. Is je weerstand minder op orde dan heb je sneller een verkoudheid of griepje te pakken. Je afweersysteem zorgt namelijk in je lichaam dat virussen buiten de deur blijven. Met sport en bewegen versterk je dat legertje dat strijdt om jou gezond te houden. Probeer daarom iedere dag iets aan beweging te doen. Dat hoeft niet veel of intensief te zijn: met een rustige wandeling van een halfuur of fietstocht naar je werk of de supermarkt lever je ook bijdrage aan je eigen gezondheid.

Sport maakt je blijer

Sport maakt je blijer

Sport maakt je blijer. Zeker na het sporten merk je dat je lekkerder in je vel zit. Dat komt doordat door beweging allerlei gelukshormonen vrijkomen en dat heeft weer allerlei positieve effecten op je brein. Zo is uit onderzoek gebleken dat je door sport minder risico hebt op het ontwikkelen van een depressie en kun je door sport heel snel stress verminderen.Bij sport denk je waarschijnlijk vooral aan het verbeteren van je lichamelijke gezondheid, maar het effect op je mentale gezondheid moet je zeker niet onderschatten. Sport heeft namelijk een positieve invloed op je brein. Dat weten we doordat daar veel wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, onder andere door Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.Door beweging zorgt je hart voor een betere doorbloeding van je hersenen. Daardoor komen verschillende hormonen vrij waardoor je brein beter functioneert. Dan moet je denken aan een stof als endorfine, dat bekend staat als het snelst werkende anti-stress hormoon. Dit stofje kan namelijk binnen een minuut een stressreactie stilleggen. Dopamine is ook zo’n interessant hormoon. Dit zorgt namelijk dat je humeur verbetert en dat je motivatie en aandacht een boost krijgen. Het mooie is dat uit onderzoek is gebleken dat regelmatig bewegen de opslag van dopamine verhoogt. Als je vaker sport kun je dit herkennen aan dat lekkere gevoel als je iets hebt gepresteerd: zo dat heb ik maar mooi gedaan! In dit artikel legt Erik Scherder precies uit hoe dat allemaal werkt in je brein. https://www.allesoversport.nl/artikel/bewegen-voor-je-brein/

Het sociale aspect van sport zorgt natuurlijk ook dat je blijer wordt. Samen sporten is veel gezelliger en ook nog eens veel motiverender. Als je met een vriend of familielid gaat wandelen, fietsen of fitnessen ben je voor elkaar die stok achter de deur om het vol te houden. Tijdens of na het sporten kun je dan ook nog gelijk even bijpraten. Dat is dus dubbel winst!

Sport maakt je fitter

Sport maakt je fitter

Sport maakt je fitter en energieker. Door te bewegen verbeter je namelijk je conditie, versterk je je botten en spieren en voorkom je overgewicht. Je werkt met andere woorden aan je algehele fitheid en dat zorgt ervoor dat je veel meer aankunt, ook buiten het sporten.Alles wat je vaker doet gaat vanzelf gemakkelijker. Dat is bij sport en bewegen zeker het geval. In het begin kun je misschien moeite hebben met vijf minuten hardlopen, maar als je dat vaker doet en het goed opbouwt kun je dat steeds langer volhouden. Je lichaam raakt aan de inspanning gewend en wordt op allerlei manieren sterker.Zo houd je je botten, spieren en gewrichten stevig en soepel, wat bewegen in het algemeen ook gemakkelijker maakt. Naarmate je ouder wordt, zullen je botten kwetsbaarder worden. Als je veel stilzit wordt dat proces versnelt. Daarom is het versterken van je botten door te sporten dus ook belangrijk. Als je vaker en regelmatig sport of beweegt merk je dat je longen en je hart de inspanning ook steeds beter aankunnen. Je hart- en ademhalingspieren worden bij bewegen namelijk ook iedere keer getraind en dat zorgt ervoor dat je steeds minder snel buiten adem bent. Je zal daardoor steeds een stapje verder kunnen gaan en zo kun je dus ook je eigen grenzen verleggen.

Dat je door regelmatig bewegen fitter wordt kun je ook in je dagelijkse leven goed merken. Met een betere conditie wordt het nemen van de trap, of het tillen van een boodschappentas een fluitje van een cent.

Sport maakt je weerbaarder

Sport maakt je weerbaarder

Sport is goed voor je zelfvertrouwen. Zeker voor mensen die ontevreden zijn over hun uiterlijk is dat een goede reden om te gaan sporten. Doordat we overal op social media, tv en in tijdschriften perfecte strakke lichamen zien, hebben steeds meer vrouwen en mannen een laagzelfbeeld. Daar kun je met sport heel simpel iets aan doen. Door te sporten ontdek je namelijk wat je lichaam allemaal wél kan! En dat is waarschijnlijk meer dan jij zelf had gedacht.Van sport krijg je een positiever beeld van jezelf. Dat is niet een of andere peptalk. Het is met onderzoek bewezen dat mensen die veel bewegen positiever over hun lichaam denken. Daar zijn meerdere verklaringen voor te geven. Het is natuurlijk al zo dat je door te sporten je lichaam langzaam kan zien veranderen: je raakt kilo’s kwijt of je gaat meer spieren kweken.Toch speelt bij het positieve beeld over je lichaam door sport nog iets anders. Je krijgt namelijk een beter inzicht van wat jij met je lijf kunt. Het ontdekken van nieuwe vaardigheden geeft je het gevoel beresterk te zijn. Als jij jezelf laat zien dat iets lukt waarvan je niet wist dat je dat in je had dan geeft dat zo’n boost aan je zelfvertrouwen! Daar kan geen peptalk tegenop.

Probeer dus een keer iets nieuws uit en voeg een activiteit toe aan je lijstje van wat jouw lichaam allemaal kan. Een stukje hardlopen, een rondje fietsen, een fikse wandeling, tien minuutjes touwtjespringen, wat buikspieroefeningen, het maakt niet uit wat je doet. Van elke nieuwe vaardigheid groeit jouw zelfvertrouwen!

Sport maakt je vrijer

Sport geeft je een vrij gevoel. Voor heel veel mensen is sport echt een uitlaatklep. Door bijvoorbeeld even een rondje te gaan hardlopen of fietsen kun je even lekker los gaan. Tijdens dat sporten kom je ook echt even los van alles. Als je dat eenmaal een keer hebt ervaren, zal je merken dat je juist door inspanning echt kunt ontspannen.In ons drukke leven door studie, werk, gezin en een sociaal leven met vrienden is het soms lastig om los te komen van de dagelijkse beslommeringen. Als je veel stress ervaart of veel piekert, kan sport je daar heel erg bij helpen. Tijdens het sporten kun je alles waar je die dag mee zat of tegenaan liep even vergeten. Je focus is namelijk helemaal gericht op de bewegingen die je moet maken om vooruit te komen of om goed samen te spelen met je teamgenoot. Voor piekeren of gedachtes over je werk of studie is helemaal geen ruimte.

Sporten in de buitenlucht maakt dit misschien nog gemakkelijker, want dan kun je nog extra op je omgeving letten. Als je in een mooi natuurgebied wandelt, fietst of op een paard rijdt zal je aandacht snel verschuiven op de bossen, open weides en kabbelend water waar je langskomt. Als je terugkomt merk je dat je hoofd echt even leeg is gemaakt.

Het kan ook dat je zo vrij raakt door het sporten dat je een creatieve ingeving krijgt voor een probleem of vraagstuk. Loop je een keer vast en zoek je inspiratie? Ga dan even lekker sporten en wie weet vloeien de ideeën zo uit je hoofd.