SKNWK heeft bijna geen kind aan Duiveland

Afgaand op de eindscore tussen Duiveland-SKNWK (2-3) zou je kunnen veronderstellen dat het een spannende wedstrijd is geweest.

Het was vooral vierdeklasser SKNWK, meer dan de terechte winnaar, dat het spannend hield. Het had zaterdag op het Oostersportpark in de derde wedstrijd van de groepsfase in de bekercompetitie ook 2-5 kunnen zijn als eindstand. Het directe gevolg is dat de Nieuwerkerkse formatie naar de volgende bekerronde gaat.

,,2-5 had gemoeten”, haakte SKNWK-spits Jarno van Nieuwenhuize in op de suggestie van die eindstand. ,,Kritisch zijn, hé. Ze hadden er in gemoeten in de eerste helft.” Rohan de Geus, alweer voor het vierde seizoen trainer van derdeklasser Duiveland, ging nog wat verder: ,,2-7 ook. In de eerste helft zijn we compleet weggespeeld. Ik denk dat je het aan SKNWK te danken hebt dat je nog in leven bent. Vlak voor rust hebben we nog een bal op lat en op de keeper. Dan had de 2-2 gekund, maar dat was niet terecht geweest”. Van Nieuwenhuize had uiteraard niet zo’n makkelijke eerste helft verwacht. ,,Helemaal niet. Je speelt uit en die gasten thuis, die mannen klappen er op. Niet dus. Dan kunnen ze achteraf zeggen: wij gaan niet voor beker. Maar er is meer dan een bekerwedstrijd. Het is een derby. Zo zijn wij er met de volle honderd procent ingegaan.”

De eerste helft kon het team van trainer Johnny van Dijke alles doen. Het begon in de eerste minuut met een flinke kans. Een uitbraak van SKNWK kwam terecht bij Van Nieuwenhuize die de bal bij David van de Broeke, overgekomen van O19, bracht. Duiveland-doelman Simon de Bruine, die nog vaker handelend moest optreden tijdens het streekduel, kon de eerste Nieuwerkerkse goal ternauwernood voorkomen. Twee minuten later was het wel raak voor Duiveland. Zwager was weg op de linkerkant, leverde een voorzet op maat naar Jordi Wesdorp die de bal keurig in de verre hoek deponeerde.

SKNWK liet zich niet van de wijs brengen en bracht al snel evenwicht door een treffers van Stefan Vermeer die de bal in tweeën in de goal kreeg. Hier creëerden Van de Broeke en Van Nieuwenhuize de ene na de andere kans. De twee waren een ware plaag voor de Oosterlandse achterhoede die het gek genoeg gewoon liet gebeuren. Een passje van Stijn Dooge op Van de Broeke door het hart van de defensie was de aanleiding voor de 1-2. Van de Broeke schatte de pass goed in en tikt de bal fraai met buitenkant rechts in de rechterhoek langs de inlopende De Bruine.

Hierna had SKNWK het vonnis moeten vellen, maar kwam Duiveland akelig dichtbij de gelijkmaker – de situatie die De Geus hierboven schetste – net voor rust. Ook werkte Jari Goudswaard nog een poging van Duiveland op de doellijn weg. Toch kwam SKNWK op een verdiende marge van twee via een terechte penalty die werd benut door Van Nieuwenhuize: 1-3 in de zestigste minuut. Het was ook een goal die de wedstrijd in het slot gooide, ondanks de fraaie krulbal in de rechterbovenhoek van Robbert de Bruine in de 84e minuut. De Geus: ,,SKNWK hoefde niet meer”. Het slappe begin, afgezien de treffers, kon de Bevelandse coach niet meteen verklaren. ,,Bij SKNWK leeft de derby meer, bij ons minder. Maar je wil toch goed naar de competitie. Het is al met al een terechte nederlaag.” De slotvraag aan De Geus was of zijn team klaar is voor de competitie. Twee seconden was-ie stil en zei toen: ,,Daar kom ik volgende week op terug”. Van Nieuwenhuize, die het plezier in het voetbal heeft hervonden en dat ook te zien tegen Duiveland, sprak met meer vertrouwen richting volgende week: ,,Wij hebben iets om op te bouwen”.