Kleurenblindheid; Iets om rekening mee te houden

Bron: www._knvb.nl

Hoewel er niet bijzonder veel aandacht voor is, is kleurenblindheid wel degelijk een belangrijk onderwerp in de sport. Eén op de twaalf mannen is zelfs kleurenblind! Voor trainers, spelers, scheidsrechters en toeschouwers, zowel op hoog als laag niveau, kan het van invloed zijn op de prestaties, het plezier én de veiligheid. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van kleurenblindheid in het voetbal.

De invloed van kleurenblindheid op het plezier en de prestaties is te verklaren doordat spelers tijdens wedstrijden hun eigen tenues niet goed kunnen onderscheiden van de tenues van de tegenstander of de scheidsrechter. Dat geldt ook bij het gebruik van hesjes tijdens trainingen of tijdens het bekijken van een video-analyse. Voor alle betrokkenen, of je nou trainer, speler, scheidsrechter of toeschouwer bent, belemmert kleurenblindheid de kans op een mooie prestatie en een plezierige voetbalervaring. Realiseren clubs zich bijvoorbeeld wel dat tenues ook voor de toeschouwers en televisiekijkers een grote rol kunnen spelen in het goed zien van de wedstrijd?

Handig voor trainers

Vraag daarom als trainer, zeker als je een jongens- of mannenelftal onder je hoede hebt, gewoon eens individueel aan je spelers of zij bepaalde kleuren niet goed kunnen zien. En zo ja, is dat dan het geval bij het gebruik van hesjes tijdens de training, of hebben zij bij bepaalde kleuren van tenues ook tijdens wedstrijden moeite om deze van elkaar te onderscheiden? Door hiervan op de hoogte te zijn, kun je er tijdens trainingen en wedstrijden rekening mee houden en vergroot je het spelplezier van je spelers die mogelijk met kleurenblindheid kampen.

Gemakkelijk te voorkomen

Gelukkig zijn problemen door kleurenblindheid vrij gemakkelijk te voorkomen. Vermijd bijvoorbeeld het kiezen van tenues die veel op elkaar lijken door dit vóór de wedstrijd af stemmen of door voor de zekerheid hesjes mee te nemen, gebruik geen gekleurde bal die spelers en toeschouwers met kleurenblindheid niet goed kunnen onderscheiden en zorg er ook voor dat de kleuren op de clubwebsite goed zichtbaar zijn.

Wil je meer weten? Bekijk dan deze Engelstalige video over kleurenblindheid in het voetbal.

Geef als eerste een reactie op "Kleurenblindheid; Iets om rekening mee te houden"

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.


*


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.