Zeeuws voetbaljaar in cijfers: de goals van de Kevins en de missers van Groede

Bron: www.pzc.nl

VLISSINGEN – Het Zeeuwse voetbaljaar begon door corona pas officieel op 14 augustus met het doelpuntloze competitieduel tussen Goes en Sportlust’46.

Nog geen vier maanden later werden op de verjaardag van Sinterklaas de laatste twee duels gespeeld. Een kleine 100 dagen voetbal op de Zeeuwse velden hebben toch een schat aan uitersten opgeleverd. Met een nieuw jaar in het verschiet een terugblik op 2021 in cijfers.

47

Luctor Heinkenszand is met 47 doelpunten het productiefste Zeeuwse eerste elftal van de eerste competitiehelft. De koploper in de derde klasse A speelde die goals bij elkaar in 9 wedstrijden. De ploeg won een keer met 10-0, een keer met 9-2 en twee keer met 8-1. Allemaal thuis. In drie van de vier uitwedstrijden kwam de ploeg echter niet tot winst, waardoor Zeelandia Middelburg er qua punten beter voorstaat.

18

Goes beleefde een bijzondere vrije val in de derde divisie. Medio augustus opende Goes met een 0-0-gelijkspel in het vooruit gespeelde duel met Sportlust’46 – het eerste (!) officiële duel van 2021. Daardoor werd de club meteen gedeeld koploper. Wrang genoeg sloot de ploeg de eerste competitiehelft af als nummer laatst, een verval van 18 plaatsen.

15

Bijna de helft van de Zeeuwse teams heeft in de eerste competitiehelft minder gescoord dan Thomas van Dijke in zijn eentje. De 18-jarige aanvaller van Wemeldinge heeft er 15 in liggen. In drie wedstrijden scoorde maar liefst vier keer, namelijk tegen HKW’21, Schoondijke en Apollo’69. Achter hem hebben Kevin van Iersel, Martijn Simonse (beiden Luctor Heinkenszand), Wesley Steijaert (Groede), Jarno van Nieuwenhuize (SKNWK) en Lodewijk van Keeken (Sluis) er allemaal 13 gemaakt.

speler club klasse goals
Thomas van Dijke Wemeldinge 4A zat 15
Martijn Simonse Luctor Heinkenszand 3A zat 13
Kevin van Iersel Luctor Heinkenszand 3A zat 13
Jarno van Nieuwenhuize SKNWK 4B zat 13
Wesley Steijaert Groede 4A zon 13
Lodewijk van Keeken Sluis 4A zon 13
Kris van Meele Hontenisse 4A zon 10
Xander van der Poel Yerseke 2E zat 9
Jasper Gunter WHS 3B zat 9
Wesley de Smit Nieuwland 4A zat 9
Nourredine Zaha Breskens 4A zon 9

14

De wedstrijd Jong Ambon-Vlissingen was eind oktober de productiefste wedstrijd in het Zeeuwse voetbal. In Middelburg werd het 4-10 voor Vlissingen; de doelpunten werden keurig over beide helften verdeeld want halverwege was de stand 2-5. Op dezelfde dag, in dezelfde klasse (vierde klasse A zaterdag) haalde ook Apollo’69 de dubbele cijfers. Op bezoek bij Schoondijke werd het 0-10.

10

De meest scorende voornaam is die van Kevin. In het Zeeuwse voetbal hebben er deze competitie al 10 verschillende Kevins gescoord, te weten David (Graauw), De Rooij (Krabbendijke), Delgado Alves (Wemeldinge), Hooreweghe (Oostburg), Martens (Oostburg), Van den Branden (Vogelwaarde), Van Iersel (Luctor Heinkenszand), Veerhoek (FC De Westhoek), Wissel (Spui) en Zegers (Spui). Kevin hield de Zeeuwse Timmen (8) en Nielzen (7) achter zich.

8

In dit kalenderjaar zijn acht trainers voortijdig vertrokken bij hun club. In januari was Arjan Sandee bij ZSC’62 de eerste, begin december was Glenn Geeraerts bij Oostburg de laatste. Tussendoor piepten bij Hoek achtereenvolgens Lieven Gevaert, Kenny Verhoene en Steven de Groot er tussenuit. Ook DwO’15, Serooskerke en Jong Ambon moesten tussentijds op zoek naar een nieuwe trainer.

5

Groede heeft dit seizoen 5 strafschoppen gekregen en ze allemaal gemist. Bickel Menue, Niels Luteijn, Bart van den Hemel (2x) en Wesley Steijaert tekenden voor de missers. Saillant (1): Groede verloor geen enkel van de duels waarin het een strafschop miste. Saillant (2): Vorig (corona)seizoen kreeg Groede twee strafschoppen. Van den Hemel maakte ze allebei, maar… Groede verloor beide duels.

1

Kruiningen is de enige Zeeuwse club die vanaf de eerste tot de laatste wedstrijd koploper was in zijn klasse. Op de openingsdag won Kruiningen met 2-5 bij SPS en sindsdien is de ploeg niet meer van zijn troon geweest. Het speelde dit seizoen zeven wedstrijden en won ze alle zeven. Vorige seizoen speelde het drie wedstrijden en won die ook allemaal toen de lockdown een einde aan het seizoen maakte.