Reactie KNVB: perspectief nodig

Bron: www.knvb.nl

Vanavond heeft het kabinet nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt. Hieronder de reactie van de KNVB hierop:

We zien het voor iedereen opengooien van de sportbeoefening als een terechte beslissing van het nieuwe kabinet. Sporten stimuleert de gezondheid en de geestelijke en lichamelijke weerstand, en dat is juist hard nodig tijdens een pandemie.

Iedereen kan vanaf morgen weer op de eigen club onderling normaal voetballen en trainen. Maar de volgende stap moet het hervatten van de competities eind januari of begin februari zijn. Daar zetten we op in, want wedstrijden spelen blijft voor de 1,2 miljoen amateurvoetballers in Nederland de belangrijkste prikkel om te blijven trainen. We brengen de scenario’s voor het vervolg van de competities verder in kaart en komen hier na het volgende meetmoment van het kabinet op terug. Dit staat nu gepland op 25 januari.

De eerstvolgende stap van het kabinet zou ook moeten zijn dat zij weer toeschouwers langs de lijn en in de stadions toestaan. Dat perspectief mist nu, terwijl financieel gezien de rek er volledig uit is bij de clubs. Er wordt alweer twee maanden voor lege tribunes gevoetbald en dat kan niet zo door blijven gaan. Er zijn geen argumenten om de stadions niet gecontroleerd te openen. Volgens de informatie van de GGD vinden er op de tribunes bij het betaald voetbal geen besmettingen plaats. Logisch, want alle bezoekers worden bij de poort gecontroleerd (bij professionele sportwedstrijden wordt het best gecontroleerd, zo stelt het onderzoek van I&O Research) en ook daarna zit men in de buitenlucht. De reisbewegingen zijn minimaal aangezien bij veel clubs 80% van de bezoekers op minder dan 5 km afstand woont. Uitvoerige (fieldlabs)onderzoeken hebben aangetoond dat stadionbezoek met voorzorgsmaatregelen in coronatijd veilig en verantwoord is.

Dit geldt ook voor het EK zaalvoetbal, dat van 19 januari t/m 6 februari plaatsvindt in Amsterdam en Groningen. De KNVB heeft dit internationale event naar Nederland gehaald zodat nieuwe doelgroepen in aanraking komen met deze tak van sport en zij geïnspireerd raken om zelf ook in beweging te komen. Gelukkig zijn de wedstrijden online en op tv te volgen, maar het zou in binnen- en buitenland betere reclame zijn als de halve finales en finale straks in een volle Ziggodome plaatsvinden.