Column Jan Dirk van der Zee: Gezondste land ter wereld

Bron: www.knvb.nl

Er is een landkaartje van Nederland uitgelekt. Hierop is te zien hoe het kabinet het gezondheidsprobleem in iedere regio drastisch wil terugbrengen. Des te ongezonder een gebied, des te rigoureuzer de aanpak. Zo wil men het overgewicht tot nul op de BMI (Body Mass Index) -meter reduceren.

Afgelopen donderdag is weer een belangrijk moment voor grote en verstandige beslissingen voor de gezondheid van Nederland roemloos voorbijgegaan.

De roodgekleurde gebieden maken inzichtelijk waar inwoners met een te hoog vetpercentage een wettelijk verplichte gang naar de sportschool moeten maken. Woonwijken waar de beeldschermtijd het hoogst is, worden buiten schooltijd bezocht door speelteams van de gemeente. Zij mogen kinderen verplichten mee te doen aan buut-vrij en paaltjesvoetbal. Scholen die zich niet houden aan de wet ‘ieder kind heeft recht op minstens 5 uur beweging per dag’ dreigen hun onderwijsvergunning kwijt te raken. Op het landkaartje vormen deze instellingen de gele stippen.

De witte vlekken staan voor regio’s in Nederland waar sportverenigingen nagenoeg zijn verdwenen als gevolg van onder meer de grote energiecrisis. Ook hiervan is uitgelekt dat er vandaag of morgen een ingelaste persconferentie door de premier wordt aangekondigd. Zij zal daarin excuses aanbieden namens alle voorgaande kabinetten wegens het ‘te weinig structureel ondersteunen van de unieke Nederlandse verenigingsstructuur’ en met een herstelplan komen. Een van de ideeën is om de teloorgegane clubs financieel te reanimeren.

Sportdebat

Flauwekul natuurlijk, maar wat ik wel dacht, na het sportdebat in de Tweede Kamer donderdag: wacht de gezondheid van dit land nu eenzelfde lot als de stikstofcrisis?

Kabinetten die tegen beter weten in, de problemen tientallen jaren voor zich uitschuiven totdat er werkelijk wat moet gebeuren, dat zo drastisch is dat je denkt: gebeurt dit echt?

Want laten we wel wezen, ook afgelopen donderdag is weer een belangrijk moment voor grote en verstandige beslissingen voor de gezondheid van Nederland roemloos voorbijgegaan. Een moment waarop het kabinet en de Tweede Kamer hadden kunnen laten zien dat ze hun geloof in sport niet alleen in mooie woorden belijden, maar het met een overtuigende visie daadwerkelijk willen oppakken om van Nederland het gezondste land ter wereld te maken.

Tuurlijk, iedereen deed zijn best. De minister heeft een beweegbrief geschreven, waarin de rijke schooldag wordt omarmd, de kansengelijkheid in de sport steeds meer focus krijgt en het nu eindelijk tijd wordt voor een breed gedragen maatschappelijke waardering voor topsport. Ook werd door de minister aangekondigd een extra financiële impuls van 25 miljoen euro. Tevens komt er een lijst met sectoren, die mogelijk worden geholpen met de alsmaar stijgende energierekening. Sportverenigingen horen daar zeker bij, vindt een deel van de Kamer.

Er komt een lijst met sectoren, die mogelijk worden geholpen met de alsmaar stijgende energierekening. Sportverenigingen horen daar zeker bij, volgens de Tweede Kamer.

Dat was het dan?

Oké? En dat was het dan? Nu weer snel over naar de huizenmarkt, zorg, personeelstekort en natuurlijk stikstof? Geen verdere ideeënuitwisseling over hoe we bijvoorbeeld sporten voor kinderen en jongeren gratis kunnen maken (de gratis gezondheidspas)? Geen debat over de plannen van het ministerie van Economische Zaken om met de wet Markt en Overheid een einde te maken aan de uitzonderingspositie van verenigingen, waardoor de huurlasten zullen verdubbelen? Geen kritische vragen over de plannen voor de huidige woningbouwopgave en het gebrek aan sportaccommodaties? Geen voorstellen om sport en bewegen op alle plekken in de samenleving een grotere rol te laten spelen? Omwille van de gezondheid in dit land?

Deze vragen en meer zullen we het kabinet en de Tweede Kamer na de politieke zomervakantie blijven stellen. Maar nu eerst het EK Vrouwen. Laat de OranjeLeeuwinnen Nederland en de wereld oranje kleuren.

Misschien wel de mooiste kleur op de kaart.COLUMNS JAN DIRK VAN DER ZEEHier vind je alle eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.