Primeur voor Meidenvoetbal: Final League

Bron: www.knvb.nl

De competitieopzet voor meiden onder 13 tot en met onder 20 is vanaf dit seizoen gewijzigd en wordt afgesloten met een nieuw eindtoernooi de “Final League”

Er wordt dit seizoen gespeeld in vier fasen, waarbij de vierde fase een afsluitend eindtoernooi is: de ‘Final League’. De Final League vindt plaats op 10 juni op verschillende locaties door heel Nederland. ING is hoofdsponsor van de Final League.

De KNVB heeft in 2021 onderzocht welke competitieopzet het beste zou aansluiten bij de speelsters in deze leeftijdscategorieën. Met alle inzichten uit het onderzoek zijn de MO13 t/m MO20 competities doorontwikkeld. Het vernieuwde competitieaanbod moet leiden tot:

  • Goede wedstrijden en competities met gelijkwaardige (en passende) tegenstanders;
  • Hogere tevredenheid van de speelsters over de wedstrijden en competities;
  • Het verlagen van de uitstroom in de leeftijdscategorieën MO13 tot en met MO20.

Vanuit de gezamenlijke doelstellingen van de KNVB en ING om het meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland te laten groeien, staat de speelster centraal in het verbeteren van de competities voor meiden. Eén van die behoeften is om minimaal één keer per jaar een toernooi te voetballen als onderdeel van de competitie. De Final League komt dus voort uit deze wens van speelsters en gaat in 2023 officieel van start. Ieder team dat deelneemt aan fase 3 sluit het seizoen af met een toernooi en zo krijgen de speelsters én het meidenvoetbal het podium dat ze verdienen.

VERNIEUWEN COMPETITIE-AANBOD MO13 – MO20Lees hier meer over het onderzoek en de vernieuwde competitieopzet.

Jouw vereniging als toernooilocatie

Op zaterdag 10 juni 2023 wordt op ongeveer 300 locaties door het hele land de eerste Final League georganiseerd, als onderdeel van de competitie. Alle teams die meedoen in de MO13 t/m MO20 competitie doen mee aan de Final League. Op basis van de ranglijst van de competitie spelen alle teams een toernooi met tegenstanders van vergelijkbaar niveau. Zo beleven alle teams samen een leuke toernooidag en een sportief hoogtepunt van het seizoen. De Final League keert  jaarlijks terug. Om alle teams het seizoen af te laten sluiten met de Final League vragen we verenigingen om gastvereniging voor één of meerdere toernooien te worden op 10 juni a.s. Meer weten? Lees dan snel verder op www.knvb.nl/finalleague/verenigingen

Als organiserende vereniging biedt de Final League je mogelijkheden om het meidenvoetbal (nog) meer te promoten, wat weer kan bijdragen aan de team- en verenigingsbinding van de huidige leden, maar mogelijk ook in het aantrekken van nieuwe leden. Ook biedt het kansen voor commerciële en promotionele doeleinden.

Dit seizoen wordt er voor het eerst gevoetbald volgens de vernieuwde competitieopzet voor de MO13 t/m MO20. Het kan voorkomen dat het in sommige situaties lastig is om fase 3 (voorjaar) helemaal uit te voetballen. De Final League zou dan ook nog ruimte geven om de eindrangschikking van de competitie te bepalen.

Aan welke voorwaarden moet je als vereniging voldoen?

Bij de organisatie van een toernooidag komt enige voorbereiding kijken. Wat is er minimaal voor nodig om een toernooidag te laten slagen? We hebben het voor je op een rij gezet op deze pagina. Een verenging kan zich kandidaat stellen voor het organiseren van één of meerdere toernooi(en). Neem wel eerst even rustig alle voorwaarden door die bij de organisatie horen.

Meidenvoetbal ongekend populair

Het meiden- en vrouwenvoetbal is de afgelopen twee decennia enorm gegroeid. en is kwantitatief én kwalitatief sterk ontwikkeld. Inmiddels telt ons land ruim 160.000 vrouwelijke KNVB-leden, het grootste aantal van alle teamsporten. KNVB en ING hebben de gezamenlijk ambitie om het meiden- en vrouwenvoetbal, inclusief kader, te laten groeien. Het vernieuwen van het competitieaanbod voor de MO13 t/m MO20 draagt hier nadrukkelijk aan bij. De sponsoring van de Final League sluit hier bij aan.

Landelijke en regionale toernooien

De toernooien worden zowel landelijk als regionaal gespeeld.

KNVB landelijk toernooi
De teams die het hoogst eindigen in de hoofdklasse MO13 en MO15 en in de divisie 1 MO17 en MO20 krijgen een landelijk eindtoernooi aangeboden georganiseerd door de KNVB. De toernooien voor deze 4 leeftijdscategorieën vinden plaats op één locatie.

Landelijke toernooien 
De overige teams uit de hoofdklasse MO13 en MO15 én de divisie 1 van MO17 en MO20 werken hun toernooi zo centraal mogelijk af op basis van de deelnemende teams georganiseerd door verenigingen zelf.

Regionale toernooien 
Alle overige teams, MO13 en MO15 1e klasse en lager, MO17 en MO20 hoofdklasse en lager gaan regionale toernooien voetballen, die georganiseerd worden door de verenigingen zelf.