Goede aftrap vernieuwde meiden-juniorencompetitie

Bron: www.knvb.nl

De eerste speelweekenden in de vernieuwde meiden-juniorencompetitie zijn achter de rug. Letterlijk en figuurlijk hebben de bijna 3000 teams in de MO13 tot en met MO20-competities een goede aftrap gehad.

Nu we een paar weken onderweg zijn, hebben we van verenigingen een aantal vragen en andere feedback gekregen. Daarom brengen we graag nog wat zaken onder de aandacht.

Minder grote uitslagen

Cijfers uit de eerste speelweekenden laten zien dat minder wedstrijden eindigen in een te grote uitslag. Vorig jaar was het krachtsverschil in het begin van de competitie in 1 op de 3 wedstrijden te groot, in de eerste weekends van dit seizoen was dat bij 1 op de 4 wedstrijden het geval.

Invallersbepaling

We brengen nog even de invallersbepaling voor het aantal wisselspelers bij de 9-tallen onder de aandacht. 9-tallen mogen maximaal 2 wisselspelers hebben. Zodra een team 12 spelers heeft, moet er 11 tegen 11 worden gespeeld. Lees hier meer informatie over de invallersbepaling MO13 t/m MO20.

Directe/indirecte vrije trap

Bij alle overtredingen die geen contactovertredingen zijn, wordt een indirecte vrije trap gegeven. Alleen contactovertredingen kunnen worden bestraft met een directe vrije trap. Lees op de factsheets alles over de spelregels.

Pilot vernieuwde spelregels in Noord en West 1

In Noord en West 1 loopt dit seizoen een pilot met vernieuwde spelregels. De pilot geldt alleen voor de JO13 categorie B, en dus niet voor de MO13.

Werving nieuwe speelsters

Bijna 3000 meidenteams spelen wekelijks hun wedstrijden in de MO13 tot en met MO20 competities. Elk jaar groeit dit aantal. Vanaf dit seizoen werken we in de categorie B meiden met een flexibele wedstrijdvorm. In principe spelen de teams 11 tegen 11, maar is er ook een mogelijkheid om 9 tegen 9 te voetballen.

We adviseren verenigingen om actief meiden te blijven werven en/of samen te werken met andere verenigingen om zo toch toe te werken naar een team dat 11 tegen 11 kan voetballen. Dit is namelijk de vorm die de meeste meiden het liefst spelen. Als vereniging is het belangrijk dat meiden en vrouwen de weg weten te vinden naar de vereniging en dat zij zich snel thuis voelen. Maar hoe kun je dit als vereniging realiseren? En hoe zorg je er vervolgens voor dat je jouw leden bindt aan de vereniging? De praktijk leert dat een actieve strategie hierbij kan helpen.

De herfstvakantie komt eraan en die biedt mooie kansen om nog meer meiden naar jouw club te trekken. Organiseer bijvoorbeeld een open training of een vriendinnenmiddag, waarbij meiden hun vriendinnen uit de klas of wijk mogen meenemen voor een training of onderlinge wedstrijdjes. Lees hier meer over het werven van meiden en vrouwen.

VRAGEN?Lees hier alle veelgestelde vragen over het vernieuwde competitieaanbod MO13 tot en met MO20