Morele overwinning voor ZSC ’62

Adriaan Nieuwenhuijse teleurgesteld over instelling SKNWK

Morele overwinning voor ZSC’62

door Klaas Verspoor

SCHARENDIJKE – Het contrast tussen de trainers was groot. ZSC-trainer Leen Koster toonde zich wel tevreden met het 2-2-gelijkspel tegen SKNWK, hoewel zijn ploeg tot tweemaal toe een voorsprong uit handen gaf. SKNWK-coach Adriaan Nieuwenhuijse oordeelde echter hard over zijn selectie, die weer niet tot een overwinning kwam.

„Er zijn geen excuses voor“, zei Nieuwenhuijse direct na het tweede achtereenvolgende gelijkspel van zijn SKNWK. De Kruiningse trainer zocht, ondanks de afwezigheid van de verdedigers Martijn Neele, Sytze Stins en Johan Padmos, niet de weg van de minste weerstand. „Die tweede goal is gewoon een lachertje. John van der Have mag die bal met zijn 120 kilo gewoon vrij doorkoppen“, zei Nieuwenhuijse over de inleiding op de 2-1 van Sebastiaan Vaane.

„De tweede keer dat we voor kwamen, hadden we het nooit meer weg mogen geven“, vond Leen Koster. Vooraf tekende hij voor een punt tegen SKNWK, omdat ZSC’62 voor het lijfsbehoud in de derde klasse A gaat. „Achteraf kun je zeggen dat er meer in had gezeten. Natuurlijk is dit punt mooi meegenomen. Een gelijkspel was ook wel terecht geweest.“

Bij collega Nieuwenhuijse, die met SKNWK voor de prijzen hoopt te gaan, was de teleurstelling van het gezicht af te lezen. Nieuwenhuijse: „Het is allemaal te wisselvallig bij ons. Emiel Kuijten speelde zijn man in de eerste helft iedere keer uit, maar in de tweede helft kwam hij er niet meer voorbij.“

Met Kuijten noemde de trainer overigens wel één van de weinige Nieuwerkerkers die in de eerste drie kwartier in positieve zin opvielen. Gert-Jan Tierie en Christian van Vossen waren daarentegen totaal onzichtbaar en Jacky de Bruine bleek als gelegenheidsrechtsback niet uit de voeten te kunnen. SKNWK is nog niet de ploeg van vorig seizoen. Dat mag geconcludeerd worden na zeven duels. Ook Maarten Padmos was zich na afloop daarvan bewust. „Vorig seizoen hebben we goed gepresteerd, misschien wel boven verwachting. Nu weten de tegenstanders hoe we spelen. Bovendien zijn we vandaag veel te slap gestart.“

Leen Koster had zijn ZSC’62 goed geposteerd. Met Kasimier Snoek en Niels van de Moezel als verdedigende en aanvallende middenvelder kwam de thuisploeg al in de zesde minuut aan de leiding. Leon Weeda nam ZSC’s eerste corner van de wedstrijd. Gerard Verhoek liet de voorzet lopen en bij de tweede paal werkte Wouter Fioole de de bal over de doellijn. De verdediging van SKNWK zag er niet goed uit. Adriaan Nieuwenhuijse moest vanaf de zijlijn veel coachen en dat was een teken aan de wand. „Wakker worden. Duels winnen“, riep hij rond de twintigste minuut zijn manschappen toe.

Gevaarlijk

Kort daarvoor hadden een aantal acties van Kuijten tot gevaarlijke situaties geleid. Rond het halfuur kreeg SKNWK even vat op ZSC, maar de kansen waren aan Jan-Jaap Padmos en Maarten Padmos, die zeer goed gehinderd werd door Leon Weeda, niet besteed. Zo bleef het 1-0 voor ZSC’62.

Ook na rust veranderde er aanvankelijk niet veel. Scheidsrechter Van der Linden zorgde er door zijn warrige manier van fluiten wel voor dat het duel wat grimmiger werd. Gert-Jan Tierie, Leon Pollemans (bal bovenkant lat) en Jacky de Bruine waren al dicht bij de 1-1, voordat die in de 76e minuut uit de lucht kwam vallen. Uit een corner van Gert-Jan Tierie maakte Maarten Padmos de gelijkmaker.

Gouden hand

Lang mocht SKNWK niet genieten van de gelijke stand. Koster had een gouden hand van wisselen. De invallers John van der Have en Sebastiaan Vaane waren de hoofdrolspelers bij de 2-1. Martin Kiesenberg nam een vrije trap en legde de bal panklaar op het hoofd van Van der Have. Ongehinderd bezorgde die de bal bij Sebastiaan Vaane, die Leon Quik kansloos liet.

Nieuwenhuijse liet zijn ploeg achterin direct één-op-één spelen en dat sorteerde effect. Een diepe bal van Mark den Haan kwam voor de voeten van Tierie. Sander Vaane redde nog wel op de eerste inzet, maar uit de rebound schoot Leon de Bruine wel raak: 2-2.

Adriaan Nieuwenhuijse was niet te spreken over het optreden van zijn ploeg. „Wij moeten maar eens goed onder onze pet kijken. Er heerst een bepaalde instelling die me niet zint. Ik ben zeer teleurgesteld in de ploeg.“ Leen Koster was beter geluimd. „Met de inzet en mentaliteit zat het vandaag bij mijn ploeg wel goed“, zei hij.

ZSC’62-SKNWK 2-2 (1-0). 6. Wouter Fioole 1-0, 76. Maarten Padmos 1-1, 79. Sebastiaan Vaane 2-1, 86. Léon de Bruine 2-2. Scheidsrechter: P.A. van der Linden (Ridderkerk). Gele kaart: Wouter Fioole, Gerard Verhoek en Leon Weeda (allen ZSC’62). Aantal toeschouwers: 160.

ZSC’62: Sander Vaane, Leon Weeda, Werner Klaassen, Marco de Jonge en Jan-Willem Dorreman; Wouter Fioole, Kasimier Snoek, Niels van de Moezel (78. John van der Have) en Gerard Verhoek (70. Sebastiaan Vaane); Joost Weeda en Martin Kiesenberg.

SKNWK: Léon Quik, Jacky de Bruine, Mark den Haan, Léon de Bruine en Martin Huisman; Leon Pollemans, Maarten Padmos en Gert-Jan Tierie; Emiel Kuijten, Jan-Jaap Padmos en Christian van Vossen.