Burenruzie eindigt onbeslist

SKNWK en Duiveland verliezen beide terrein op concurrentie

Burenruzie eindigt onbeslist

door Klaas Verspoor

NIEUWERKERK – Zaterdagmorgen ontdekte SKNWK dat de middenstip van het eerste veld op sportpark ’t Springer ontvreemd was. Was het, na het eerdere bekladden van de rotonde bij Bruinisse, opnieuw een aanzet tot een burenruzie vanuit Oosterland? In het veld ging het er tussen SKNWK en Duiveland in ieder geval af en toe stevig aan toe en met het uiteindelijke 1-1-resultaat konden beide ploegen vrede hebben.

Na afloop was er dan ook berusting bij alle spelers en begeleiders. Natuurlijk hadden beide ploegen de winst kunnen pakken, maar het spreekwoordelijke kwartje had ook naar de andere kant kunnen vallen. Dat besef was er. SKNWK mocht zich als nummer zes van de derde klasse A, tegenover het als tweede geklasseerde Duiveland, tóch de morele winnaar noemen. Duiveland zag immers koploper GPC, dat wel won, twee punten uitlopen.

„Ik ben wel tevreden. Er zat gewoon niet meer in dan een gelijkspel“, sprak Jan Heikamp. De trainer van Duiveland had kritiek op zijn spelers. Heikamp was niet tevreden over het spel. Hij wist de oorzaak: „De jongens hebben gesoccerd en gezaalvoetbald. Ze hebben geen rust gehad en zijn gewoon moe. Ze willen er zelf niet aan, maar ik was hier al bang voor. De dingen die we doornemen met de wedstrijdbespreking komen er gewoon niet uit. En daarom ben ik hier ook blij met een punt.“

College Adriaan Nieuwenhuijse had eenzelfde gevoel. „Een gelijkspel was terecht, al hadden wij hier drie punten kunnen pakken. Wij hebben beter gevoetbald dan Duiveland, maar we hebben teveel kansen nodig. En dat is het verhaal van deze competitie.“ De trainer roemde vooral het spel van Leon de Bruine en had ook nauwelijks kritiek op zijn andere spelers: „Qua karakter en instelling ben ik tevreden.“

Er was voorafgaand aan de derby nogal wat nieuws van het spelersfront te melden. SKNWK trad tegen Duiveland aan zonder Mark den Haan (hij wacht op een operatie), Martin Huisman en Leon Pollemans en daardoor nam good-old Kees-Jan van Nieuwenhuijze onder meer plaats op de bank. Bij Duiveland is in de winterstop Leo Burgers teruggetreden naar het tweede elftal. Veere-uit was Burgers’ laatste optreden in de hoofdmacht. Opvallend was ook dat Jasper van Almenkerk aan de kant bleef. Hij vertrekt binnenkort voor zijn werk naar Dubai en is minimaal twee maanden afwezig. Trainer Jan Heikamp verkoos Edo van Beek als rechtsback.

Ongehinderd

SKNWK kwam flitsend uit de startblokken en binnen negentig tellen had het 1-0 moeten staan. Maarten Padmos stuurde Jan-Jaap Padmos weg die op Duiveland-keeper René Zwart stuitte. De eerste keer dat Duiveland, in de tiende minuut, voor de goal van SKNWK verscheen was het direct raak. Ronald Zwager glipte op de linkerkant voorbij Johan Padmos en leverde een prima voorzet af. „Wat een tegendoelpunt!“, mopperde SKNWK-speler Martijn Neele. „Ik gleed uit, maar ook die voorzet mag weer zomaar gegeven worden.“ Zo kon het gebeuren dat de enige Oosterlander in het strafschopgebied, Dennie le Comte, ongehinderd kon binnenkoppen. „Maar het was ook een goede voorzet“, liet Le Comte Zwager in de roem delen.

Na twintig minuten hield Duiveland op met goed voetballen en trok SKNWK het initiatief naar zich toe. Drie kansen op rij leverden echter geen doelpunten op. Eerst kopte Gert-Jan Tierie net over, daarna redde Zwart op een inzet van dezelfde speler en vervolgens kopte Christian van Vossen uit een voorzet van Jan-Jaap Padmos net naast. Zeven minuten voor rust kreeg de thuisploeg toch loon naar werken. Maarten Padmos stuitte in eerste instantie op Zwart, maar de aanval ging verder en vervolgens vloerde Lex Zwang Jan-Jaap Padmos. Scheidsrechter Vink, die van een stevige pot voetbal bleek te houden, besloot tot een strafschop. Vanaf elf meter schoot Maarten Padmos zijn ploeg naar 1-1.

Vooral in de tweede helft werd er vaak op het randje, en soms ook er over, gevoetbald. SKNWK mocht op basis van het aantal open kansen (acht tegen vijf over de hele wedstrijd) de meeste aanspraak op de overwinning maken, maar Duiveland bleek simpelweg slagvaardiger in het omgaan met de kansen.

SKNWK-speler Martijn Neele was kort na rust met een schot van afstand, dat via Zwart op de lat belandde, dicht bij de 2-1. Gert-Jan Tierie kreeg daarna een dot van een kans, maar hij mikte vrij voor Zwart naast de goal. Illustratief voor de wedstrijd kreeg Duiveland daarna drie kansen op rij. De grootste was voor Marcel de Bruine, die de bal na loslaten van Quik uit de draai niet in de lege goal kreeg. Daarna was SKNWK weer aan de beurt. René Zwart hield Duiveland opnieuw op de been door een inzet van dichtbij van Leon de Bruine te keren. Niet veel later belandde ook een kopbal van Christian van Vossen nog bovenop de lat. Een kwartier voor tijd werd ook nog eens een treffer van Tierie terecht afgekeurd wegens buitenspel. In het resterende gedeelte maakten SKNWK en Duiveland er een ouderwetse stevige derby van, die nimmer ontspoorde.

SKNWK – Duiveland 1-1 (1-1). 10. Dennie le Comte 0-1, 39. Maarten Padmos 1-1. Scheidsrechter: C.T. Vink (Arkel). Gele kaart: Emiel Kuijten (SKNWK). Aantal toeschouwers: 175.

SKNWK: Léon Quik, Johan Padmos, Martijn Neele, Leon de Bruine en Sytze Stins; Jacky de Bruine (63. Kees-Jan van Nieuwenhuijze), Maarten Padmos, Gert-Jan Tierie; Emiel Kuijten, Jan-Jaap Padmos en Christian van Vossen.

Duiveland: René Zwart, Edo van Beek, Lex Zwang, John Bolle (56. Bart-Jan van Damme) en Marnix van der Hulle; Marcel de Bruine, Wilmar van der Sande, Leen IJzelenberg en Ronald Zwager; Barry Steenpoorte en Dennie le Comte