Door de bril van…..

Door de bril van…..

Zaterdagmiddag 1 oktober stond de voetbalwedstrijd S.K.N.W.K. – Spui 1 op het programma in de 3e Klasse. Het was de nummer 5 (S.K.N.W.K.) op de ranglijst tegen de nummer 8
(Spui). De Zeeuws Vlamen zijn de competitie begonnen met een 4-1 verlies tegen Veere, een knappe 4-1 overwinning op Dauwendaele, een 4-0 verlies tegen Bru en ten slotte een gelijkspel 2-2 tegen Z.S.C.
De hoofdmacht van Nieuwerkerk begon de wedstrijd gehavend. De volgende spelers deden niet mee om verschillende redenen (lijst met geblesseerde spelers wordt steeds groter!!):
-‘Sterspeler’ Gert-Jan Tierie (blessure) en nam plaats op de bank.
-Maarten Padmos was afwezig wegens een ‘uitje’ met zijn schoonfamilie. (ikke niet begrijpen!!!)
-Frank Boere (blessure);
-Jacky de Bruine (blessure);
-Christian van Vossen (blessure);
-Ronald van Vossen (blessure);
-Leander heeft een ander…. en S.K.N.W.K. zit niet in zijn hoofd of vocabulaire.
Op de bank begonnen Remco Veenboer en Leon Pollemans.

De wedstrijd:
Cees Dalebout was onze vlagger en deed het heel de wedstrijd prima omdat Frits was verhinderd wegens studieverplichtingen.S.K.N.W.K. begon niet sterk aan de wedstrijd en het was Spui dat zelfs brutaal de leiding nam na ongeveer 10 minuten in de eerste helft. (0-1) Op de linkerkant van Nieuwerkerk werd een fout gemaakt en de voorzet kwam terecht bij Jelmer de Pooter van Spui en hij gaf Leon Quik met een hard schot het nakijken. Deze Spui-speler werd niet goed gedekt door Johan Padmos.

De Nieuwerkerkers lieten het er niet bij zitten en waren aan hun stand en ook historisch verplicht om een goed resultaat neer te zetten. Na ongeveer een half uur redde de keeper van Spui op een schot van Leon de Bruine en kort daarna kreeg Wouter de Jonge van dichtbij een grote kans om de 1-1 aan te tekenen maar hij schoot hard tegen de keeper aan. Martin Huisman gaf een prima voorzet op Leon de Bruine en deze schoot met een hard schot op het doel maar de bal ging er niet in. Helaas bleef de 1-0 op het scorebord. Vlak voor rust was het aanvoerder en routinier Martijn Neele die met een bekeken schot in de rechterhoek de 1-1 binnenschoot.

Na rust bleef het spel rommelig en het wederom de laatste man Martijn Neele die voor de productie moest zorgen. Na een steekbal van Mark de Haan op Leon de Bruine was het Martijn die op de goede plaats stond om koelbloedig af te ronden (2-1). Remco Veenboer kwam de 2e helft in de ploeg en hij maakte de 3-1 na een voorzet van Emiel Kuijten. Van Spui waren er hevige protesten omdat zij dachten dat de desbetreffende ingooi voor hun was. Dikwijls ging onze “nieuwerkerkse’ Leopardtank Martijn naar voren bij corners om zijn 3e goal te maken maar het ‘huzarenstukje’ kon hij niet voor de 3e maal laten zien. Spui scoorde nog de aansluitingstreffer door speler/coach Hugo Meeusen.

Martijn scoorde twee treffers en was naar mijn idee de man van de wedstrijd maar hij kreeg van trainer Adriaan geen publiekswissel, zodat hij zelf met een blessure kort voor tijd eraf ging. Om 16:20 kreeg Spui nog een grote kans op de 3-3 bij een vrije trap maar de bal eindigde in de handen van Leon Quik met enig geluk van vrouwe Fortuna.
De scheidsrechter gaf nog enkele kaarten aan Spui en 1 aan Wouter maar dat mocht de pret niet drukken. S.K.N.W.K. had de welverdiende overwinning en dus 3 punten binnen maar echt gemakkelijk ging het niet. Je ziet geen automatismen in het spel. Er was te weinig ‘boddy’ en creativiteit op het middenveld. Er wordt naar mijn idee te weinig initiatief genomen en te weinig gelopen. Omdat er niet altijd genoeg beweging was en er niet altijd goed werd aangeboden om de bal te ontvangen (hetzij kort of lang) maakte Nieuwerkerk het zichzelf onnodig moeilijk.

Op het middenveld werden ‘ buffel’ Maarten en de creatieve middenvelder Gert-Jan nodig gemist. Voor de toeschouwers was de wedstrijdverloop spannend maar deze wedstrijd verdiende het niet om het predikaat mooi of goed te noemen. Een mooie combinatie, een flitsende demarrage, een schitterend individuele actie of een prachtig afstandschot waren deze middag helaas nauwelijks of niet aanwezig.

Voor deze o.. zo mooie dingen in het voetballen komen onze trouwe supporters kijken. Natuurlijk kan het niet elke wedstrijd met mooi voetbal gewonnen worden maar het spel baart toch menig één zorgen. Hopelijk kan Adriaan hierin verandering brengen en zijn daarnaast alle geblesseerde spelers weer snel fit zodat we hoopvol voor de toekomst kunnen zijn.

Vroeger kon je altijd rekenen dat alle selectiespelers van het eerste elftal er waren op zaterdag Alleen voor een blessure, ziekte of een sterfgeval kon het zijn dat je er niet was. Je wilde er zelf altijd bij zijn en ‘jouw’ voetbal is je alles en je gaat er ‘helemaal’ voor…een stukje beleving…. Jij staat voor de trots van Nieuwerkerk en voor jezelf. De zaterdagmiddag is voor jou afgeblokt. Tegenwoordig gaat het zeker anders wat me zeer verbaast en ik kan dat absoluut niet begrijpen. Onlangs is selectiespeler Leon de Bruine in september op vakantie geweest en miste daardoor een competitiewedstrijd en nu was Maarten verhinderd door een familie-uitje. Wat ga je dan hele dag doen? …hele dag rummie guppen met je schoonouders???? In mijn beleving kan dit niet maar daar verschillen de meningen over. Naar mijn idee kun je dit doen bij een recreatief elftal (3e of 4e elftal) maar niet bij een prestatie-elftal. Ben benieuwd wat de volgende reden voor afwezigheid is of gaan we met zijn allen beseffen dat voetbal een teamsport is en dat we het als team met elkaar moeten doen.

N.B ”Een vanzelfsprekendheid is als het voetballend niet gaat je dan de beuk erin moet gooien…ook al verlies je de wedstrijd het mag nooit ontbreken aan de juiste wedstrijdmentaliteit.

Ik ben benieuwd hoe S.K.N.W.K zich volgende week gaat presenteren tegen het altijd lastige W.H.S.

Hier volgen de VI-rapportcijfers:
Leon Quik 6,2
Mark den Haan 6,5
Johan Padmos 6,8
Martijn Neele 7,2
Sytze Stins 5,8
Jurjen Vermeer 5,8
Leon de Bruine 6,4
Emiel Kuijten 6
Martin Huisman 6,2
Leon Pollemans geen beoordeling mogelijk
Remco Veenboer 6,4
Leon Goedegebure 6,3
Wouter de Jonge 6,2

Jongens ga er tegen aan… en veel succes tegen W.H.S.

Groeten van Mies