GPC walst over Spui naar titel

Vlissingers kampioen

GPC walst over Spui naar titel

door Rudy Boogert

SPUI – Een lange sliert van zo’n veertig GPC-spelers en supporters slingerde in polonaise over het veld van Spui. De omhelzingen waren overal waar je keek en de champagnekurken kwamen als hagelstenen uit de lucht vallen. GPC vierde feest, op het veld van Spui, want GPC was na de 3-0-zege kampioen. Voor het eerst speelt de club volgend seizoen in de tweede klasse.

Trainer Carlos de Jonge kreeg haast blauwe plekken van alle schouderklopjes. In zijn tweede jaar bij de Vlissingse club heeft hij een ongenaakbare machine in elkaar gezet, die vier wedstrijden voor het einde van de competitie al kampioen is. De 3-0-zege bij Spui was zaterdag niet eens nodig geweest, want de enige overgebleven concurrenten, Dauwendaele en Duiveland, verloren zelfs.

Eigenlijk bestond er ook geen twijfel over wie kampioen zou worden. GPC steekt dit seizoen met kop en schouders boven de andere clubs uit. „We hebben niet voor niets met 5-0 van Dauwendaele en 8-0 van Duiveland gewonnen. Die ploegen stonden op dat moment op de tweede plaats“, zei aanvoerder Maarten Peene, die in zijn zesde jaar bij GPC 1 voor het eerst kampioen werd en volgend jaar voor het eerst níet in de derde klasse speelt.

In de zomer van 2004 begon het sprookje van GPC al. Het won in Nieuwdorp verrassend de Borsele Sloepoort Cup, door een zege in de finale op eersteklasser SSV’65. Nou ja, verrassend. GPC blééf namelijk winnen. Zowel in oefenduels, bekerduels als competitieduels. „We hebben nu 49 wedstrijden gespeeld“, rekende Carlos de Jonge voor, „daarin hebben we 29 keer de nul gehouden en maar twee keer verloren.“ En en passant maakte GPC zelf zo’n 120 doelpunten.

In de competitie verloor GPC alleen bij Serooskerke (3-1), op de tweede speeldag al. „Achteraf gezien kwam die nederlaag op het juiste moment“, vond De Jonge. „We stonden weer met beide voeten op de grond. Toen we vervolgens de thuiswedstrijd wel wonnen van Serooskerke, wist ik dat we kampioen konden worden. In de uitwedstrijd werden geprovoceerd en daar gingen we toen op in. In de thuiswedstrijd deden we dat niet en wonnen we met 3-0. De ploeg was duidelijk gegroeid.“

Schorsingen

Vorig seizoen manoeuvreerde GPC zich ook al in de bovenste regionen. De ploeg verloor de minste duels van iedereen, maar speelde te veel gelijk. De derde plaats was toen niet eens goed voor nacompetitievoetbal. „Het verschil met vorig seizoen is dat er toen in oktober en november al vier spelers geschorst waren. Vandaag misten we Sven Ronde vanwege een schorsing en dat was pas de tweede schorsing in het hele seizoen. Bovendien hebben we geen last van blessures gehad.“

Misschien wel de belangrijkste wijziging was de komst van Marco Schroevers (van Walcheren) en Regilio Pinas (van RCS). De geroutineerde Schroevers hield de boel achterin op slot, terwijl Pinas voorin de boel juist opengooide. Pinas is momenteel zelfs Zeeuws topscorer met 28 doelpunten. De Jonge: „Maar je ziet vandaag dat wanneer hij niet in de wedstrijd zit, anderen ook kunnen scoren.“ Tegen Spui scoorden Danny Böhmer (droog schot in de korte hoek), Björn Ronde (intikker na voorbereidend werk van Pinas) en Martin Wilken (strafschop).

Eindelijk is GPC uit de derde klasse. „Daar waren we wel aan toe“, verzuchtte aanvoerder Peene. „Op een gegeven moment heb je alle ploegen en velden wel gezien. Nu gaan we in de competitie voor het eerst buiten de provincie spelen.“ GPC ziet zichzelf als een redelijke tweedeklasser. „We hebben dit jaar tegen bijna alle Zeeuwse tweedeklassers gespeeld en niet verloren“, zei trainer De Jonge.

Bovendien blijft voor volgend seizoen de selectie intact. De Jonge: „Maar we kijken gericht naar versterkingen. Die moeten wél aan bepaalde voorwaarden voldoen: ze moeten een meerwaarde hebben, zoals Marco (Schroevers) en Regilio (Pinas) dat hadden, en ze moeten bij de club passen.“ Met een brede lach: „Maar de beste spelers uit de regio van Vlissingen voetballen nu al bij GPC.“

Met die kwinkslag dook De Jonge de feesttent bij Spui binnen, waar twee bussen GPC-fans zich al laafden. Een lang en heet avondje zou volgen. Want feesten kunnen ze bij GPC; dat had De Jonge even tevoren al verteld. „Een tijdje geleden werd me gevraagd, hoe groot de kans was dat we geen kampioen zouden worden. Ik heb toen gezegd dat die kans even groot was als dat je in de kantine van GPC een flesje bier van over de datum zou vinden. Nihil dus.“

Spui – GPC Vlissingen 0-3 (0-1). 43. Danny Böhmer 0-1, 75. Björn Ronde 0-2, 90+2. Martin Wilken 0-3 (strafschop). Scheidsrechter: C.A. Toorenaar (Heinkenszand). Gele kaart: Erik Loof (Spui), Regilio Pinas (GPC Vlissingen). Aantal toeschouwers: 400.

GPC Vlissingen: Henry Guingo; Martin Wilken, Marco Schroevers, Maarten Peene; Danny Böhmer (65. Wessel Leyer), Jeroen van Ommen, Leo de Groot (90. Stefan Meerman), Erik de Ruyter, Ralph Wiessner (82. Jimmy Pinas); Björn Ronde, Regilio Pinas.