Periodetitel lijkt nutteloze prijs in zaterdagv…

Periodetitel lijkt nutteloze prijs in zaterdagvoetbal

door Rudy Boogert

GOES – De voetbaltrainer die het woord periodetitel nog nooit in de mond heeft genomen, bestaat niet. Periodetitels worden gekoesterd en bejubeld, want ze zijn het entreebewijs voor de nacompetitie. Maar in het zaterdagvoetbal is de dikdoenerij over de periodetitel volstrekt misplaatst. Vier jaar geleden promoveerde voor het laatst een Zeeuwse zaterdagclub via de nacompetitie.

Nieuwland draagt de eer als laatste Zeeuwse zaterdagclub een nacompetitie met promotie te hebben afgesloten. In de lente van 2001 had de club vijf extra duels nodig om uit de vierde klasse te komen. Sindsdien hebben tientallen clubs geprobeerd via deze sluiproute een klasse hoger te komen. Allemaal hebben ze gefaald. Alleen Zaamslag (2003) en Tholense Boys (2001) wonnen een nacompetitie, maar daarmee voorkwamen ze slechts degradatie.

De ontknoping van de competities in het zaterdagvoetbal is over drie dagen. In het zondagvoetbal een weekend later. Een aantal kampioenen is al bekend, maar voor de periodetitels in het zaterdagvoetbal staan op de laatste speeldag nog tal van clubs op de nominatie. Een rondje langs de klassen waarin Zeeuwse clubs vertegenwoordigd zijn en de stand van zaken rond de periodekampioenschappen.

Hoofdklasse A. Wanneer Hoek zaterdag wint van ARC, legt het beslag op de derde-periodetitel. Die geeft voor volgend seizoen recht op deelname aan de Amstel Cup voor profclubs.

Eerste klasse C. Kloetinge en Rijsoord hebben allebei een periodetitel, maar strijden samen nog om het kampioenschap. De derde-periodetitel gaat naar Nieuw-Lekkerland, LRC of VVGZ. De nummer drie op de ranglijst (nu GJS, kan SSV’65 of LRC nog worden) neemt de periode van de kampioen over.

Tweede klasse E. Kapelle en De Zwerver zijn zeker van deelname aan de nacompetitie. Kapelle als winnaar van de eerste periode, De Zwerver kan zaterdag zelf de derde periode winnen. Lukt dat niet, dan neemt het automatisch de tweede-periodetitel van kampioen Arnemuiden over. ‘s-Gravendeel, AZVV, Dinteloord en De Meeuwen kunnen de derde deelnemer aan de nacompetitie worden. AZVV en De Meeuwen moeten daarvoor zaterdag sowieso winnen, maar blijven afhankelijk van andere ploegen.

Derde klasse A. Duiveland is de enige zekerheid voor de nacompetitie; zes clubs maken nog aanspraak op de andere twee plaatsen. De derde-periodetitel kan nog gewonnen worden door Serooskerke, Veere, WHS, ZSC’62 en SKNWK. De periodetitel van kampioen GPC wordt uiteindelijk overgenomen door de hoogst gepaatste club op de ranglijst zonder periodetitel. Daarvoor komen nog in aanmerking: Dauwendaele, Serooskerke, SKNWK en WHS.

Derde klasse B. Tholense Boys en Seolto zijn zeker van de nacompetitie. Voor de derde plaats heeft JPS de beste papieren.

Vierde klasse A. VCK en Bevelanders zijn periodekampioen, Apollo’69 leidt in de derde periode. Heinkenszand is zaterdag bij winst kampioen, maar heeft opmerkelijk genoeg geen periodetitel.

Vierde klasse B. DFS is de enige zekere deelnemer aan de nacompetitie. Bruse Boys of FSV wordt de tweede, en SPS of ZPR’84 de derde ploeg. Zowel de eerste twee clubs als die laatste twee clubs treffen elkaar zaterdag op de laatste speeldag.