Clubs bepalen eigen toekomst

Geen gedwongen samenvoeging sportverenigingen

Clubs bepalen eigen toekomst

door Marcel Modde

ZIERIKZEE – De sportvelden op Schouwen-Duiveland hebben de eerstkomende tien jaar niets te duchten van de gemeente Schouwen-Duiveland. De complexen vallen volgens wethouder A. Croné buiten de bezuiningsoperatie, evenmin heeft de gemeente momenteel andere plannen met sommige terreinen.

Croné (sportzaken) houdt echter wel voor ogen dat er voor de langere termijn iets moet gebeuren om het voortbestaan van diverse kleine clubs in de dorpen zeker te stellen. Verdergaande onderlinge samenwerking is daarbij onvoorkoombaar, zo heeft de wethouder de clubs onlangs meegegeven in een gezamenlijk overleg. „Maar welke kant ze precies opwillen, dat is vooral iets wat de verenigingen nu zelf moeten bedenken. De gemeente probeert daarin enkel mee te denken. Ik zie op dit moment geen enkele reden daarin sturend op te treden. Die noodzaak is er niet. De onderhoudskosten voor de sportcomplexen worden niet meegenomen in het bezuinigingsprogramma Kiezen of Delen, we hebben de grond niet nodig voor woningbouw. Dus laat ze maar eens aangeven hoe ze hun eigen toekomst zien.“

Overzicht

De gemeente heeft de verenigingen beloofd voor 1 juli met een overzicht te komen, waaruit blijkt welke kosten met de instandhouding van de sportvelden op Schouwen-Duiveland zijn gemoeid en waar verenigingen bij een eventueel gewenste privatisering rekening mee moeten houden.

Croné heeft de teller op tien jaar gezet. Dat is volgens hem een logisch moment om naar vooruit te kijken, ook omdat het anders een te emotionele afweging wordt. „Wanneer je het samen hebt over 2015, valt er makkelijker over eventuele consequenties te praten dan wanneer dat moment veel dichterbij is. Maar we moeten wel met elkaar nadenken over welke kant we opwillen en vooral ook hoe, zodat we niet plotseling worden geconfronteerd met clubs die het niet meer zien zitten. De afgelopen tien jaar is er zoveel veranderd in de actieve sport. Het wordt steeds moeilijker vrijwilligers te krijgen voor het totaal van de organisatie. Ook op sportief gebied zie je dat het bij kleine verenigingen steeds lastiger wordt om in alle leefdtijdsklasses een volledig team op de been te krijgen. De continuïteit speelt een belangrijke rol in dit geheel.“ Afgelopen najaar liet het zich nog aanzien dat Croné wilde toewerken naar de realisatie van vier tot vijf centrale sportcomplexen op Schouwen-Duiveland. ’Veertien voetbalverenigingen op krap 35.000 inwoners is te veel’, zinspeelde de wethouder toen op een forse inkrimping van de accommodaties. Aanleiding daarvoor was de eerste bijeenkomst van de raadsbrede stuurgroep Kiezen of Delen. Ook bij die gelegenheid plakte hij daar een periode van tien jaar aan. Nu is besloten om van dit punt geen bezuinigingsdoelstelling te maken, laat Croné zijn eerdere opmerking in het overleg met de clubs verder buiten beschouwing. „Het was een schot voor de boeg, daar hebben we het verder ook niet meer over gehad.“

Logisch

Mocht de centralisatie in een latere fase toch weer in beeld komen, dan is het volgens de wethouder logisch dat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met nieuwbouw langs de voetbalvelden.

Tribune

Zo heeft DFS in Burgh-Haamstede het afgelopen seizoen een nieuwe kantine- en kleedaccommodatie in gebruik genomen en is deze week in opdracht van Zierikzee en Mevo begonnen met de bouw van een overdekte tribune en kleedkamers.

Komend najaar praten de gemeente en een delegatie van de clubs verder over deze ontwikkeling.