Leon de Bruine mede topscorer Ons Eiland Bokaal

Strijd om Ons Eiland Bokaal bewijst zijn waarde

Zierikzee beleeft een mooie dag

door Klaas Verspoor

ZIERIKZEE – Voetballers en voetballiefhebbers konden zaterdag hun hart ophalen in Zierikzee. Vanaf tien uur ’s-morgens werd er gestreden om het officieuze voetbalkampioenschap van Schouwen-Duiveland. Ruim zeven uur na het eerste fluitsignaal werd de winnaar bekend: Zierikzee pakte de Ons Eiland Bokaal.

De Zierikzeese vereniging eiste voor het eerst sinds 2000 de prijs weer voor zich op en dat maakte het afscheid van spelers als Benjamin Verwest, Rutger Kooman, Lee Mol, Jaco van der Schee en Michel Winkels speciaal. „We hadden afgesproken dat we er met zijn allen vol voor zouden gaan“, gaf Winkels na de geslaagde missie aan. De verdediger gaat, zoals hij het zelf omschreef, zijn energie in andere dingen stoppen.

Zierikzee nam door de toernooiwinst het vaandel over van De Combinatie, een team van Zierikzee en Mevo-spelers dat vorig jaar Zonnemaire verving en zomaar winnaar werd. Zierikzee was, zoals sommige toeschouwers aangaven, als hoogstspelende ploeg misschien wel verplicht de toernooiwinst te pakken, maar het moest toch maar even gedaan worden. En na een zwakke start – er werd in de poule gelijkgespeeld tegen Brouwershaven en verloren van Duiveland – moest de ploeg van interim-coach Rini Verwest van ver komen.

Verwest: „Na de wedstrijd tegen Duiveland zaten we helemaal stuk, maar ik heb daarna de jongens mentaal op weten te peppen. Ik heb dit jaar alles gewonnen wat ik kon winnen. Je ziet het vandaag weer: de groep is belangrijker dan het individu.“

Verwest wordt volgend seizoen trainer bij Ouwerkerk en kende zo een fraai afscheid. Er liepen meer trainers en spelers rond die met een bijzonder gevoel het voetbaljaar afsloten. „Het laatste dat ik voor ZSC gedaan heb is een strafschop missen“, lachte Wouter Fioole.

In de strijd om de zevende en achtste plaats won ZSC ondanks die misser toch na strafschoppen van Renesse. De laatste treffer die Ronald Zwager scoorde voor Duiveland, in de kruisfinale tegen DFS, was een prachtige. „Hij was snoeihard in het dak van het doel“, wist Zwager ook.

Lob

Wie ook met het hoofd in de wolken rondliep was SKNWK-trainer Adriaan Nieuwenhuijse. De Nieuwerkerkers traden verre van volledig aan en de trainer uit Kruiningen speelde zelf het hele toernooi mee. Nieuwenhuijse toonde aan het spelletje zeker nog niet verleerd te zijn. In de poulewedstrijd tegen ZSC’62 scoorde de trainer de 1-1 en in de laatste wedstrijd tegen Mevo trof hij opnieuw doel. „Een lob in de allerlaatste minuut“, sprak hij vol trots.

Er viel genoeg te genieten, al duurde het toernooi voor twee spelers korter dan gepland. Eerst kreeg Zierikzee-speler Barry Hage rood in de wedstrijd tegen Duiveland en later moest ook Ivo Struijk van Ouwerkerk verplicht naar de kant. De reglementen schreven voor dat spelers die uit het veld gestuurd werden voor de rest van het toernooi uitgesloten zouden zijn.

Hage kon er mee leven, maar de uitsluiting van Struijk zorgde bij Ouwerkerk voor enige problemen. Zo speelde Mevo-speler Henk van Heukelom de laatste wedstrijden in het shirt van Ouwerkerk doordat de ploeg zelf, mede door een aantal blessures, niet voldoende spelers meer had. Na de poulewedstrijden gingen Zierikzee, Duiveland, DFS en het verrassend goed presterende WIK’57 door naar de kruisfinales.

Daarin werd slechts één keer gescoord. WIK-speler Bart Boot veranderde een inzet van Zierikzee-spits Rutger Kooman van richting en liet zo zijn eigen doelman Krijn Hendrikse kansloos. In de strijd om de derde en vierde plaats klopte DFS opponent WIK’57 na strafschoppen.

In totaal werd er 78 keer gescoord in 44 duels. Topscorers van de dag werden Robert van de Loos (DFS), Martin Kiesenberg (ZSC’62) en Léon de Bruine (SKNWK). Zij scoorden elk vier keer.