Invoering spelerspas vanaf seizoen 2006-2007

De algemene vergadering amateurvoetbal van de KNVB heeft zaterdag 4 juni ingestemd met de landelijke invoering van de spelerspas vanaf het seizoen 2006/’07. De spelerspas, die is voorzien van een pasfoto, maakt het mogelijk de identiteit van spelers vast te stellen. Hierdoor kan op adequate wijze opgetreden worden tegen spelers die niet speelgerechtigd zijn of ongeregeldheden veroorzaken.

Vanaf het seizoen 2002/’03 is er een pilot met de spelerspas gehouden in district West II. Op basis van de goede resultaten en de positieve reacties in district West II is in de vergadering voorgesteld over te gaan tot landelijke invoering van de pas.

In West II heeft de invoer van de spelerspas de mogelijkheid tot het vaststellen van de juiste identiteit van spelers verbeterd. Dit leidde tot minder ongerechtigde spelers op het veld. Ook is de spelerspas van nut gebleken bij het straffen van de juiste spelers die zich voor, tijdens of na de wedstrijden schuldig maken aan overtreding van de reglementen. Ruud Bruijnis, directeur amateurvoetbal van de KNVB is tevreden met de instemming van de vergadering: “Het is voor de KNVB soms lastig optreden tegen wanordelijkheden omdat niet duidelijk is wie de veroorzakers van de problemen zijn. Door de spelerspas wordt dit probleem aangepakt en kunnen we slagvaardiger handelen.”

Het gevolg van landelijke invoering is dat alle spelende KNVB-leden vanaf het seizoen 2006/’07 zullen beschikken over een spelerspas, uitgezonderd E en F spelers. Op de pas, die vijf jaar geldig is, staan de naam van de speler, zijn/haar pasfoto en de vereniging waarvoor de speler mag uitkomen. Indien spelers geen pas kunnen overleggen mogen zij niet spelen. Scheidsrechters en aanvoerders/leiders controleren de passen voor de wedstrijd. De scheidsrechter heeft het recht een visuele controle uit te voeren. “Deze controlemogelijkheid heeft een preventieve werking. Bij twijfel kan de scheidsrechter spelers bij zich roepen en controleren of de pas bij de persoon hoort. Verenigingen zullen ongerechtigde spelers minder snel op het veld laten verschijnen”, aldus Bruijnis.

Ter overbrugging van het komende seizoen wordt de pilot in West II met een jaar verlengd.