Sieraden verboden en andere nieuwe regels

Ook dit jaar heeft de UEFA een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd. Scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg: ‘Wij dienen deze wijzigingen in onze competities over te nemen. Zo moeten alle tegenstanders minimaal een afstand van 2 meter in acht nemen bij een inworp.’ Tot nu toe was geen minimale afstand bepaald. De voetballers zullen daarom even aan de nieuwe regel moeten wennen.
Een speler, die zich hier niet aan houdt, wordt op dezelfde wijze behandeld als een speler die geen afstand neemt of te vroeg inloopt bij een vrije schop en krijgt geel. De ingooi dient opnieuw genomen te worden.

Het dragen van sieraden tijdens nationale en internationale wedstrijden is niet meer toegestaan. Ook het zogeheten ’tapen’ van sieraden mag niet. Onder sieraden wordt verstaan: ringen (incl. trouwring), oorringen, piercings, maar ook lederen en/of rubberen polsbandjes.

Technische richtlijnen

‘Het is gebruikelijk dat een aantal keren per jaar aan de arbiters de bestaande richtlijnen van het afgelopen seizoen nog eens wordt gepresenteerd”, zegt Uilenberg. ‘We hebben hier vanmorgen nog eens speciale aandacht voor gevraagd. Overigens zijn alle clubs in het betaald voetbal al vroeg in de voorbereiding geïnformeerd over deze richtlijnen voor het nieuwe seizoen.’

1. Buitenspel

Tijdens de in juni gehouden FIFA-toernooien in Nederland en Duitsland is de buitenspelregel op een wijze geïnterpreteerd, die alom voor veel discussie heeft gezorgd. De opdracht die de assistent-scheidsrechters tijdens het WK onder 20 en tijdens de Confederations Cup van de FIFA-leiding kregen was de vlag pas omhoog te steken wanneer een speler die buitenspel staat, ook daadwerkelijk de bal aanraakte.

Bovengenoemde was een interpretatie van de FIFA-leiding en geen nieuwe spelregel zoals door velen werd gedacht. Uilenberg: “In de interpretatie van buitenspel in Nederland zal voor het seizoen 2005/’06 geen wijziging komen ten opzichte van het afgelopen seizoen.”

2. Vertragen spelhervattingen

Het is belangrijk het tempo in de wedstrijd te houden. Dit betekent dat vrije schoppen zo snel mogelijk genomen moeten kunnen worden. Uilenberg: “Er wordt te vaak geconstateerd dat de tegenpartij het snel nemen van een vrije trap belemmert door vertragende en spelbedervende handelingen. Vanaf het komende seizoen wordt dit aspect extra onder de aandacht gebracht.
Voor het bewust vertragen van de uitvoering van een spelhervatting wordt een gele kaart getoond”.

Onder het bewust vertragen wordt onder andere verstaan:
a. het wegtrappen/weggooien van de bal;
b. het in de handen pakken/meenemen van de bal;
c. het met de voeten blokkeren/meenemen van de bal.

3. Met woord en/of gebaar tonen oneens te zijn met de beslissing van de (assistent-) scheidsrechter.

In toenemende mate wordt tijdens wedstrijden door spelers geprotesteerd tegen beslissingen van de arbitrage. Ook het bestuur van de UEFA heeft dit naar aanleiding van de Europese toernooien van het afgelopen seizoen geconstateerd en instructies afgegeven hoe hier mee om te gaan. De KNVB volgt hierin de volgende internationale lijn.

‘Dit betekent dat voor handtastelijk optreden tegen een scheidsrechter of zijn assistent, maar ook bij protesten waarbij grove of beledigende taal wordt gebruikt, de rode kaart moet worden getoond. Ook bij massale protesten worden spelers met minimaal een gele kaart bestraft. En spelers die protesteren en daarbij komen aangerend naar de scheidsrechter, krijgen minimaal een gele kaart. Het gaat dus om de wijze waarop deze protesten plaatsvinden’, aldus Uilenberg.