Duivelandse derby doelpuntloos

Bruse Boys en SKNWK zijn allebei blij met een punt

BRUINISSE – Hét moment in de wedstrijd tussen Bruse Boys en SKNWK was in de 58e minuut te aanschouwen. Bruse Boys-speler Peter Willemse scoorde, maar scheidsrechter IJpelaar keurde, nadat hij kort daarvoor een vlagsignaal van SKNWK-grensrechter Freek van Marle wegwuifde, de treffer alsnog af. Mede daardoor eindigde de Duivelandse derby zoals hij begon: 0-0.

Scheidsrechter IJpelaar gaf na afloop uitleg over de situatie die ontstond, toen Bruse Boys een aanval opzette over de rechterflank en Peter Willemse de voorzet op fraaie wijze achter SKNWK-doelman Léon Quik schoot. „Ik dacht dat de grensrechter voor buitenspel vlagde, maar dat kon het absoluut nooit zijn. Vandaar dat ik in eerste instantie door liet spelen. Na de goal kwam de aanvoerder van SKNWK naar me toe om te vertellen dat de grensrechter vlagde omdat de bal buiten zou zijn geweest. De grensrechter bevestigde dat en daarom keurde ik de goal alsnog af“, aldus IJpelaar.

Na de aanvankelijke protesten van SKNWK-zijde was het daarna Bruse Boys dat zich opwond over het terugdraaien van IJpelaars besluit. Vooral Olaf Willemse, die de bal binnenhield, moest tot kalmte gemaand worden. En zo bleef het een welles-nietes-spelletje. „Die bal was echt niet uit“, beklaagde Bruse Boys-trainer Nico Schoute zich achteraf. „De bal was echt uit“, reageerde SKNWK’s assistent-grensrechter Freek van Marle nadien.

Vóór het opwindende moment kon de wedstrijd kort samengevat worden: SKNWK had voor rust het beste van het spel, vond elkaar eenvoudig en via Gert-Jan Tierie (schot naast), Jacky de Bruine (kopbal van de doellijn gered door Eric Giljam) en Emiel Kuijten (voorzet van Martin Huisman verkeerd geraakt) was de ploeg dicht bij een treffer.

Verkeerde kant

Bruse Boys speelde daarentegen onverzorgd en onrustig, maar kreeg vlak voor rust in de persoon van Peter Willemse nog wel de grootste kans van de wedstrijd tot dat moment. Oog in oog met Quik schoof de routinier de bal echter langs de voor hem verkeerde kant van de paal.

Met Thomas Groeneveld in de ploeg voor Ralph van den Ouden kwam er na de pauze meer lijn in het spel van Bruse Boys. En doordat aan SKNWK-zijde Léon de Bruine na tien minuten uit het veld ging, om te gaan genieten van een vakantie in verre oorden, kantelde de wedstrijd. Toen in de 63e minuut Jacky de Bruine in de buurt van de achterlijn van Bruse Boys ongelukkig ten val kwam, zijn linkeronderarm brak en per brancard van het veld afgedragen werd, veranderde het spelbeeld definitief.

Voorin kon SKNWK geen potten meer breken. Bruse Boys zette aan en kreeg kans op kans. In de 72e minuut was Mats Willemse te zelfzuchtig, terwijl Gerard Vogel in een betere positie stond en negen minuten later schoot Peter Willemse na een solo op de paal.

Jan-Peter Dekker volleerde in de 87e minuut een bal via een SKNWK-been over Quiks goal en de doelman redde in de 90e minuut prima op een kopbal van Vogel. „Ik was blij dat ik er nog net bij kon“, reageerde Quik later opgelucht. Twee minuten in de extra tijd was Mats Willemse dicht bij de winnende treffer. „Ik had hem graag gemaakt“, baalde de jonge speler voor de kleedkamer. Zijn kopbal, na een vrije trap van broer Olaf Willemse, werd gekeerd door de paal.

Blessuretijd

Vijf minuten in blessuretijd hielp Vogel de laatste Bruse kans om zeep. Daarna liep SKNWK-aanvaller Emiel Kuijten nog tegen een domme gele kaart op, waardoor zijn ploeg met tien man eindigde. SKNWK-trainer Adriaan Nieuwenhuijse was blij met het punt. „Achteraf wel. De eerste helft was goed, maar in de tweede helft waren er geen jongens die opstonden. Gelukkig haalden we hier een 0-0 weg, want na de twee wissels bij ons was het allemaal paniek.“

Collega Schoute was ook blij met het eerste punt. „Al hadden wij op basis van de tweede helft iets meer verdiend dan het gelijkspel. Maar als je tegen dit SKNWK zoveel kansen weet te creëren… We komen nog wat kracht tekort in de aansluiting tussen het middenveld en de aanval. En als dat gaat lukken, dat komt het zeker goed met Bru.“

Bruse Boys – SKNWK 0-0. Scheidsrechter: J.M. IJpelaar (Kaatsheuvel). Rode kaart (2x geel): Emiel Kuijten (SKNWK). Gele kaart: Alex Andeweg, Marco Ketting, George Geluk en Peter Willemse (allen Bruse Boys), Mark den Haan (SKNWK). Aantal toeschouwers: 200.

Bruse Boys: Mark Giljam, Alex Andeweg, Wilko Hanzen, Ralph van den Ouden (46. Thomas Groeneveld) en Eric Giljam; Marco Ketting (79. Johan Benard), Olaf Willemse, Peter Willemse (83. Jan-Peter Dekker)en Mats Willemse; George Geluk en Gerard Vogel.

SKNWK: Léon Quik, Frank Boere, Martijn Neele, Mark den Haan en Martin Huisman (89. Emiel Pollemans); Leon Goedegebure, Leon de Bruine (55. Jurjen Vermeer), Gert-Jan Tierie en Maarten Padmos; Emiel Kuijten en Jacky de Bruine (63. Sytze Stins).