Krijgertje kost Z.S.C. 62 de zege

SKNWK mist kans op kans tegen Scharendijkse ploeg: 2-2

Krijgertje kost ZSC’62 de zege

door Klaas Verspoor

NIEUWERKERK – SKNWK-trainer Adriaan Nieuwenhuijse had zich de start van het voetbalseizoen, met twee punten uit twee duels, heel anders voorgesteld. „Ik had eigenlijk op vier of zes punten gerekend“, baalde de trainer. Met dat tweede punt, dat pas diep in blessuretijd van het duel met ZSC’62 (2-2-gelijkspel) werd veiliggesteld, mocht SKNWK nog niet eens mopperen.

Leen Koster, trainer van ZSC’62 dat in Nieuwerkerk zijn openingswedstrijd van het seizoen speelde, klaagde na afloop ook niet. „Met de 2-2 ben ik blij. Het is een positief resultaat voor ons. We weten nu hoe en waar we staan.“

Een voetbalcliché kon in Nieuwerkerk maar weer eens uit de kast gehaald worden: waar de ene ploeg verzuimde om te scoren, deed de andere dat. En natuurlijk waren daar de excuses voor SKNWK, dat maar liefst zes selectiespelers om uiteenlopende redenen moest missen. Maar dat mocht volgens trainer Nieuwenhuijse niet opgevoerd worden. „De vervangers deden het vandaag nog niet eens verkeerd. Op zich vond ik Wouter de Jonge goed spelen, maar hij heeft nu eenmaal niet dat neusje voor de goal. Nog niet.“ Nieuwenhuijse beklaagde zich vooral over het feit dat er bij SKNWK niemand opstond die op moeilijke momenten de kar trekt. „Je kon ook goed zien dat Gert-Jan Tierie vandaag niet fit was“, oordeelde Nieuwenhuijse.

Toch bezorgde Tierie directe tegenstander Sebastiaan Vaane handenvol werk. De ZSC-speler keek af en toe wanhopig rond waar Tierie nu weer uithing. Al na vijf minuten was Vaane Tierie, na een steekpass van Wouter de Jonge, al een keer kwijt. Alleen voor doelman Weeda, die redding bracht, had Tierie zijn ploeg op een 1-0-voorsprong moeten brengen. Tien minuten na de eerste kans kreeg ZSC de enige kans van de eerste helft. Een voorzet van René Coomans werd door Jan-Willem Dorreman verkeerd verwerkt waardoor de kans verloren ging.

Daarna verzuimde SKNWK om het verschil binnen de lijnen in goals uit te drukken. Wouter de Jonge raakte, nadat hij de doelman al gepasseerd was en daarna te veel tijd nodig had, de paal. Vervolgens kopte Gert-Jan Tierie een voorzet van Sytze Stins op de lat, redde Leon Weeda uitstekend op een inzet van Leon Goedegebure, leidde een soloactie van Martin Huisman ook al niet tot de 1-0 en was het daarna opnieuw De Jonge die het doel niet vond.

SKNWK kwam twee minuten in de tweede helft toch aan de leiding. ZSC-speler Thomas Petiet liet zich in de luren leggen en na een combinatie tussen Goedegebure, Maarten Padmos en Tierie scoorde Wouter de Jonge eindelijk zijn goal. In de 62e minuut was het alweer gelijk. Gerard Verhoek ging wederom goed door, wachtte op de inkomende Michiel van den Hoek en die schoot de bal via de lat en lichaam van Léon Quik in de goal: 1-1.

Geloof

Bij ZSC’62, dat met Marco de Jonge (net terug van vakantie) en Niels van de Moezel (slechts één keer getraind) tot het einde toe een tweetal conditioneel zwakke spelers in het veld had staan, werd het geloof in een goed resultaat met de minuut groter.

De ploeg voetbalde niet bijster goed, maar werkte des te harder. Het was SKNWK dat na de 1-1 nog vier kansjes op de 2-1 kreeg, maar de derde goal van de middag viel toch echt aan de andere kant. René Coomans, op de linkerkant een aanwinst voor ZSC’62, won op snelheid een duel en passte precies op tijd de bal door naar Edgar Louwerse. Op volle snelheid bleek de tiener niet meer te achterhalen door de verdedigers van SKNWK en scoorde hij onder Quik door de 1-2. Dé voetbalwet deed maar weer eens opgeld en Louwerse (19) maakte zo zijn eerste competitietreffer voor ZSC’62. „In principe was het gelijkspel terecht. Vooraf teken je er zeker voor, maar het blijft zonde dat het nog 2-2 werd.“

Met de moed der wanhoop trachtte SKNWK zich na de 1-2 nog éénmaal op te richten. Vijf minuten in blessuretijd gleed Michiel van den Hoek de bal over de achterlijn en viel Leon Goedegebure over het been van de ZSC’er. De equipe had alle geluk van de wereld dat arbiter Bel zich aan de voor SKNWK gunstige kant in het strafschopgebied had opgesteld en voor strafschop floot. Een krijgertje, waar Maarten Padmos wel raad mee wist. „Die moet je gewoon benutten op zo’n moment. Maar we misten vandaag héél veel mogelijkheden. Bij de rust hadden we met 3-0 voor moeten staan, maar eigenlijk komen we hier nog heel goed weg“, wist Padmos ook.

SKNWK-ZSC’62 2-2 (0-0). 47. Wouter de Jonge 1-0, 62. Michiel van den Hoek 1-1, 88. Edgar Louwerse 1-2, 95. Maarten Padmos 2-2 (strafschop). Scheidsrechter: G. Bel (Heukelum). Gele kaart: Michiel van den Hoek en Jos Kristalijn (beiden ZSC’62). Aantal toeschouwers: 100.

SKNWK: Léon Quik, Sytze Stins, Mark den Haan, Frank Boere en Johan Padmos; Jurjen Vermeer, Maarten Padmos, Gert-Jan Tierie en Martin Huisman (63. Arjo van de Velde); Leon Goedegebure en Wouter de Jonge (85. Robbert Padmos).

ZSC’62: Leon Weeda, Michiel van den Hoek, Marco de Jonge, Werner Klaassen en Thomas Petiet; Sebastiaan Vaane (56. Jos Kristalijn), Gerard Verhoek, Jan-Willem Dorreman (70. Edgar Louwerse) en Barry Dorreman; René Coomans en Niels van de Moezel.

Foto: SKNWK-verdediger Mark den Haan schermt de bal af voor Jan-Willem Dorreman van ZSC’62