Gelezen op de website van Smerdiek

Historische wedstrijd: 15-05-01 (uit Provinciale Zeeuwse Courant)

Smerdiek heeft beste papieren

Door de ruime 2-6 overwinning van gisteravond op Brouwershaven heeft Smerdiek zaterdag aan een gelijkspel tegen SKNWK genoeg om de weg naar de derde klasse te vervolgen. ,,Maar wij hebben geen poeg om te gaan verdedigen”, verklapte trainer Jan Verreijen. En daarmee gaf de trainer absoluut geen geheimen prijs. De bijna voltallige selectie van SKNWK, inclusief trainer Jos Wesdorp, aanschouwde gisteravond in Brouwershaven immers de tweede wedstrijd uit de nacompetitie van de vierde klasse B. De Nieuwerkerkers moesten hebben gegruweld van het goede spel van Pierre Withagen en de doeltreffendheid van vooral Niels Hage. Het spitsenduo van Smerdiek kreeg alle tijd en ruimte om de hoofdrollen op te eisen. Het was Brouwershaven dat keer op keer de helpende hand toestak, want alleen bij de vierde goal van Smerdiek ging er geen verdedigings- of keepersfout aan vooraf. ,,Wij hebben ook geen moment in de wedstrijd gezeten. Het geluk dat we aan het eind van de competitie wel hadden, hebben we in deze twee wedstrijden niet gehad. En we geven natuurlijk een heleboel goals weg”, aldus Arend Krijgsman.
Toetje
,,Ik heb de indruk dat Brouwershaven het na zaterdag (3-2 nederlaag tegen SKNWK) een beetje heeft laten zitten”, sprak Jan Verreijen. ,,Ik ben blij dat mijn spitsen vandaag zoveel ruimte kregen, maar SKNWK is een betere ploeg dan Brouwershaven. Zaterdag is het weer een heel andere wedstrijd.” Het duel Brouwershaven – Smerdiek had aardig wat belangstelling van Schouwse voetballiefhebbers en meegesreisde supporters uit Sint-Maartensdijk. Zij zagen al in de tiende minuut Smerdiek de 0-1 scoren. Keeper Hof bleef staan op een voorzet van Pierre Withagen, Niels Hage scoorde koppend. Daarvoor echter had Brouwershaven via André Goudswaard al de lat geraakt. In de 14e minuut had Withagen na een mistrap van Hof de 0-2 op de schoen, maar Marcel Duinhouwer hield de bal uit de goal. Na een vroege wissel aan Brouw-zijde kwam de thuisploeg nog even opzetten. Doelman Alexander Stoutjesdijk kreeg hulp van de lat bij doelpogingen van Frank Kistelijn en Dick van Splunter. Uit Smerdiekse zesde overtreding kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Een vrije trap van Van Splunter werd door Duinhouwer binnengekopt. Brouwershaven gaf de wedstrijd kort voor rust uit handen. Eerst mocht de geheel vrijstaande Erik van Haaften uit Withagens corner 1-2 maken en in blessuretijd blunderde Hof door mis te trappen op een diepe pass van Souliman El Bouzzaui, waardoor Withagen 1-3 kon scoren.
Kaarsje
Met het aansteken van terreinverlichting ging het kaarsje verder uit bij Brouwershaven. Een kwartier na rust scoorde Niels Hage 1-4 en even later werd een goal van Brouwershaven door het niet sterk optredende arbitrale trio om dubieuze redenen afgekeurd. Twintig minuten na rust gingen Remy Lievense en Pieter Kristelijn in de fout op een verre uittrap van Stoutjesdijk. Withagen bediende vervolgens Hage, die zijn derde treffer maakte: 1-5. Frank Kistelijn verkleinde de Brouwse achterstand nog wel tot 2-5, maar daarna was het Hof die zijn zwakke optreden glans bijzette. In plaats van op te letten bij een naar het scheen afgeslagen aanval van Smerdiek, ging hij een gesprek aan met een veldspeler van Smerdiek. Aanvoerder Remi Potappel zag het gebeuren en prikte van ruim dertig meter de 2-6 binnen.

Smerdiek: Alexander Stoutjesdijk, Elmar van der Griek, Jordy Hage, Jacky op den Brouw (86. Carlo Opree), Erik van Haaften (82. Gert-Jan van Ham), Souliman El Bouzzaui, Remi Potappel, Serdar Uygun, William de Bie (67. Stefan de Jong), Pierre Withagen en Niels Hage.

De wedstrijd tegen SKNWK werd helaas met 0-1 verloren, zodat men was uitgeschakeld voor de tweede ronde van de nacompetitie. Het seizoen 2000-2001 betekende ook het laatste seizoen van Jan Verreijen als trainer van Smerdiek. Hij zou opgevolgd worden door Pim Potappel. In de competitie hadden de blauw-zwarten het kampioenschap op een haar na gemist. Men eindigde op twee punten van kampioen ZSC’62.