Door de bril van…..

Zaterdag 29 oktober stond de topper op het programma in de 3e klasse Serooskerke 1 – S.K.N.W.K. 1 kortom de nummer 1 tegen de nummer 2. Vooraf aan deze wedstrijd had Serooskerke het nodige zelfvertrouwen opgedaan. Meeuwen (2e klasser) werd verslagen met 1-4 en Noad’67 (3e klasser) werd overwonnen met maar liefst 10-2 in een vriendschappelijk treffen. Voorafgaand aan deze wedstrijd is Serooskerke net als Heinkenszand en S.K.N.W.K nog ongeslagen. Wie zal de ongeslagen status houden?

Serooskerke heeft de minst gepasseerde verdediging van de 3 klasse en heeft in 7 wedstrijden nog maar 4 tegendoelpunten geïncasseerd en is de meest productieve ploeg in de 3e klasse met 22 doelpunten. Heel de vereniging Serooskerke ruikt naar voetbal en Serooskerke heeft maar liefst 7 seniorenelftallen en het frappante is dat ze bijna allemaal bij de eerst 3 van boven staan in de ranglijst. Dit is ook zo bij de jeugd. Dit kan geen louter toeval zijn! Hier zit duidelijk een goede voetbalorganisatie achter.

Serooskerke 1 heeft een goede ploeg en het zal moeilijk worden voor onze jongens om hier te winnen en vooraf tekende S.K.N.W.K. al voor 1 punt. Aan de andere kant is S.K.N.W.K. aan een goede reeks wedstrijden bezig en speelt op resultaatvoetbal en draait goed mee met de bovenste plaatsen. Na mooie en soms ook historische overwinningen op WHS, Spui en Nieuwdorp wil het team meer. Wat zal het worden deze wedstrijd?

De cruciale vraag voor velen: Is S.K.N.W.K. bestand tegen de doelpuntenmachine van Serooskerke en kunnen ze aanvallend potten breken tegen de hechte verdediging van Serooskerke. En last but not least hoe kunnen ze met de druk omgaan? Wordt het de wedstrijd van Gert-Jan Tierie (topscorer van het 1e met 6 doelpunten) of de wedstrijd van aanvoerder Frank Allaart eveneens topscorer van zijn elftal met 6 doelpunten. Of zijn de verwachtingen gewoonweg te hoog gespannen? Belangrijk is dat er een goede en gezonde spanning is naar de wedstrijd toe en dat er op een goede manier door de spelers wordt toegeleefd naar deze wedstrijdtopper op papier. Dat kun je wel overlaten aan Adriaan.

Adriaan kwam met een andere opstelling dan van de laatste weken omdat Leon Goedegebure op het laatst geblesseerd raakte. Zodoende mocht good-old Martijn Neele zijn rentree maken in de hoofdmacht van Nieuwerkerk als laatste man. Mark den Haan schoof naar de linksback. Martin Huisman stond in de opstelling als ‘valse’ linksbuiten en had de opdracht om vanuit de linkerkant in het strafschopgebied van Serooskerke te penetreren zoals Jan Tierie dit mooi omschreef. De rest van de opstelling van Nieuwerkerk was als vanouds. Op de reservebank zaten Leon Goedegebure, Jurjen Vermeer en Remco Veenboer.

In het programmaboekje stond de achternaam (Thierie i.p.v. Tierie) van Gert-Jan en Jan verkeerd gespeld maar na deze wedstrijd zullen ze wel weten hoe precies zijn achternaam gespeld wordt als Gert-Jan zijn visitekaartje heeft afgegeven.

De wedstrijd kwam moeizaam op gang voor beide teams. Als enig excuus kan worden gezegd dat het veld zwaar was. De fanatieke aanhang van S.K.N.W.K. liet grensrechter Han Wondergem in zijn geel pakje duidelijk merken in woord wanneer hij onterecht vlagde bij geen buitenspel. Zelfs de scheidsrechter had in de 2e helft een woordenwisseling met de asssistent-scheidsrechter van Serooskerke als hij het te bont maakte. Onze vlagger Cees in een te krappe trainingspak (die zo te zien Sumo worstelaar wil worden!!) vlagde een goede wedstrijd en kwam nimmer in de problemen.

S.K.N.W.K begon de wedstrijd goed en liet het eerste kwartier het betere veldspel zien en had wat meer balbezit. Na het eerste kwartier waren de teams aan elkaar gelijkwaardig. Veel duels en weinig ruimte en weinig dreiging van beide teams. Na ongeveer 40 minuten was het eerste wapenfeit van Nieuwerkerk een schot naast van Leon de Bruine. Serooskerke had daarvoor met 2 schoten iets laten zien (kleine speldenprikjes!). Vlak voor rust gaf Gert-Jan Tierie een mooie voorzet vanaf de rechterkant aan Wouter de Jonge. Helaas kon Wouter zijn hoofd niet goed tegen de bal zetten en miste hij deze kans.

Door S.K.N.W.K. werd te veel de lange ballen gehanteerd en er was te weinig beweging van S.K.N.W.K. om het Serooskerke echt moeilijk te maken. Dit was ook de verdienste van Serooskerke die S.K.N.W.K. niet liet voetballen. Beide teams konden geen echte vuist maken en de ruststand bleef zodoende 0-0.

Mark raakte geblesseerd aan zijn knie maar hij kon gelukkig verder spelen. In de 1e helft floot de jonge scheidsrechter Golverdingen goed en hij keek goed of er voordeel was na een overtreding. Bij het begin van de 2e helft bleek dat de scheidsrechter 4 minuten te weinig had gespeeld. De wedstrijd werd hervat voor 4 minuten en daarna was het meteen rust en werd er begonnen aan de tweede helft. Iets was velen nog nooit gezien hadden!

Namens Serooskerke had Frank Allaart de beste kans in de wedstrijd na balverlies van Maarten. Leon Quik bleef echter goed kijken naar de bal en aanvoerder Allaart schoot de bal recht in de handen van Leon ‘Kuik’(zoals hij door de speaker werd genoemd).

7 minuten daarna was het niemand minder dan Tierie die met een rake kopbal bij de 2e paal de stand van 0-1 op het scorebord bracht na een prima voorzet van aangever Kuijten. De fanatieke aanhang van S.K.N.W.K. kon hun geluk niet op. De C-junioren van S.K.N.W.K. of was het de fanclub van Frank Boere lieten zich goed horen met allerlei kreten (o.a. Boere… Boere… Boere…) en het was duidelijk stil aan de overkant. Even daarna tekende middenvelder Maarten Padmos de tweede treffer aan en schoot gedecideerd de bal in de touwen (0-2). Nieuwerkerk won de meeste persoonlijke duels van Serooskerke en was net even slimmer als Serooskerke in deze fase van de wedstrijd. S.K.N.W.K. gaf Serooskerke les in effectiviteit.

De stand had nog hoger kunnen uitlopen naar 0-3 of zelfs 0-4. Zeker toen Gert-Jan in het strafschopgebied knap wegdraaide en Gert-Jan een niet te missen kans bood aan Emiel. Alleen voor de doelman faalde Emiel en schoot hard tegen de keeper aan. Emiel mist jammerlijk genoeg een killersinstinct en ontpopt zich meer als aangever.

In deze fase wist Nieuwerkerk niet echt was ze moesten doen. Of aanvallend blijven spelen en doordrukken naar 0-3 of de stand consolideren en rust nemen. Ze kozen voor het laatste en dat was niet de beste zet van S.K.N.W.K. Soms ging het eerste te massaal in de verdediging en ze kwamen er niet goed meer uit. Nieuwerkerk kon niet echt de rust en kalmte bewaren en de bal vasthouden.

Uit een voorzet van rechts na eerst knullig balverlies van Martijn kwam de aansluitingstreffer van Serooskerke tot stand. Wilco de Keuning verschalkte Leon met een hard schot in de hoekjes (1-2). Serooskerke probeerde nog alles op alles te zetten maar dat mocht niet baten. Wel waren ze er dicht bij toen een kopbal de lat raakte en S.K.N.W.K. door de oog van de naald ontsnapte aan een gelijkspel.

Even later ging Frank Allaart wel erg gewillig naar de grond in het strafschopgebied en vroeg om een penalty maar de scheids gaf hem niet. Terwijl hij op stond raakte hij Martijn met zijn elleboog. Grensrechter Cees vlagde en vertelde wat hij gezien had maar de scheidsrechter gaf geen rode kaart aan Allaart omdat de scheids niks gezien had. De wedstrijd werd grimmiger en Gert-Jan ontsnapte maar ternauwernood aan een aanslag. Er vielen in het laatste bedrijf nog wat gele kaarten aan beiden kanten (Aan S.K.N.W.K. zijde Martijn en Johan) maar dat mocht de pret niet drukken.

De scheidsrechter blies af met een eindstand van 1-2. De vreugde bij Nieuwerkerk was groot. Er is immers een prima prestatie door iedereen geleverd en de nederlaag bij Serooskerke kwam hard aan. Bij verlies zou het gat maar liefs 7 punten worden met Serooskerke en nu is Nieuwerkerk de formatie van trainer Marcel de Nijs genaderd tot 1 punt.

Volgende week wacht Serooskerke de zware uitwedstrijd tegen het ongeslagen en stugge Heinkenszand en Nieuwerkerk wacht de thuiswedstrijd tegen het laag geklasseerde ’s Heer Arendskerke met de meeste tegendoelpunten.
Nieuwerkerk zal zeker scherp moeten zijn want tegen het laag geklasseerde ploegen is het vaak moeilijk voetballen zo verspeelde S.K.N.W.K. ook tegen ZSC onnodig punten.