Renovatie voor Schouws elftal

Drie doelpunten Dennie le Comte in 3-3-gelijkspel met Halsteren

Renovatie voor Schouws elftal

door Rudy Boogert

BROUWERSHAVEN – Het Schouwen-Duivelands voetbalteam moet meer allure krijgen, vinden de keuzeheren. Deze restyling werd gisteravond in het duel met zondag-tweedeklasser Halsteren (3-3-gelijkspel) zichtbaar voor het publiek. Het team presenteerde zich in een spiksplinternieuwe outfit. Maar behalve de buitenkant wordt ook de binnenkant grondig gerenoveerd.

„Het Schouws team moet meer uitstraling krijgen“, vindt seniorencoach Edwin Kriens. „Dat is nodig. Nieuwe shirts en trainingspakken spelen daarbij een rol. We hebben bijvoorbeeld tegenstanders gezien die er echt keurig bij liepen; dan sta je voor je gevoel al met 1-0 achter. Niet dat wij in kloffies liepen, maar de shirts werden al jarenlang gebruikt.“

De frisse wind die de regiocommissie door de Schouwse voetbalelftallen (zowel boven als onder 23 jaar) wil laten waaien, is vorig jaar aangewakkerd. „Twee jaar geleden was het Schouws team op sterven na dood“, vindt Kriens. „Toen mij werd gevraagd of ik de coaching voor mijn rekening wilde nemen, heb ik ’ja’ gezegd, maar met het voorbehoud dat het anders moest gaan dan het toen ging.“

Met de nieuwe tenues is in elk geval de gevoelsmatige 1-0-achterstand weggewerkt. Intrapballen zijn ook beschikbaar, waar in het verleden soms bij de gastvereniging om ballen ’gebedeld’ moest worden. „Het Schouws team moet weer smoel krijgen. Lekker voetballen staat voorop, maar we willen zo ook het voetbalniveau op Schouwen-Duiveland omhoog krijgen.“

Ook de spelers worden betrokken bij de restyling. Ze hebben een enquête ontvangen over het fenomeen Schouwse selectie. Daarin worden vragen voorgelegd als: ’Vind je het een eer voor het team uit te komen?’ en ’Moeten er meer duels gespeeld worden?’ Kriens: „Zonder spelers kunnen we niks doen. Als zij vol overgave hun medewerking willen geven, zullen wij aansprekende tegenstanders regelen.“ Ideeën heeft de regiocommissie te over. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan zes in plaats van vier duels per seizoen of een toernooi met andere regioselecties. „Binnenkort hopen we tijdens de regiovergadering van de clubs te horen hoe ze er tegenover staan. Ik hoop dat er daaruit ideeën en suggesties naar voren komen, waaruit wij lering kunnen trekken.“Met de nieuwe impulsen hoopt de regiocommissie de spelers te prikkelen voor de selectie. Daarbij wil het situaties zoals bij de laatste wedstrijd van het onder-23-team tegen JVOZ, waarbij bijna een heel team afzegde, voorkomen. Gisteravond tegen Halsteren kon Schouwen-Duiveland putten uit een jeugdige spelersgroep van zestien spelers.

De groep voerde met Halsteren een vermakelijke wedstrijd op. Veel kansen en zes – eerlijk verdeelde – doelpunten, de Schouwse helft gemaakt door Dennie le Comte.

Zijn eerste treffer maakte de Duiveland-spits vlak voor rust, nadat Wesley Goud eerder twee kansen had laten liggen. Maar hetzelfde gold voor Halsteren, dat telkens stuitte op Renesse-goalie Maarten van Kempen.

Dik een kwartier in de tweede helft maakte Halsteren via Amed Demir toch gelijk, na slechte omschakeling van de Schouwse linkerflank. De tweede Brabantse goal viel op identieke wijze, maar eerst had de terug ingevallen Le Comte nog 2-1 gemaakt. Hij benutte de rebound na een inzet van Ricky Janse (Mevo).

Vier minuten voor tijd leek Halsteren via Paolo Fortunati toch de winst te pakken. De inleiding van die goal was een ongelukkige doeltrap van invaller-doelman Vanya van Iwaarden. Verkeerd uitverdedigen van de Halsteren-keeper betekende twee minuten later echter de 3-3 van opnieuw Dennie le Comte.

Schouwen-Duiveland-Halsteren 3-3 (1-0). 40. Dennie le Comte 1-0, 61. Amed Demir 1-1, 70. Dennie le Comte 2-1, 80. Amed Demir 2-2, 86. Paolo Fortunati 2-3, 88. Dennie le Comte 3-3. Scheidsrechter: Jan Pleune. Aantal toeschouwers: 50.

Schouwen-Duiveland: Maarten van Kempen (46. Vanya van Iwaarden); Johan Padmos (80. Marcel Zwager), Olaf Willemse (46. Jos Kristalijn), Frank Boere, Martijn van Grunsven; Marcel Zwager (46. Marcel de Bruine), Martijn Boot (85. Frenk van Hengel), Thomas Groeneveld, Frenk van Hengel (46. Mats Willemse); Wesley Goud (66. Dennie le Comte), Dennie le Comte (46. Ricky Janse).