Inzet Duiveland wordt beloond

Oosterlanders verrassen met 3-0-overwinning op titelkandidaat SKNWK

OOSTERLAND – Terwijl uit de kelen van het Duiveland-legioen het ’wij geven voetballes’ nog naklonk, dropen de teleurgestelde SKNWK-spelers af. De Nieuwerkerkers brachten zelf te weinig, werden op felheid afgetroefd door buurman Duiveland en dat leidde tot een 3-0-nederlaag in Oosterland.

Beide trainers pasten hun opstelling voor de derby enigszins aan. Adriaan Nieuwenhuijse trachtte door Gert-Jan Tierie voorin te positioneren – en Wouter de Jonge op de bank te houden – voor meer beweging bij SKNWK te zorgen, terwijl Duiveland-collega Jan Heikamp Erik Fierens op het middenveld liet spelen. De tactische zetten pakten voornamelijk uit in het voordeel van de thuisploeg.

De opdracht die de naar Bevelanders vertrekkende Heikamp zijn mannen meegaf, was duidelijk. Duiveland startte fel en een aantal pittige duels in de beginfase leverden de gastheren twee gele kaarten op.

Aanvoerder Lex Zwang, die met twee goals uit vrije trappen de grote man werd bij de thuisploeg, kon zich wel vinden in de speelwijze. „Er werd tenminste weer gewerkt in het veld. Iedereen bij ons was zich bewust van onze situatie.“ Voor SKNWK- speler Mark den Haan, wiens wortels in Oosterland liggen, kwam de nederlaag hard aan. „Het was triest van onze kant. De tweede helft konden we helemaal niets meer brengen. Misschien was er toch sprake van onderschatting.“

Ook voor trainer Nieuwenhuijse kwam de nederlaag onverwacht. Hij was niet verrast door de felle start van Duiveland, maar na één helft maakten zijn spelers toch precies één overtreding meer (12 tegen 11) dan die van Duiveland en op het eind zelfs drie (23 tegen 20). „Maar wij maakten heel domme overtredingen“, reageerde de trainer. „De uitslag is de verdienste van Duiveland. Wij zijn hier afgetroefd. De eerste helft begonnen we nog goed, maar de tweede helft hebben we te weinig gebracht.“

Toch had SKNWK twee momenten waarop het de wedstrijd een andere wending had kunnen geven. In de vierde minuut bracht Duiveland-doelman René Zwart redding op een vrije trap van Léon de Bruine, maar had Emiel Kuijten in de rebound voor 0-1 moeten zorgen. De aanvaller schoot de bal echter naast.

Nadat Barry Steenpoorte Duivelands eerste mogelijkheid liet liggen kwam de thuisploeg in de achttiende minuut toch aan de leiding. Martin Huisman maakte een overtreding op Marcel de Bruine. Lex Zwang zette zich achter de bal en doordat zijn inzet onderweg van richting veranderd werd, bleek doelman Quik kansloos.

Vijf minuten na de 1-0 kreeg Gert-Jan Tierie zijn enige kans van het duel, maar van dertig meter schoot hij de bal over de uitkomende René Zwart over de goal. Daarna manifesteerde vooral de verdediging van SKNWK zich in negatieve zin. Welgeteld zes keer bezondigden Martijn Neele en Frank Boere zich aan balverlies in de opbouw. Doordat ook het Nieuwerkerkse middenveld geen vat kreeg op de tegenstander, was het matige spel van SKNWK verklaard.

Vijf minuten na rust kwam het tweede moment waarin de bezoekers de wedstrijd hadden kunnen kantelen. Erik Fierens kreeg in het eigen strafschopgebied de bal ongelukkig op zijn hand en scheidsrechter Bracht floot voor een penalty. Maarten Padmos belastte zich met het buitenkansje, maar hij schoot de bal naast. Het was voor Padmos de eerste gemiste strafschop ooit. „Die had er in gemoeten! Maar eens moet de eerste keer zijn dat ik er eentje mis“, baalde hij na afloop.

Moegestreden

Duiveland kreeg daarna de kans op 2-0, maar Steenpoorte miste een kans die gelijk stond aan die van Tierie in de eerste helft. Daarna kreeg SKNWK zijn enige kans na rust. De moegestreden Marnix van der Hulle verspeelde de bal aan invaller Christian van Vossen, die vervolgens René Zwart op zijn weg vond.

Twee minuten later besliste aanvoerder Lex Zwang de wedstrijd. Marcel Zwager werd gevloerd door Frank Boere en Zwang sprak van net buiten het strafschopgebied zijn balgevoel wederom aan. Langs de muur en naast Quik plaatste hij de bal in de uiterste hoek. Oosterland ontplofte, met het publiek als gangmaker.

Daarna had vooral Jan IJzelenberg geluk dat hij het einde haalde, want natrappen op Martin Huisman, onder de ogen van de arbiter, leverde hem zelfs geen kaart op. Dennie le Comte raakte drie minuten voor tijd na een fraaie Oosterlandse aanval nog de lat en een minuut later maakte Marcel Zwager met zijn doelpunt het Duivelandse feestje compleet.

Duiveland-SKNWK 3-0 (1-0). 18. Lex Zwang 1-0, 77. Lex Zwang 2-0, 88. Marcel Zwager 3-0. Scheidsrechter: A. Bracht (Ammerzoden). Gele kaart: Lex Zwang, Erik Fierens en Marcel Zwager (Duiveland), Gert-Jan Tierie en Emiel Kuijten (SKNWK). Aantal toeschouwers: 260.

Duiveland: René Zwart, Mark de Reus, Lex Zwang, Bart-Jan van Damme en Marnix van der Hulle (84. Chris IJzelenberg); Marcel de Bruine (78. Dennie le Comte), Leen IJzelenberg, Erik Fierens (77. Jan IJzelenberg) en Wilmar van der Sande; Barry Steenpoorte en Marcel Zwager.

SKNWK: Léon Quik, Johan Padmos (56. Wouter de Jonge), Frank Boere, Martijn Neele en Mark den Haan; Leon Goedegebure (66. Christian van Vossen), Leon de Bruine, Maarten Padmos en Martin Huisman; Gert-Jan Tierie en Emiel Kuijten.