S.K.N.W.K. kan alleen maar volgen

SKNWK kan alleen maar volgen

door Bas Abresch

NIEUWERKERK – Zelf blijven winnen en hopen dat koploper Bruse Boys punten verspeelt. Dat is wat runner-up SKNWK moet doen in de strijd om het kampioenschap. De Nieuwerkerkse voetballers deden zaterdag hun plicht door te winnen van WHS, maar de eilandgenoten uit Bruinisse maakten ook geen fout. „Maar zij laten nog wel punten liggen“, voorspelde SKNWK-trainer Adriaan Nieuwenhuijse.
Met bovengemiddelde interesse werd er zaterdag om tien voor half vijf in Nieuwerkerk gevraagd naar de eindstand van de topper tussen Bruse Boys en Serooskerke. Er werd gehoopt op een gelijkspel, want met de eigen overwinning op zak, kon SKNWK op gelijke hoogte komen met Bruse Boys. De reacties waren dan ook niet erg enthousiast toen de spelers hoorden dat de Bruse koploper met 1-0 had gewonnen. „Dat is de meest ongunstige uitslag voor ons“, besefte Nieuwenhuijse.

SKNWK blijft gedoemd tot achtervolgen. Iets wat de ploeg al doet sinds de thuisnederlaag (0-2) van drie december tegen Bruse Boys. Tot die onderlinge confrontatie stonden de blauw-zwarten steeds boven de paars-witte concurrent, maar sindsdien is de achterstand gegroeid tot twee punten.

Met nog zes wedstrijden te gaan lijkt SKNWK de mindere kaarten in handen te hebben. De Nieuwerkerkers krijgen nummer drie Serooskerke nog op bezoek, terwijl Bruse Boys alleen nog tegenstanders treft die op plaats vijf of lager staan.

Maar volgens gelegenheidsaanvoerder Mark den Haan (Martijn Neele was ziek) is er nog niets verloren. „Natuurlijk geloven wij er nog in, waarom niet? Bru blijft nu weg, maar ook zij kunnen zomaar verliezen. Dat zag je een aantal weken terug tegen WHS, toen ze met 2-4 verloren. Nee, het is nog helemaal open. Achtervolgen en vertrouwen houden, dat is wat wij moeten doen.“

Dat Bruse Boys nog punten zal laten liggen is de overtuiging van trainer Nieuwenhuijse. Hij ziet het probleem meer in de opdracht (blijven winnen) voor zijn eigen ploeg. „Er zit weinig rust in ons spel, er wordt te vaak en te snel de diepte gezocht. We spelen te wisselvallig. Ik ben er niet van overtuigd dat wij vanaf nu alles winnen.“

Die twijfel zal mede gebaseerd zijn op de tweede helft van het duel tegen WHS. Die was namelijk, vanuit Nieuwerkerks oogpunt bekeken, ronduit slecht. WHS hield SKNWK met opportunistisch spel en veel strijd vrijwel het gehele tweede bedrijf onder druk, overigens zonder daarbij echt gevaarlijk te worden. Slechts aanvoerder Leon de Witte was dichtbij de gelijkmaker. Zijn vlammende schot vanaf 25 meter spatte op de lat uiteen. De thuisploeg kwam opmerkelijk genoeg niet meer aan een fatsoenlijke aanval toe.

In tegenstelling tot de eerste helft, toen SKNWK liet zien dat het wel degelijk heel goed kan voetballen. Opnieuw was Gert-Jan Tierie, zoals zo vaak dit seizoen, de grote uitblinker. De nummer tien, spelend in een vrije rol, schoot zijn ploeg in de 26e minuut op voorsprong na doorkoppen van Wouter de Jonge. Vlak voor rust waren de rollen omgedraaid. Tierie fungeerde als aangever, De Jonge als afmaker. Uit Tieries indraaiende voorzet verraste de spits WHS-doelman Anton Elenbaas met een slim intikkertje.

Binnen zestig seconden in de tweede helft was de spanning terug. SKNWK-keeper Leon Quik verkeek zich op een voorzet van Pieter Lindhoud en de bal verdween pardoes in de verre kruising: 2-1.

WHS greep de thuisploeg daarna bij de strot, maar drukte nooit door en de gelegenheidsverdediging van SKNWK hield stand. Daar zat één van de winstpunten voor Nieuwenhuijse. De ziekte van Neele en de blessure van Johan Padmos zorgden voor nogal wat defensieve omzettingen, maar daar was in de praktijk niets van te merken. Verder zorgden de gebroeders Van Vossen voor positief nieuws. Ronald hield het in zijn eerste officiële optreden na zijn blessure zeventig minuten vol als verdedigende middenvelder. Broer Christian, nog helemaal niet in actie gekomen dit seizoen, deed voor het eerst mee bij het tweede om wedstrijdritme op te doen.

SKNWK-WHS 2-1 (2-0). 26. Gert-Jan Tierie 1-0, 42. Wouter de Jonge 2-0, 46. Pieter Lindhoud 2-1. Scheidsrechter: A.H. van Kan (Kerkwerve). Gele kaarten: Ronald van Vossen (SKNWK), André Wessels, Pieter Lindhoud en Leon de Witte (WHS). Aantal toeschouwers: 90.

SKNWK: Leon Quik; Maarten Padmos, Frank Boere, Mark den Haan, Martin Huisman; Leon Goedegebure, Ronald van Vossen (69. Remco Veenboer), Leon de Bruine, Gert-Jan Tierie; Emiel Kuijten, Wouter de Jonge.