Voetbalclubs willen duidelijkheid

Voetbalclubs willen duidelijkheid

door Marcel Modde

ZIERIKZEE – De voetbalverenigingen op Schouwen-Duiveland willen weten waar ze aan toe zijn. Bij sommige clubs bestaat de indruk dat ze naar verhouding meer huur betalen voor hun complex dan anderen. Ook willen ze helderheid over de mogelijkheden en voordelen van zelfwerkzaamheid. De gemeente gaat ze dat betere inzicht bieden, zo is gisteren afgesproken in overleg met de regiocommissie.

De frequentie van de gesprekken tussen de Regiocommissie (belangenbehartiger van de dertien clubs op het eiland) en de sportwethouder met zijn ambtenaren wordt opgevoerd. Beide partijen willen voortaan maandelijks bij elkaar komen, om zo samen het beleid voor de eerstkomende jaren uit te zetten.

Centrale vraag in dat verband zal zijn, aldus K. de Feijter van de Regiocommissie, de toekomst van de kleine clubs. Een inventarisatie van de commissie heeft aangetoond dat op de dorpen sterk wordt gehecht aan behoud van een eigen vereniging. Zo lang er bestaansrecht is en de club ook financieel gezond is, moet dat ook het uitgangspunt blijven, vindt De Feijter. Daarbij speelt volgens hem mee in welke mate de organisaties in staat zijn de complexen (al dan niet gedeeltelijk) te onderhouden en wat deze vorm van privatisering de gemeente vervolgens waard is.

,,Het is in ieders belang dat we over dat soort zaken nu eens zinvolle afspraken maken, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Dus niet nu zeggen van: gemeente ik neem jullie wat werk uit handen, wat schuift dat, en vervolgens over twee jaar er achter komen dat je het niet redt en de opdracht weer teruggeeft. Dat werkt niet.’’

Verbaasd

Wethouder A. Croné is vooral verbaasd te horen dat sommige clubs denken meer geld kwijt te zijn aan de gemeente dan anderen. Hij houdt overeind dat de zogeheten harmonisatie van de huren, ingezet na de gemeentelijke herindeling van 1997, inmiddels achter de rug is. ,,Maar kennelijk bestaan daar in de praktijk andere beelden over, dus daar gaan we nog eens goed naar kijken. Croné wil stap voor stap toewerken naar privatisering van de complexen.

,,Dat hoeft niet gelijk de hele accommodatie te zijn, je kunt ook aan bepaalde onderdelen denken. Dus wie doet wat en welke prijs wordt daar aan gekoppeld. Het doel is in eerste instantie duidelijkheid te scheppen tussen de clubs onderling en als geheel naar en voor de gemeente, over wat we met elkaar willen en kunnen in de toekomst.’’