S.K.N.W.K. gelooft er niet in

SKNWK gelooft er niet in

NIEUWERKERK – SKNWK liet tegen Serooskerke een uitgelezen mogelijkheid liggen om koploper van de derde klasse A van het zaterdagvoetbal te worden. In een vooral voor rust teleurstellende topper won de ploeg die daar het meeste aanspraak op maakte. Serooskerke zegevierde in Nieuwerkerk met 2-1.

Serooskerke won voor het eerst sinds het seizoen 1974-1975 weer eens op Duivelandse bodem, toen het in de tweede klasse afdeling Zeeland 1-3. De overwinning kwam de ploeg van trainer Marcel de Nijs zeer goed uit, want door de drie punten moet SKNWK Serooskerke met nog drie duels te spelen naast zich dulden. Gebroederlijk staan de ploegen op twee punten afstand van koploper Bruse Boys, dat thuis verloor van Veere.

Serooskerke pakte zaterdag de laatste strohalm in de strijd om het kampioenschap, waar SKNWK in het veld maar niet leek te beseffen wat er op het spel stond. Trainer Adriaan Nieuwenhuijse kon er na afloop dan ook met zijn pet niet bij. „Het eerste kwartier was nog voor Seroos, maar het half uur daarna was voor ons. Vooral de tweede helft was van onze kant een collectief drama. Ongelooflijk, en dat in een wedstrijd waarin we alleen op kop hadden kunnen komen. Er zat totaal geen voetbal meer in. Zeker op basis van de tweede helft heeft Serooskerke hier verdiend gewonnen.“

Serooskerke beleefde in Nieuwerkerk een wederopstanding. In de laatste wedstrijd, thuis tegen Dauwendaele, werd afstand genomen van de kampioensaspiraties. Serooskerke speelde de laatste jaren nacompetitie, overigens zonder succes, en heeft ook nu al een ticket op zak. Trainer Marcel de Nijs wil voorlopig nog niets over de nacompetitie horen. De titel is het doel. „Het is nog niet gelopen. Bruse Boys laat punten vallen, maar we hebben het niet meer in eigen hand.“

SKNWK en Serooskerke begonnen angstig aan de topper. In de openingsfase was de beste kans voor de thuisploeg, maar Emiel Kuijten toonde na een solo eens te meer geen afmaker te zijn. In plaats van voor eigen succes te gaan gaf de aanvaller een zinloze breedtepass. Na een minuut of tien ontsnapte SKNWK toen een voorzet van Nicky Holmes pardoes op de lat belandde, waarbij doelman Léon Quik zich leek te verkijken.

Na zestien minuten kwam Bernado Wattel in kansrijke positie, maar de opgekomen verdediger strandde in het zicht van de haven. Mark den Haan, die hands maakte, ontsnapte bij die actie aan een strafschop en uit de counter kwam SKNWK via Ronald van Vossen bijna op voorsprong.

Tussen de 25e en de 30e minuut werden er over en weer cadeaus uitgedeeld. Mark den Haan en Frank Boere liepen elkaar in de weg, waardoor Frank Allaart in de zestienmeter aan de haal kon gaan. Allaart behield het overzicht en bood Kyrian Guepin een niet te missen kans: 0-1.

Drie minuten later gaf scheidsrechter Van Zijl, die van mannelijk voetbal leek te houden maar geen tegenspraak duldde, een vrije trap aan SKNWK na opmerkingen van Robbie Holmes. Ronald van Vossen schoot van buiten het strafschopgebied raak, mede doordat keeper Jerry Holmes meer oog had voor SKNWK-speler Léon de Bruine dan voor de bal. Het laatste kwartier voor rust trachtte SKNWK nog wat te forceren. „Toen hadden we echt moeten doordrukken. Maar het ging bij ons allemaal veel te gehaast. En na rust gingen we in plaats van een stap vooruit, een stap achteruit voetballen“, vond doelpuntenmaker Van Vossen.

Serooskerke zette na rust SKNWK van meet af aan onder druk. Bas Rooze was als eerste dicht bij de 1-2, maar de goal viel pas na twintig minuten spelen. Een voorzet van Nicky Holmes werd door Mark den Haan, onder druk van de goed ingevallen Wilco de Keuning, achter zijn eigen doelman gekopt. Daarna liepen Gert-Jan Tierie en Mark den Haan nog tegen een gele kaart op, waardoor ze geschorst zijn voor het eerstkomende duel. En juist de breedte van de selectie, eigenlijk het gebrek daaraan, kan de komende weken nog weleens bepalend worden wie kampioen wordt in de derde klasse A. Nieuwenhuijse had zaterdagmiddag nauwelijks wisselmogelijkheden, waar De Nijs goede invallers kon brengen.

SKNWK-Serooskerke 1-2 (1-1). 26. Kyrian Guepin 0-1, 29. Ronald van Vossen 1-1, 65. Mark den Haan 1-2 (eigen doelpunt). Scheidsrechter: M. van Zijl (Gorinchem). Gele kaart: Gert-Jan Tierie en Mark den Haan (beide SKNWK), Nicky Holmes (Serooskerke). Aantal toeschouwers: 140.

SKNWK: Léon Quik, Maarten Padmos, Martijn Neele, Frank Boere en Mark den Haan; Léon de Bruine, Gert-Jan Tierie, Ronald van Vossen en Martin Huisman (63. Leon Goedegebure); Emiel Kuijten en Wouter de Jonge.