Schouwse selectie breekt ban

door Rudy Boogert

BURGH-HAAMSTEDE – De schone lei van ASWH op Schouwen-Duiveland is gisteravond bevlekt. De regerend landskampioen van het Nederlandse amateurvoetbal verloor nog nooit van een Schouwse club, maar met die traditie werd in Burgh-Haamstede gebroken. De Schouwen-Duivelandse selectie won met 1-0, door een doelpunt van SKNWK-speler Gert-Jan Tierie.

Eerlijksheidshalve moet hierbij vermeld worden, dat ASWH nog niet bijster vaak tegen een eilandelijke club speelde. Bruse Boys is de enige ’kennis’ van de hoofdklasser uit Hendrik-Ido-Ambacht op Schouwen-Duiveland. In de seizoenen 1982/1983 en 1998/1999 troffen beide clubs elkaar; alle vier die ontmoetingen eindigden in Zuid-Hollands voordeel.

Maar gisteravond niet, al was het een vriendschappelijk duel. Die amicale inslag kon de toeschouwers echter niet deren. Het was lang geleden, dat er meer dan honderd liefhebbers waren afgekomen op een duel van ’de Schouwse’ tegen een amateurtegenstander. De bezoekers werden niet teleurgesteld, want het eilandelijke keurkorps en de landskampioen speelden een onderhoudende partij.

ASWH, zonder enkele geblesseerden maar verder op oorlogssterkte, had overwegend het betere van het spel, maar creëerde geen dotten van kansen. Het kreeg enkele vrije trappen rond het strafschopgebied, schoot enkele keren voorlangs en probeerde het met schoten uit de tweede lijn. De aanval van ASWH, met de Middelburgse hoofdklassetopscorer Arjan Human als speerpunt, bleef echter droog staan.

Gevaarlijke counters en vroeg storen van de Schouwse selectie zorgden voor het meeste gevaar. In de eerste helft kreeg de doelman een afstandsschot van Maarten Padmos niet onder controle, waarna Rutger Kooman uit de rebound Ronald Zwager voor het doel bereikte. De linkspoot van Kloetinge stond echter met zijn rug naar het doel en kon niet draaien. Ruststand: 0-0.

In de tweede helft werd de Schouwse selectie door elkaar gehusseld. Alleen Maarten Padmos hield zijn plaats rechtsachter, drie andere basisspelers kregen een andere plek en de rest werd gewisseld. Een van die invallers was Gert-Jan Tierie. Uit een afgeslagen corner opende hij na 57 minuten de score. Zijn eerste schot werd in het strafschopgebied geblokt, in de herkansing schoot hij hard en laag raak: 1-0.

ASWH domineerde de tweede helft, zonder doelman Stefan Smalheer (DFS) ernstig te verontrusten. De grootste kansen kreeg aan de andere kant Mathijs Hage. Zijn schoten gingen echter naast en in blessuretijd schoot hij de bal te ver voor zich uit, toen hij alleen op de keeper afging.

Schouwen-Duiveland hield met een uitblinkende defensie, met name Jarno Vermeule speelde sterk, echter stand tegen de landskampioen.

Schouwen-Duivelandse selectie – ASWH 1-0 (0-0). 57. Gert-Jan Tierie 1-0. Scheidsrechter: Jan Pleune (Burgh-Haamstede). Aantal toeschouwers: 120.

Schouwen-Duivelandse selectie, eerste helft: Leon Weeda; Maarten Padmos, Mariko Rouw, Jarno
Vermeule, Serge Berrevoets; Huib Nortier, Lex Zwang, Benjamin Verwest, Ronald Zwager; Barry
Steenpoorte, Rutger Kooman.

Schouwen-Duivelandse selectie, tweede helft: Stefan Smalheer; Maarten Padmos, Benjamin Verwest, Lex Zwang (89. Mariko Rouw), Jarno Vermeule; Thomas Vos, Pieter van der Neut, Gert-Jan Tierie, Wilmar van de Sande; Mathijs Hage, Patrick Roggeband.