S.K.N.W.K. mist een echte killer

SKNWK mist een echte killer

door Bas Abresch

NIEUWERKERK – Bruse Boys heeft Peter Willemse. Serooskerke bezit Frank Allaart. Spitsen die van een halve kans een doelpunt kunnen maken. Zogenaamde killers. Zo’n aanvaller mist SKNWK, bleek zaterdag weer tegen Veere (2-2). Het was typerend dat de twee Nieuwerkerkse doelpunten werden gemaakt door Veere-verdediger Tom Bliesner. De cijfers spreken voor zich. SKNWK scoorde in 21 wedstrijden slechts 39 keer. Maar liefst zes ploegen in de derde klasse A, waaronder middenmoters als Dauwendaele, WHS en Duiveland, vonden vaker het net. In de acht wedstrijden na de winterstop trof de ploeg van trainer Adriaan Nieuwenhuijse slechts tienmaal doel. En dat terwijl de blauw-zwarten toch genoeg kansen creëren.

Ook zaterdag kreeg SKNWK genoeg mogelijkheden om het duel bij een 2-1-stand te beslissen en daarmee nacompetitie veilig te stellen. De thuisploeg kwam op achterstand door een mooie halve omhaal van Tom Nieuwelink. Daarna zorgden twee vrijwel identieke eigen doelpunten (Tim Bliesner werkte tweemaal een indraaiende corner van Leon Goedegebure achter zijn eigen keeper) voor de 2-1-ruststand. SKNWK, dat na een paar wanvertoningen op rij weer eens behoorlijk veldspel liet zien, had het na rust moeten af maken. Maar Emiel Kuijten en Wouter de Jonge toonden zoals zo vaak dit seizoen hun gebrek aan killersinstinct. Beiden moesten in kansrijke situaties voor eigen succes gaan, maar besloten twijfelachtig over te spelen. Daardoor gingen de kansen verloren. Ook de Nieuwerkerkse topscorer met veertien doelpunten, middenvelder Gert-Jan Tierie, was in de slotfase niet scherp voor het doel.

Doelman Leon Quik zag het van een afstandje met lede ogen aan. „Een echte spits loopt zelf door in die situaties. Maar het is een manco waar we al jaren mee kampen. We creëren genoeg kansen, maar als je als nummer drie maar 39 keer scoort in 21 wedstrijden, is dat heel weinig.“

De geringe productie is deels te verklaren door blessures van spitsen Christian van Vossen en Jacky de Bruine. Laatstgenoemde brak in de eerste competitiewedstrijd zijn arm en speelde daarna geen minuut meer. Van Vossen wordt al het hele seizoen geplaagd door kwetsuren en speelde zaterdag zijn eerste wedstrijd na zijn neusbreuk van drie weken geleden. Hij hield het een uur vol. „Hij heeft nog trainingsachterstand. Als hij in vorm is, zorgt hij voor gevaar en schiet hij uit alle hoeken en standen. Dan kan Chris die killer zijn“, legde Quik uit.

De 37-jarige sluitpost werd door zijn ploeggenoten als schuldige aangewezen voor de Veerse gelijkmaker in de 76e minuut. Een vrije trap vanuit de Veere-verdediging daalde vlak voor het vijfmetergebied van Quik, waar Edwin van Tatenhove vrij inkopte: 2-2. Quik: „Misschien had ik uit moeten komen. Dat ze het op mij steken, vind ik te makkelijk. Want hij stond wel helemaal vrij.“

Trainer Adriaan Nieuwenhuijse was furieus over het doelpunt. „Die goal is typerend voor onze ploeg. Er roepen er een paar ’Leon’ omdat Quik in hun ogen moest uitkomen. Maar Leon moet dat zelf bepalen. En als ik dan net in de kleedkamer vraag wie er ’Leon’ riep, durft niemand dat te zeggen. Ze lopen weg voor de verantwoordelijkheid. Dat is wel tekenend voor de afgelopen weken. Daarin hebben we vaker zulke goals tegen gekregen.“

Nieuwenhuijse baalde zichtbaar. „Ik heb er de pest in. We hadden vandaag de nacompetitie zeker kunnen stellen. Nu is het voor mij de vraag of we die wel halen. Op de laatste speeldag spelen we tegen Dauwendaele, een onvoorspelbare ploeg. En Veere en Heinkenszand komen wel erg dichtbij.“

SKNWK moet de laatste wedstrijd bij Dauwendaele winnen, en afwachten wat concurrenten Veere en Heinkenszand (beiden kanshebbers op de derde periode en plaats drie) volgende week in hun inhaalduels doen. Op de laatste speeldag treffen Veere en Heinkenszand elkaar. Dat zou wel eens het geluk van SKNWK kunnen zijn. Hoogstwaarschijnlijk valt dan één van de twee concurrenten weg. Behoudt SKNWK de derde plaats, dan is nacompetitie een feit.

SKNWK-Veere 2-2 (2-1). 22. Tom Nieuwelink 0-1, 42. Tim Bliesner (eigen doelpunt) 1-1, 45+3. Tim Bliesner (eigen doelpunt) 1-2, 76. Edwin van Tatenhove 2-2. Scheidsrechter: B. Broekhoven (Zevenbergen). Gele kaart: Adriaan Kroese (Veere). Aantal toeschouwers: 65.

SKNWK: Leon Quik; Maarten Padmos, Martijn Neele, Frank Boere (37. Leon Pollemans), Martin Huisman; Leon Goedegebure, Leon de Bruine, Gert-Jan Tierie, Ronald van Vossen; Emiel Kuijten, Christian van Vossen (61. Wouter de Jonge).