VV Klundert rekent op een dubbelfeest

Door Wim van den Broek

Donderdag 11 mei 2006 – KLUNDERT – Alleen bij behoud in de eredivisie was NAC genegen een elftal met oud-spelers naar Klundert te sturen. Nu die missie maandag is geslaagd, staan de Bredase oud-profs morgen op het veld van sportpark Molenvliet voor de jubileumwedstrijd.

Het jubileum van VV Klundert wel te verstaan, want hoewel het lijkt of voetbal onder die naam nog niet lang voorkomt, ontleent de club haar leeftijd aan VVN. De Noordschanse voetbalvereniging is opgericht in 1931 en heeft daarmee de oudste rechten. Deze club fuseerde in 1978 met het Klundertse OLTO. Leen den Bakker (66), vanaf ’58 voetballend en besturend bij eerst VVN later VV Klundert betrokken, weet nog wel dat het fusieproces vrij gevoelig lag. “We moesten wel twee geloven op één kussen zien te krijgen. Het heeft vijf jaar geduurd voor de samensmelting een feit was. Ik was een zaterdagvoetballer, maar ik had er niet zo’n moeite mee.”

Den Bakker was als doelman maar moeilijk te passeren. Hij debuteerde onverwachts in het eerste op zijn veertiende toen het elftal te weinig spelers had. Buiten VVN schopte hij het tot het Brabants Elftal. Nadat de knieën niet meer wilden, stapte hij een kwart eeuw geleden in het bestuur. Daar zit Den Bakker nu nog in. Met het feest is hij erg ingenomen. “Dat het bij ons zo groots is, komt omdat we nooit eerder een jubileumfeest hebben gehouden”.

Hij staat er niet van te kijken dat er vierhonderd man op de reünie af komt. “Iedereen wil na zoveel jaren weer eens de voetbalmaten van weleer ontmoeten”. Herinneringen kunnen ze ophalen met fotowanden en de 72 pagina’s tellende jubileumgids met veel foto’s, historie en interviews met oud-spelers. “Daar rustte trouwens geen zegen op”, moet Den Bakker tot zijn spijt vaststellen. “Drie oud-voetballers zijn kort na de interviews overleden. De nabestaanden hebben toestemming gegeven om de gesprekken toch te plaatsen. Daar zijn we ze dankbaar voor, want het zijn stuk voor stuk boeiende verhalen over de rijke Klundertse voetbalhistorie”.

Verderop in het boek staat hoe primitief 75 jaar geleden werd gevoetbald. Op gewone schoenen met water absorberende ballen, die doordeweeks in de duivenkooi droogden. En voor wie niet meer weet wie Sjaan Pin, De Witte Kees, De Phoebus, Klapstoeltje of De Kraai waren: ergens in de gids staan hun echte namen.

Oud-NAC opent morgen na de receptie het feest. Die receptie begint om 19.00 uur, VV Klundert-oud-NAC begint een kwartier later. Wie precies meespelen, wordt vrijdag duidelijk. Op zaterdag is de hoofdmoot van het feestprogramma met de reünie, fototentoonstelling, jubileumwedstrijden van de meisjes en de Superkickstruck.

Een extra element in het programma is de thuiswedstrijd van het eerste team tegen SKNWK Nieuwerkerk in de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse. De Zeeuwen weten nu al dat ze in ‘de hel van Klundert’ terecht komen. Den Bakker: “Met een beetje geluk hebben we vijfhonderd supporters achter ons team staan.” In Nieuwerkerk speelden de jubilarissen 1-1. Uit voorzorg heeft de jubileumcommissie alvast een kratje champagneflessen ingeslagen.