SKNWK mist de echte wil om te winnen

SKNWK mist de echte wil om te winnen

door Klaas Verspoor

KLUNDERT – SKNWK was voor Klundert zaterdagmiddag een gewillig slachtoffer. Op de dag dat de Brabantse club het 75-jarig jubileum vierde, leek het wel alsof de Nieuwerkerkers het feestje niet wensten te verstoren. Een tam en ongeïnspireerd SKNWK trok met 2-1 aan het kortste eind. Conclusie: Einde seizoen voor SKNWK!

Bijna twee jaar geleden, op zaterdagmiddag 29 mei 2004, stond Adriaan Nieuwenhuijse als toekomstig trainer van SKNWK als toeschouwer langs de lijn en zag hij zijn nieuwe club in de finale van de nacompetitie onderuit gaan tegen Zwaluwe. Twee jaar later trok SKNWK, in de tweestrijd met een andere Brabantse club, opnieuw aan het kortste eind. „Ik schrijf dit volledig toe aan de spanning“, oordeelde Nieuwenhuijse een halfuur na afloop over de prestatie van zijn ploeg.

SKNWK en de nacompetitie; die twee gaan het jongste decennium niet samen. De laatste zeven keer (vijf keer in de vierde klasse en twee keer in de derde klasse) dat SKNWK nacompetitie speelde, liep het niet goed af voor de Nieuwerkerkers. De laatste keer dat er promotie afgedwongen werd, was in het seizoen 1991-1992, toen nog in de voormalige afdeling Zeeland. Het kan bijna geen toeval meer zijn dat SKNWK in allesbepalende wedstrijden niet kan brengen wat juist dan nodig is.

Ook tegen Klundert viel vooral weer op dat een groot deel van SKNWK beneden zijn eigen kunnen presteerde. „Tot een kwartier voor tijd hebben we helemaal niks laten zien“, vond ook Nieuwenhuijse. Ook aanvoerder Martijn Neele was die mening toebedeeld. „De wil om te winnen was er gewoon niet. Het voetbal was vandaag heel slecht van onze kant. De overtuiging dat we hier zouden kunnen winnen was er geen moment.“

Missen

„In het veld heb je die indruk helemaal niet“, merkte Mark den Haan op. De verdediger werd tegen Klundert SKNWK’s beste man. Het gegeven dat Den Haan zijn laatste wedstrijd voetbalde, is voor SKNWK geen best teken. Den Haan stopt helemaal met voetballen en SKNWK zal de geroutineerde speler zeker missen.

Ook Nieuwenhuijse was vol lof over Den Haan. „Jongens als Mark den Haan en Maarten Padmos bleven ook vandaag weer overeind. Er speelden vandaag opnieuw een aantal belangrijke jongens ver onder hun kunnen. Léon de Bruine en Gert-Jan Tierie gaven vandaag ook niet thuis, maar ik kan er in totaal wel zeven of acht opnoemen.“

Voor Klundert-trainer Wim Nieuwland kon de dag niet meer stuk. „Mijn ploeg moest meer gedoseerd spelen dan vorige week en dat hebben wij gedaan. Wij lieten ons inzakken tot de middenlijn en daardoor moest SKNWK veel de lange bal spelen.“ En juist dat was heerlijk voor de luchtmacht van Klundert, met de ijzersterke Jeroen van Laarhoven en Peter van Wingerden. Nieuwland: „Ook vond ik die nummer zeven (Gert-Jan Tierie) veel minder aanwezig. Van Wingerden schakelde hem helemaal uit.“

Maar feitelijk schakelde SKNWK zichzelf uit. Het duel Klundert – SKNWK was typerend voor het hele seizoen van de Nieuwerkerkers: voetballend beter dan de tegenstander maar geen afmaker voor de goal. SKNWK mist een leider, iemand die de ploeg er in moeilijke tijden doorheen sleept, maar SKNWK mist vooral een scorende spits.

In het eerste halfuur had SKNWK wel een licht overwicht. Teveel werd echter de lange – en hoge – bal gespeeld waardoor er geen uitgespeelde kans te aanschouwen viel. Balverlies bij Ronald van Vossen leidde indirect tot de openingstreffer. Klundert nam de bal over en Leon Hollemans werd het eindstation van een vlot uitgespeelde aanval: 1-0. Na de goal bleek direct dat SKNWK van slag was, en bleef. Doelman Léon Quik redde korte tijd later op een vrije trap van Peter van Wingerden en hield zo zijn ploeg nog in de race.

Feestwedstrijd

Na rust leek SKNWK uit een ander vaatje te tappen, maar twee kansjes in de eerste vijf minuten kregen geen vervolg. Het was juist Klundert dat in de 58e minuut via Pascal Kreeft, na een afgemeten voorzet van Maarten-Pieter van Vliet, op 2-0 kwam. Nieuwenhuijse offerde direct laatste man Martijn Neele op en ook bij Klundert kwamen wisselspelers het veld in voor de feestwedstrijd.

Pas nadat Peter van Wingerden geblesseerd naar de kant ging, kon SKNWK ’door de lucht’ wat uitrichten. In de 83e minuut kopte Wouter de Jonge SKNWK uit een corner naar 2-1. Daarna kwam er zowaar nog een slotoffensief van SKNWK. Een kopbal van Maarten Padmos en een inzet van Mark den Haan leverden niet de zo gewenste treffer op. Maar dat juist zij de beste kansen kregen, was alleszeggend.

Klundert-SKNWK 2-1 (1-0). 31. Leon Hollemans 1-0, 58. Pascal Kreeft 2-0, 83. Wouter de Jonge 2-1. Scheidsrechter: J. Stange (Zevenbergen). Gele kaart: Peter van Wingerden (Klundert) en Wouter de Jonge (SKNWK). Aantal toeschouwers: 400.

SKNWK: Léon Quik, Maarten Padmos, Martijn Neele (61. Jurjen Vermeer), Mark den Haan en Martin Huisman (79. Leon Pollemans); Leon Goedegebure, Leon de Bruine, Gert-Jan Tierie en Ronald van Vossen (66. Sytze Stins); Wouter de Jonge en Christian van Vossen.