Voetbal: Zierikzee prolongeert eilandtitel

Voetbal: Zierikzee prolongeert eilandtitel

door Ko de Ridder

ZIERIKZEE – Door een 3-0-zege op de kersverse tweedeklasser Bruse Boys behaalde Zierikzee toch nog een prijs aan het eind van het wisselvallige voetbalseizoen. Aan het eind van de 31e uitgave van het toernooi kon aanvoerder Mathijs Hage de Ons Eiland Bokaal in ontvangst nemen.
In de loop der jaren zijn al diverse formules losgelaten op het toernooi. Was er in begin nog sprake van grote publieke belangstelling, de laatste jaren loopt die zienderogen terug. Eerder dit jaar werd door alle deelnemende clubs echter gekozen voor behoud van de gebruikelijke formule.

Wil het succes van de opzet en doelstelling van het toernooi behouden blijven, dan dienen de deelnemers de hand in eigen boezem te steken. De beker met de grote oren verliest namelijk glans en loopt deukjes op. De oorzaken daarvan zijn: de minimale verbroedering tussen de clubs, de magere beleving bij de spelers, de geringe acceptatie van de beslissingen van de wedstrijdleiding en het gemakkelijk ’wegblijven’ van tal van voetballers.

Kort lontje

Henk Groeneveld, voorzitter Bruse Boys: „De pijlers onder het toernooi worden langzaam maar zeker weggehaald. Ging het eerst om de onderlinge sfeer en een leuke activiteit ter afsluiting van een voetbalseizoen, nu lopen er steeds meer spelers met een kort lontje rond. Het kan bijvoorbeeld toch nooit de bedoeling zijn dat tijdens een wedstrijd van twintig minuten drie rode kaarten gegeven moeten worden?“

In Zierikzee kwamen zaterdag sommige trainers zelf in actie en deden er tal van voetballers mee die in het afgelopen seizoen niet in het eerste team acteerden. Uit alle hoeken haalden de clubs spelers om maar een team op de been te brengen. DFS slaagde daar niet eens in en was dus helemaal niet van de partij.

Zierikzee en Bruse Boys stonden uiteindelijk tegenover elkaar in de finale. In de poulewedstrijd waren beide teams onderling op 1-1 uitgekomen. Zierikzee werd poulewinnaar door een iets beter doelsaldo. In de andere poule was Mevo winnaar, voor Renesse. Bruse Boys klopte Mevo in de halve finales (2-1), Zierikzee was daarin met 2-0 te sterk voor Renesse.

In de eindstrijd nam Zierikzee direct de regie in handen. Vooral aanvoerder Mathijs Hage was hiervoor verantwoordelijk. Hage:

„Ik denk dat ik een geslaagd toernooi gespeeld. Op één doelpunt na (van Wesley Goud) was ik verantwoordelijk voor alle Zierikzee-doelpunten (acht stuks). De overschrijvingsdatum is voorbij en er heeft een aantal clubs naar mij geïnformeerd, maar ik was er snel uit dat ik bij Zierikzee wilde blijven. Met de nieuwe selectie kunnen we volgens mij goed meedoen in de tweede klasse. Wij zijn als team gegroeid en dat zie je ook op zo’n toernooi als vandaag. We zijn compleet en hebben de wil om te winnen. Daardoor hebben we het officieuze kampioenschap van Schouwen-Duiveland geprolongeerd.“

Zierikzee-Bruse Boys eindigde uiteindelijk in een 3-0 voor Zierikzee door drie treffers van Hage. Bijzonder was dat de finale geleid werd door de afzwaaiende scheidsrechters Maarten Bruynes en Bram van Dongen, die elk tien minuten voor hun rekening namen.

Finalewedstrijden. Om de negende plaats: WIK’57-ZSC’62 0-3. Om de zevende plaats: Brouwershaven-Duiveland 0-3. Om de vijfde plaats: SKNWK-Dreischor 0-0, Dreischor wns. Om de derde plaats: Renesse-Mevo 2-0. Finale: Zierikzee-Bruse Boys 3-0.

Eindstand: 1. Zierikzee, 2. Bruse Boys, 3. Renesse, 4. Mevo, 5. Dreischor, 6. SKNWK, 7. Duiveland, 8. Brouwershaven, 9. ZSC’62, 10. WIK’57, 11. Ouwerkerk.