De toon is gezet in Nieuwdorp

De toon is gezet in Nieuwdorp

door Barry van der Hooft

NIEUWDORP – Het was een actie die je normaal gezien als amateur niet moet kunnen maken tegen een profclub. Ramazan Kesikbas slalomde zaterdag na zeventig minuten langs drie verdedigers van Sparta en had alleen voor doelman Kerklaan een prachtige afronding in gedachten. De inzet met buitenkant rechts belandde echter bijna bij de cornervlag, waardoor een verrassende gelijkmaker uitbleef. Het beslissende doelpunt viel vervolgens aan de andere kant: 1-3.

Kesikbas was één van de twintig spelers die zaterdag in actie kwamen op de middag dat het Zeeuws elftal nieuw leven werd ingeblazen. Na vele jaren van inactiviteit is een begrip binnen de Zeeuws voetbalwereld met succes gereanimeerd. Of zoals Paul Telussa het zei: „De toon is hier in Nieuwdorp gezet.“

De coach, die Hoek afgelopen seizoen behoedde voor degradatie naar de eerste klasse, keek meer dan tevreden terug op de herstart van het Zeeuws elftal. „We willen het Zeeuwse voetbal op deze manier promoten en ik denk dat dat goed is gelukt“, zei Telussa. „Hier kan iets moois uitgroeien. Ik vind ook dat de Zeeuwse clubs elkaar niet tegen moeten werken, maar juist samen moeten werken. De jongens die hier vandaag speelden, hebben stuk voor stuk laten zien over talent te beschikken. Ze willen allemaal graag voor het Zeeuws elftal spelen, wat willen we nou nog meer? Als we ons in Zeeland niet altijd het achtergeschoven kindje willen voelen, moet iedereen hier achter staan. Dan kunnen we in de toekomst met het Zeeuws elftal best eens voor een verrassing gaan zorgen tegen een profclub.“

Zeker als straks echt alleen de beste voetballers worden geselecteerd. Istvan Bakx zou bijvoorbeeld niet misstaan in het nieuwe tenue, maar omdat de nieuwe linksbuiten van Hoek afgelopen seizoen bij Sparta speelde, werd hij niet geselecteerd. Hetzelfde gold voor Gérard de Nooijer, die sinds zijn vertrek in januari bij FC Dordrecht niet meer in actie kwam, maar komend seizoen in het shirt van RCS weer in Zeeland actief is.

Zaterdag zong ook de naam van John Schot al rond. De voormalig PSV’er en NEC’er verdedigt vanaf komend seizoen de kleuren van Kloetinge en is dan ook meteen een kandidaat voor het Zeeuws elftal. Doelman Jaco van der Schee (Kloetinge), alleskunner Pieter de Munnik, aanvaller Wilco de Valk (beiden Hoek); ze ontbraken zaterdag allemaal om uiteenlopende redenen.

Kapot

Het gros van de spelers die in Nieuwdorp wel acte de presence gaf, hapte na afloop naar adem. De verzengende hitte maakte de klus tegen Sparta er niet makkelijker op. „Ik ben kapot man“, bekende Ferry Alfons, die alleen de eerste helft speelde. „Na mijn vakantie heb ik één keer voor mezelf gelopen en donderdag hebben we met deze selectie getraind. Dan is zo’n wedstrijd in deze hitte behoorlijk zwaar.“

„Ik heb de afgelopen weken veel gedaan“, vertelde Björn Langeveld. „Ook omdat we komende week bij Hoek met de trainingen beginnen. Natuurlijk is het moeilijk om tegen een ploeg als Sparta echt aan voetballen toe te komen, maar ik denk dat we het vandaag goed hebben gedaan. De hitte was ook een tegenstander. Toch weet ik nu wel waar ik fysiek sta.“ Langeveld had genoten van het duel. „Het klikt met deze groep. Op de training en vandaag was het ook echt gezellig. Dat vind ik mooi, want plezier is ook belangrijk.“

Een ander pluspunt was het doelpunt dat het Zeeuws elftal tien minuten na rust maakte. Niels Kole kopte een corner van Perry Snoep binnen en zorgde er daarmee voor dat Sparta opnieuw niet de nul kon houden in Zeeland. De Rotterdammers speelden in de eigen regio tot nu toe twee oefenduels en wonnen beide keren met 19-0. Afgelopen dinsdag moest de ploeg van trainer Wiljan Vloet één treffer incasseren in en tegen Goes (1-11) en zaterdag herhaalde dat scenario zich.

Stunt

Alleen viel de score deze keer niet zo hoog uit. Het enige foutje dat doelman Danny de Vries voor rust maakte – hij ging onder een voorzet van Haris Medunjanin door – leverde Sparta via Yuri Rose de eerste treffer op. Het Zeeuws elftal was via Regilio Pinas twee keer dicht bij een doelpunt en na de kopbal van Kole hing een stunt heel even in de lucht. Jason Oost zorgde echter al snel voor een nieuwe voorsprong voor Sparta en het jonge talent Melvin Zaalman legde ruim tien minuten voor tijd de eindstand vast: 1-3.

Zeeuws elftal-Sparta 1-3 (0-1). 12. Yuri Rose 0-1, 55. Niels Kole 1-1, 59. Jason Oost 1-2, 79. Melvin Zaalman 1-3. Scheidsrechter: J.H. Uitterhoeve (’s-Gravenpolder Aantal toeschouwers: 600.

Zeeuws elftal, eerste helft: Danny de Vries; Peter de Jong, Geert Bosschaart, Giovanni Siereveld, Joffrey Geldof; Mamadouba Gueye, Björn Langeveld, Matthijs Hage; Ferry Alfons, Dennis de Nooijer en Regilio Pinas.

Zeeuws elftal, tweede helft: Danny de Vries (73. Jacco Leijdekkers); Thomas Ragut, Geert Bosschaart, Ali Eryürük, Perry Snoep; Ramazan Kesikbas, Maik de Wolf, Niels Kole, Gert-Jan Tierie; Dennis de Nooijer (62. Regilio Pinas) en Davy van Geersdaele.