Neele luidt de noodklok

door Klaas Verspoor

NIEUWERKERK – Met ‘zijn’ SKNWK maakte Martijn Neele in ruim vijftien seizoenen bijna alles mee, maar nog nooit speelde hij in de nacompetitie met het doel degradatie te ontlopen. Nu zou hij al tevreden zijn als zijn ploeg die kans krijgt. “Want het is geen vijf voor twaalf, maar één voor twaalf.”


SKNWK-speler Martijn Neele. Foto: Marijke Folkertsma

SKNWK bezet in de derde klasse A de voorlaatste plaats en als daar geen verandering meer in komt degraderen de Nieuwerkerkers. Met SKNWK vechten Bevelanders, zaterdag in Kamperland SKNWK’s tegenstander, WHS, Krabbendijke en VCK om lijfsbehoud. In de resterende duels ontmoet SKNWK nog VCK (thuis), Nieuwdorp (uit) en Heinkenszand (thuis).

Neele (32) luidt de noodklok. “Deze en ook volgende week móeten we gewoon winnen! We moeten proberen om de tiende plaats te halen. Wij moeten ook nog naar Nieuwdorp en die ploeg kan dan waarschijnlijk kampioen worden, dus daar krijgen we niks cadeau. Ik denk dat we nog minimaal zeven punten nodig hebben.”

Dat SKNWK zo’n belabberd seizoen draait, heeft volgens de aanvoerder, die al bijna 300 competitieduels in het eerste elftal speelde, diverse oorzaken. “Het is een combinatie van een aantal factoren. Op de keper beschouwd missen we ten opzichte van vorig seizoen alleen Mark den Haan, die gestopt is. Het komt niet allemaal van één speler. Wat wel zo is, is dat we vorig seizoen veel wedstrijden met één doelpunt verschil wonnen en nu valt het dubbeltje vaak de andere kant op. Er komt zoveel druk om de verdediging te staan doordat we zelf niet scoren. En eigenlijk is dat al zolang Wilco (De Valk) bij ons weg is. Andere jaren werd dat nog wel verbloemd, doordat andere spelers vaker scoorden, maar dit seizoen lukt dat niet.”

Als het dan minder draait zal het van de werklust moeten komen, maar ook daar schort het hem volgens Neele zo af en toe aan. “Het ligt toch ook aan een stukje instelling. De laatste weken is er ook te weinig trainingsarbeid verricht. Als je in de selectie zit, dan moet je er gewoon zijn. Alleen studie of werk gaat voor. Ik ben er nog één van de oude stempel en het afzeggen gaat tegenwoordig te gemakkelijk.”

Neele durft de hand ook in eigen boezem te steken. “Zelf heb ik dit seizoen ook nog niet goed gespeeld. En dat is ook het probleem: teveel spelers hebben het net niet. Maarten Padmos niet, Léon de Bruine niet. Van de dragende spelers haalt alleen Gert-Jan Tierie een redelijk niveau.”

Toch moet voor SKNWK de knop om, want anders speelt de ploeg onder de nieuwe trainer Peter Groenewegen volgens seizoen in de vierde klasse. “Dat moet niet nodig zijn, want er zit genoeg kwaliteit in deze groep. Maar we hebben geen ploeg die freewheelend door de derde klasse heen kan gaan. Ook Adriaan (Nieuwenhuijse, SKNWK’s trainer) baalt van de situatie. Hij had dit zeker niet verwacht en wij ook niet. Hij is aangetrokken omdat we dachten naar de tweede klasse door te kunnen stoten. Maar dat is met deze groep niet haalbaar.”