Zierikzee kijkt vooruit

door Rudy Boogert

ZIERIKZEE – Hoe moet het verder met voetbalclub Zierikzee? Kansloos gedegradeerd uit de tweede klasse en nu al zeven spelers weg. “Je kunt het zo dramatisch maken als je zelf wilt”, vindt voorzitter Toon van Tiggelhoven. “En wij maken het niet zo dramatisch.”

De degradatie was onvermijdelijk, beseft ook Van Tiggelhoven. Maar wat hij niet begrijpt, is hoe het zó ver heeft kunnen komen. “Als ik de spelers op de trainingen bezig zag, dacht ik: zijn dat dezelfde jongens die zondags op het veld staan? Ze waren onherkenbaar.”

“En hoe het komt… Misschien heeft het iets met het ontslag van Gaby (Niemantsverdriet) te maken gehad. De groep gaf zelf aan dat ze niet door één deur kon met hem. Een week of drie na het ontslag spatte het plezier onder Ronald (van Oeveren) van de trainingen. Het lek is boven, dacht ik.”

“Maar niet dus. De spelers voelden zich misschien wel verplicht om juist nu te presteren, omdat het ontslag van Gaby op hun verzoek was. Maar als je dan nederlaag na nederlaag incasseert, gaat dat onherroepelijk tussen de oren zitten. Ook al gebeurt dat onbewust.”

De nieuwe trainer Marco Groeneveld (nu SSV’65) krijgt overigens niet de opdracht direct terug te keren op dat niveau. “Dat hebben we nog nooit van een speler of trainer geëist”, zegt Van Tiggelhoven. Groeneveld zelf heeft de degradatie van een afstand gevolgd. “Het is net als bij SSV’65: als het eenmaal tegenzit, zit alles tegen. Maar ik ben niet te veel gaan kijken. Ik wil zo blanco mogelijk beginnen en iedereen een eerlijke kans geven.”

Samen met de technische commissie worden inmiddels de stekken gestoken voor volgend seizoen. Want het gat dat de zeven vertrekkers achterlaten, moet worden opgevuld. Hoezeer Van Tiggelhoven daarvan ook baalt. “Als spelers in februari al moeten zeggen of ze blijven, dan heb je nog een halve competitie te gaan! Ik ben misschien ouderwets, maar dat is toch idioot. Hoe geconcentreerd is een speler dan nog bij zijn huidige club en hoe kijken spelers onderling naar elkaar?”

Niettemin moet Zierikzee er ook aan. De club heeft contact met negen é tien spelers – de namen van Jeroen Volkeri, Lee Mol en Gert-Jan Tierie worden in de wandelgangen genoemd.