Wanbetalers frustreert sportclubs

door Cyril Rosman

Woensdag 18 april 2007 – – BREDA – Twee van de drie Nederlandse sportclubs kampt met wanbetalers onder haar leden. Bij de helft van die clubs laten ook sponsors het geregeld afweten wat betalen betreft. De bedragen lopen per club soms op tot 10.000 euro per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek onder 124 voetbal-, hockey-, en tennisclubs in Nederland.

De problemen zijn het grootst in de Randstad, zo blijkt uit het onderzoek van Goos Marketing Research. Het bureau interviewde penningmeesters van clubs uit de de regio Groot-Rotterdam, West-Brabant en Friesland.

Van de 43 ondervraagde clubs in West-Brabant geeft 82 procent van de hockey- en voetbalclubs en 40 procent van de tennisclubs aan dat ze kampen met leden die hun contributie niet betalen. Gemiddeld liep een club in deze regio in het seizoen 2005-2006 uiteindelijk 690 euro mis doordat leden, ook na lang aandringen, hun lidmaatschapsgeld niet overmaakten. Een club meldt dat het om een bedrag van 5000 euro gaat. Iets minder dan de helft van de club meldt dat ook sponsors niet altijd netjes betalen. Het gaat daarbij om een gemiddeld bedrag van 720 euro.

De penningmeesters van de clubs vinden dat het om een structureel probleem gaat. Vaak gaat het volgens hen om laksheid bij de leden. Maar ook geldzorgen en sociale problemen spelen een rol. Soms vinden nieuwe leden dat ze niet hoeven te betalen omdat ze maar een enkele keer zijn geweest.

Leden die niet betalen worden eerst persoonlijk benaderd. Als dat niet helpt volgt bij 35 procent van de clubs royement. Zeventien procent schakelt een incasso-bureau in.